La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Històries des dels marges, vides de resistència

Dissabte 6 de maig la llibreria La Caníbal va acollir la presentació de "10 Ingobernables. Historias de transgresión y rebeldía", el primer llibre de June Fernández, coordinadora de la revista digital feminista PíkaraMagazine.
Històries des dels marges, vides de resistència
Detall del llibre "10 Ingobernables"/LÍDIA SARDÀ
maig 12
17:37 2017

Uns braços arremangats aixequen un sedàs de l’aigua d’un riu cristal·lí. Entre la tela de l’estri hi han quedat atrapats un esqueix de ruda, una cabeça d’alls, una arma, un llibre, unes tisores, un donut, una boleta de fusta i una tela estampada. També hi han aparegut un gat i un lloro que n’escapen quan el líquid transparent encara regalima entre la trama circular. Aquesta és la imatge que Susanna Martín ha creat per il·lustrar la portada del llibre 10 Ingobernables. Historias de transgresión y rebeldía, de la periodista feminista June Fernández. Per a Martín l’escena resumeix el que es pot trobar al llibre: deu històries de resistències que Fernández garbella, gràcies al seu treball minuciós i periodisme narratiu, fins a destriar-ne el material més preciós i sincer de les persones que hi apareixen.

Públic durant la presentació del llibre d eJune Fernández

Públic durant la presentació del llibre de June Fernández/LÍDIA SARDÀ

Sense deixar cap cadira buida i havent convertit el terra de la llibreria La Caníbal en una tribuna encatifada per a les últimes en arribar, va començar la presentació del llibre. Pol Galofré, activista i co-coordinador del projecte Cultura Trans, va introduir l’acte qüestionant l’ús del concepte col·lectiu LGTBI per evidenciar-hi la diversitat existent. Galofré va denunciar l’existència d’una normativització del que suposa ser gai, lesbiana o trans i el fet que les persones que no hi encaixen tornin a quedar “als marges, que és on sorgeixen les transgressions”. El llibre, a més de mostrar “formes d’articular-nos d’altres maneres” també “parla des dels marges del gènere, de la raça, de la colonialitat”, tal com va puntualitzar Pol Galofré.

Pol Galofré i June Fernández a l'inici de la presentació del llibre

Pol Galofré i June Fernández a l’inici de la presentació del llibre/LÍDIA SARDÀ

En aquest sentit, la periodista i coordinadora de Píkara Magazine, June Fernández va explicar que totes les persones que hi apareixen “desafien el concepte de normalitat amb rebel·lia” i en aquest desafiament “el gènere i la sexualitat es creuen amb la classe i la raça”. Aquesta interseccionalitat és inevitable per entendre cada una de les “deu històries de gent ingovernable, de gent d’aquí i d’allà que prefereixen complicar-se la vida abans d’asfixiar-se en l’estret i absurd model de normalitat”, tal com escriu al pròleg l’autora.

Un recull de deu veus que parlen des de la pròpia experiència i que no ho fan des del victimisme o des de la violència viscuda únicament, “sinó des de la resistència” matisa l’escriptora. Fernández va explicar que les protagonistes, en moltes ocasions, “han viscut l’activisme com una manera de canalitzar el dolor i aportar el seu gra de sorra perquè d’altres no passin per les mateixes situacions de rebuig i exclusió”.

June Fernández durant la presentació del llibre "10 Ingobernables"

June Fernández durant la presentació del llibre “10 Ingobernables”/LÍDIA SARDÀ

Prèviament a la seva intervenció, l’autora va voler compartir amb les assistents el poema de Victoria Santa Cruz Me gritaron negra. La força de les seves paraules es va fer present a través del vídeo projectat a la paret i aquell “me gritaron negra” va servir per exemplificar el “reapropiament de l’insult” amb el que les 10 Ingobernables “s’hi podrien sentir identificades”, segons Fernández.

El punt i final de la presentació el va posar la il·lustradora i dibuixant de còmics Susanna Martín que va explicar el procés de creació de la portada i dels retrats que acompanyen els relats. Per a la coberta va decidir trencar amb la iconografia típica feminista per aconseguir que qui el llegeixi descobreixi que és un llibre feminista un cop ja l’hagi atrapat la lectura. D’altra banda, les il·lustracions de cada història mostren les persones protagonistes i per a Martín era important el fet de “no exotitzar altres mons” a l’hora de representar-les.

Susanna Martín explicant la creació de les il·lustracions

Susanna Martín explicant la creació de les il·lustracions/LÍDIA SARDÀ

Durant la presentació, les tres convidades van anar desgranant algunes anècdotes de les protagonistes que formen aquesta recopilació; ja fos llegint algun fragment de text, explicant com es van conèixer o mostrant els esborranys dels retrats. Aquestes porcions d’informació van posar la mel a la boca d’algunes assistents que, un cop acabat l’acte, van decidir que a més de la bona estona passada també s’endurien a casa un exemplar del llibre amb el sedàs ple de transgressions a la portada.

Una de les il·lustracions de Susanna Martín per al llibre "10 Ingobernables"

Una de les il·lustracions de Susanna Martín per al llibre “10 Ingobernables”/LÍDIA SARDÀ