La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

La Intervia entrevista: Raquel Rei i Ana G. Aupí, realitzadores

'Y lo poco que nos queda' és el nom del documental realitzat per Raquel Rei i Ana G.Aupí, que tracta sobre la resistència popular a una hidroelèctrica a Santa Cruz Barillas, Guatemala.
febrer 20
17:20 2017

El passat mes de desembre, l’empresa Hidro Santa Cruz, subsidiària de la gallega Hidralia, va anunciar en un comunicat la retirada del projecte hidroelèctric sobre el riu Cambalam a Santa Cruz Barillas, Guatemala. Aprofitant aquest gir en la història de resistència barillenca, el passat dissabte 18 de febrer, des de La Intervia es va projectar a la llibreria La Caníbal el documental ‘Y lo poco que nos queda’, realitzat per la Raquel Rei i l’Ana G.Aupí.

La peça recull la cronologia dels fets perpetrats en el territori de Barillas per l’empresa hidroelèctrica de la família gallega Castro Valdívia. A través de les veus de les esposes dels homes presos arran del conflicte, el documental explica el camí recorregut durant els deu anys de resistència al territori. Elles també es reivindiquen com a preses polítiques per l’afectació que provoca la imposició del projecte a la seva quotidianitat. El seu paper en el context de resistència contra la hidroelèctrica emfatitza encara més el fet de ser les principals sostenidores de la vida i defensores del territori ancestral.

Entrevistem les realitzadores de la pel·lícula, que ens expliquen la situació de la població de Barillas, al municipi de Huehuetenango (Guatemala), la repressió del model de penetració transnacional que s’està imposant a Guatemala i les implicacions de l’Estat espanyol en la imposició del projecte hidroelèctric a Barillas.