La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Sant Jordi 2017. Crònica esgotada d’una llibretera

Amanda Cuesta Hernández, de la llibreria La Caníbal, comparteix les seves reflexions un cop passada la jornada de roses i llibres que cada any omple els carrers de la ciutat.
Sant Jordi 2017. Crònica esgotada d’una llibretera
L'escriptora Mercè Ibarz va estar signant exemplars a la llibreria de La Caníbal / LA CANÍBAL
maig 02
15:36 2017

Un any més Sant Jordi, la festa de la primavera. Un dia fabulós per sortir a fer una deriva urbana, remenar llibres i ensumar roses. Personalment és un dia que sempre m’ha agradat i com a llibretera, fa quatre anys que el visc des de la tramoia, no pot ser més especial. El dia més intens de l’any.

Això ho escric que han passat hores i encara tinc l’esquena contracturada, de tant portar llibres amunt i avall i embossar, perquè aquest any el Jumanji ha durat dos dies, dissabte i diumenge, d’anar dispensant volums i ja no recordo el darrer moment de no fer res una estona.

El post-Sant Jordi per a una llibretera és tot un estat d’ànim

El post-Sant Jordi per a una llibretera és tot un estat d’ànim. D’una banda hi ha la caixa de resistència que s’ha fet, per poder tirar un parell de mesos més (ja ens angoixarem per les factures al juny), de l’altra l’alegria de veure la llibreria plena de cap a cap, que una voldria que fos així sempre, i els llibres bonics que s’endú la gent i els amics i la família fent el cop de mà, com una pinya, per organitzar-ho tot. De l’altra un rumor crític, un cert rebot, les distribuïdores que no t’han servit els títols que demanaves perquè ets petita, malgrat vingui l’autora a signar, o no et faran el descompte que els toca fer-te (*), la cacofonia mediàtica absurda o els qui només compren llibre aquell dia perquè s’ha de fer i no els importes, no els importa res dels llibres.

Enguany la campanya municipal de Sant Jordi mirava de rescatar l’origen de la festa, el nostre particular dia dels enamorats, sembla que fa segles que es regalen flors a la primavera. Abans s’agafaven d’una mata i es donaven a l’estimada o l’estimat. Ara han de ser roses i venen en contenidors refrigerats de vés a saber on. Pel que fa al dia del llibre diu la Viquipèdia que la cosa arrenca als anys 30 del segle passat, dècada tan interessant que he decidit que un dia haig d’esbrinar més a fons aquest assumpte i més especialment la manera com ha degenerat en un consumisme descerebrat, en general.  

Perquè una llibreria petita és un ecosistema divers i fràgil

El cas és que el Sant Jordi, ho xerrava l’altre dia a les 8.30h cagats de fred fent la cua per recollir la llicència amb un altre col·lega llibreter, és el dia que des de fa temps les llibreries venem més de tot l’any i que venem, diguin el que diguin els rànquings i les grans superfícies, el nostre fons. Sant Jordi no és altra cosa que les rebaixes. Perquè una llibreria petita és un ecosistema divers i fràgil. Venem els llibres que fa temps que vam comprar i que fa temps que defensem, i que seguirem tenint i estimant.

Dels llibres que més van comprar les persones que ens van visitar en podem destacar uns quants i us animem a venir a la llibreria per fer-vos-en cinc cèntims en cas que no en sapigueu res.Destacats la Caníbal (Sant Jordi 2017)

El cas, ens encanta que el descompte de Sant Jordi l’aprofitin les lletraferides, totes. Molt especialment les que van en economia de guerra, és clar. Les que tornaran d’aquí a un mes, fent guardiola, a buscar-ne un altre, les qui estimen i activen el sentit de la lectura i tot allò que la fa possible, com la vida, que no és un dia sinó tots, un rere l’altre. Així com les lletraferides estimades que tenen economia i que venen uns dies abans o uns dies després, donant-se el luxe de fer-nos consum responsable i crític, renunciant a rebaixar les condicions materials de projectes que els semblen significatius. Perquè una llibreria petita és un ecosistema divers i fràgil com la bassa de les olles, que si no s’en té cura o se’l sobrestressa es perd. Les unes amb les altres, solidàriament, han transformat La caníbal aquests dies en una dragona gordi.

(*) A Sant Jordi es fa el 10% de descompte. Se suposa que el 5% el fa la llibreria i el 5% la distribuïdora. Això no sempre és així, especialment en llibreries com la nostra. Tenim molts fons d’editorials independents amb qui no liquidem passat Sant Jordi i a qui no fem comanda especial. Simplement són el nostre fons. Tenim molts llibres comprats en ferm que igual no reposarem perquè hem de fer lloc per nous títols. De bona part dels llibres que venem a Sant Jordi, el 10% de descompte recau a la nostra esquena. El marge habitual d’un llibreter petit sobre el preu del llibre és del 30%. Les grans superfícies estrenyen per obtenir més marge, no se sap a costa de qui i fan campanyes de preu mínim garantit que són una competència deslleial, ja que se suposa que el preu del llibre és fix per llei (Amazon i Fnac, són especialment agressives). Per posar només un exemple, quan Esperanza Aguirre fou Ministra de Cultura alliberà el preu del llibre de text, fet que destruí moltes llibreries de barri de tota la vida. El dia de Sant Jordi, per tant, moltes llibreries tenen un marge de només el 20%. És a dir, d’un llibre de 10€ en guanyem 2€. La gran majoria d’autores i autors encara en guanyen menys. A Sant Jordi, guanyen les grans superfícies de distribució i els grans grups. La resta celebrem el dia dels enamorats.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari