La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Primer protocol contra agressions masclistes a la Festa Major Jove de la Sagrada Família

En acabar el concert jove, la nit de dissabte 22 d'abril, es va produir una agressió transfòbica.
Primer protocol contra agressions masclistes a la Festa Major Jove de la Sagrada Família
Recital de poesia del Cabaret Literari /JOVES DEL POBLET
maig 03
09:00 2017

En el marc de la Coordinadora d’Entitats del Barri de la Sagrada Família, des d’on es coordinen totes les activitats de la Festa Major del barri i en la qual hi participen una vintenta d’organitzacions, des del mes de gener, un grup de treball, format per persones de diverses entitats, ha estat treballant sobre l’elaboració d’un protocol basant-se en l’experiència d’altres barris com el Poble Sec, i a partir d’una anàlisi i reflexió pròpia sobre el context que les emmarca. Es tracta d’una iniciativa que ha comptat amb la col·laboració del Districte, mitjançant ajudes econòmiques i amb l’acompanyament d’una tècnica d’igualtat. Per qüestió de temps, enguany només s’ha aplicat durant les activitats d’oci nocturn organitzades per les Joves del Poblet, però l’acord entre les entitats que formen part de la Coordinadora és treballar per tal que, de cara l’any vinent, s’elabori un protocol de tota la Festa Major.

A l’hora de plantejar el protocol, Laura Ori, membre del grup de treball, explica que no els va ser complicat pensar-lo a nivell teòric perquè “totes les noies que estem en el grup de treball partim des d’una prespectiva feminista i ens va ser fàcil que sortís”. Segons exposen en el protocol, un dels objectius clau del mateix és garantir un espai de seguretat i confiança per tal que, en cas d’agressió masclista, les persones afectades es sentin amb suport i confiança per tal d’actuar per elles mateixes, amb la idea que l’apoderament s’assoleixi de forma transversal. D’altra banda, des del grup de treball es demana el compromís de totes les persones de les entitats que hi han participat per tal que la intervenció es resolgui de manera comunitària.

La Laura explica que, un cop redactat el protocol, es va realitzar un joc de rols per tal de definir quines línies d’actuació es seguirien a l’hora d’aplicar-lo. En aquest punt del treball, es van trobar amb més dificultats “perquè veiem que hi havia coses que no podíem assegurar que passessin i van sorgir algunes controvèrsies”, exposa. És el cas de realitzar, entre totes les persones assistents a la festa, una barrera humana entorn l’agressor per tal de fer-lo fora, tal i com segueixen altres protocols. Segons explica la Laura, finalment, es va resoldre que les persones del grup de treball serien les que actuarien.

Protocol agressions MASCLISTES SAFA 2017 (sense força)

Protocol agressions MASCLISTES SAFA 2017 (amb força)

La nit de dissabte 22 d’abril conclou amb una agressió transfòbica 
Vora les 2 de la matinada, un grup de joves va intimidar i increpar verbal i físicament a una dona trans* al Parc de la Sagrada Família, segons exposen en un comunitat conjunt la Crida LGTBI i les Joves del Poblet. Durant l’agressió, es va intervenir per tal d’aturar-la i es va acompanyar l’agredida que, més tard, va decidir denunciar els fets.