La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Denúncia i humor per revolucionar l’amor

L'acte final de la campanya se celebrarà el dissabte 20 de maig a la plaça del Fort Pienc amb l'actuació de la monologuista Núria Pérez i amb una xerrada a càrrec de Mari Luz Esteban, autora del llibre 'Crítica del pensamiento amoroso'.
Denúncia i humor per revolucionar l’amor
Silvia Queer Punk Riot a la xerrada "Y si en vez de querernos mucho nos queremos bien?" /LÍDIA SARDÀ
maig 17
10:28 2017

Que l’amor romàntic és un mite inventat pel sistema heteropatriarcal que oprimeix a les dones és una història, la del príncep blau, que va quedant obsoleta. Però significa això que hem de deixar de creure en l’amor? El col·lectiu la Fúria Feminista del barri del Fort Pienc dedica una campanya que crida no a renunciar a l’amor, sinó a repensar-lo destruint els mites que ha imposat l’amor romàntic i fer-ho des d’una perspectiva feminista.

La campanya, que es va llençar per les xarxes socials el passat 14 de febrer sota el lema ‘REVOLUCIONEM L’AMOR’, anima a construir nous imaginaris al voltant de l’amor, a “estimar sense sotmetre’ns”. A través de cartells que denuncien la idea d’amor romàntic que s’ha anat construint i perpetuant en les cançons, les pel·lícules i altres escenaris que evoquen aquest amor possessiu que, si no fa mal, no és real, que sense ell no podem viure, la Fúria utilitza l’humor per ridiculitzar les lletres de cançons que ens són molt familiars, però també per visibilitzar quan s’està banalitzant sobre la violència entre una parella o fins i tot sobre feminicidis.

Un dels cartells de la campanya 'REVOLUCIONEM L'AMOR, ESTIMEM-NOS FEMINISTES' que s'han difós per xarxes socials i pel barri del Fort Pienc /@FURIAFEMINISTA

Un dels cartells de la campanya ‘REVOLUCIONEM L’AMOR, ESTIMEM-NOS FEMINISTES’ que s’han difós per xarxes socials i pel barri del Fort Pienc /@FURIAFEMINISTA

La representació de les dones i de l’amor, que tan bé ha reproduit Disney, també ha estat objecte de la campanya de la Fúria. En cartells i també en un mural que va decorar la plaça del Fort Pienc durant uns dies, les protagonistes de Disney es van convertir en dones empoderades, independents, que s’estimen entre elles, amb cossos i identitats diverses.

Precisament, a través de personatges tan comuns com els de les pel·lícules Disney, la Fúria aconsegueix arribar a un públic que comença a rebre des de la infància el missatge que aquestes històries impossibles i dramàtiques són amor. I de la mateixa manera amb cançons properes a l’adolescència i a la joventut, que es poden escoltar en qualsevol festa major s’interpel·la a les generacions més joves per mostrar que això no és l’amor.

Però un cop identificat i treballant per desmuntar l’amor romàntic, com construïm noves formes de relacionar-nos i estimar-nos? Amb la intenció de respondre a aquesta qüestió la Fúria Feminista va organitzar una xerrada el passat 21 d’abril on la Silvia Queer Punk Riot, teòloga, pedagoga, autodefinida com a bollera i anarquista relacional, va parlar des de la seva experiència personal sobre les alternatives a l’amor romàntic. La xerrada que va omplir l’Ateneu Popular El Rec, va aportar algunes propostes i eines per a construir o reconèixer relacions afectives o de referència sense sexe, el que ella anomena bricomania sexoafectiva.

L'Ateneu Popular El Rec ple durant la xerrada de Silvia Queer Punk Riot /LÍDIA SARDÀ

L’Ateneu Popular El Rec ple durant la xerrada de Silvia Queer Punk Riot /LÍDIA SARDÀ

Parlant des de la seva experiència la ponent va compartir eines que d’alguna manera recomanava per tenir relacions lliures i no sortir mal parada. En la mateixa línia que la campanya en la qual s’emmarcava l’acte, la Silvia Queer Punk Riot va fer esclatar més d’una rialla entre el públic mentre parlava de poliamor, amor lliure o anarquisme relacional. La ponent va tractar temes com la tèrbola separació entre amistat i relacions sexoafectives, la vulnerabilitat com a reivindicació o la importància d’una revolució dels afectes construint relacions horitzontals i cuidadoses.

L’acte va finalitzar amb l’actuació musical de Maria Sarmiento, dues noies acompanyades d’una guitarra, un violí, una melòdica i un ukelele i un repertori que atacava l’amor romàntic i l’heteronormativitat des de l’humor, la sàtira i la melancolia.

Mural a la plaça del Fort Pienc /@FURIAFEMINISTA

Mural a la plaça del Fort Pienc /@FURIAFEMINISTA

Un dels eixos que treballa aquest col·lectiu és la incidència al barri amb l’objectiu de visibilitzar i treballar la perspectiva feminista a la resta de grups que s’organitzen al Fort Pienc, així com arribar a les dones del barri que no formen part de cap col·lectiu.

Des del seu naixement, a la tardor del 2015, la Fúria Feminista ha engegat altres campanyes contra la pressió estètica i la publicitat sexista ‘FARTES DE MODIFICAR EL QUE SOM’ i una altra al voltant del treball reproductiu i de cures que condemna a les ‘DONES A JORNADA PERPÈTUA’. El passat mes de febrer es va celebrar Ia Trobada de dones, lesbianes i trans del Fort Pienc i la Sagrada Família, on es van compartir experiències amb les dones de col·lectius i entitats amb l’objectiu de teixir una xarxa entre totes dones organitzades o no, que formen part de grups mixtes o no mixtes, on totes tinguin un punt de trobada per tractar necessitats i inquietuds que com a dones, lesbianes i trans vivim.

El proper 20 de maig, en un dels actes finals de la campanya, la Fúria prepara un monòleg feminista a càrrec de Núria Pérez i una xerrada de Mari Luz Esteban, autora del llibre ‘Crítica del pensamiento amoroso’ (Edicions Bellaterra, 2011).
Aquestes activitats se celebreran en una jornada en defensa de l’Ateneu Popular El Rec, actualment en perill de desallotjament. Un acte que omplirà de vida durant tot el dia la plaça del Fort Pienc.