La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Via lliure a Mercadona a l’antic cinema Niza

L'Ajuntament es desdiu i accepta la construcció d'un gran supermercat al cinema. La plataforma veïnal Recuperem el Niza s’hi oposa.
Via lliure a Mercadona a l’antic cinema Niza
Concentració de la plataforma Recuperem el Niza durant el Ple del districte de l'Eixample./ MIGUEL LÓPEZ MALLACH @La_Directa
maig 06
10:16 2016

L’Ajuntament de Barcelona ha acceptat finalment la construcció d’un supermercat de 1.500 metres quadrats de la cadena Mercadona a l’emblemàtic cinema Niza. L’actual govern d’Ada Colau dóna suport al projecte, iniciat al juliol de 2014 per l’anterior govern de Xavier Trias. Així ho va comunicar el regidor del Districte de l’Eixample, Agustí Colom i Cabau (BeC), a la plataforma Recuperem el Niza i al veïnat del barri reunit en assemblea oberta de la plataforma el passat dilluns 2 de maig. Asseguren que l’antic govern municipal de CiU “va començar el projecte d’esquenes al veïnat” i que l’actual govern “no pot desfer-se d’aquest acord ja aprovat”, tot i que l’acord al qual es fa referència només contempla la remodelació de l’interior d’illa i no la construcció d’una superfície comercial.

Segons les assistents, l’Ajuntament ha ofert un nou equipament públic al barri amb aportació financera de les dues empreses privades implicades en el Niza: Mercadona i la promotora Cel Urbà, a canvi de renunciar a l’espai del Niza i acceptar l’obertura del supermercat. La ubicació del futur equipament no va ser comunicada, així com tampoc la quantitat aportada pels grups privats i pel consistori per la compra i remodelació de l’espai.

La notícia ha sorprès el veïnat. Per una banda, Barcelona en Comú havia defensat públicament, tot i que no ho havia recollit al seu programa electoral, que s’oposava al supermercat, recolzava les reivindicacions del veïnat i recollia el resultat del procés participatiu.

D’altra banda, la notícia arriba a coneixement de la Plataforma Recuperem el Niza un cop la decisió del nou espai està sobre la taula del Departament de Patrimoni de l’Ajuntament i contemplat en el PIM (Programa d’Inversions Municipals).
Mentrestant, les paradistes del Mercat Municipal de la Sagrada Família, situat a tan sols 300 metres i rodejades de 30 supermercats (4 dels quals Mercadona), observen amb resignació el cop de gràcia al seu model de comerç.

En el punt de mira de l’acord, presentat pel Regidor de Districte, està la compra d’un espai de 1.400 metres quadrats proper a la Sagrada Família per part de Mercadona i Cel Urbà. L’empresa BIM/SA, de titularitat pública, ha presentat una primera proposta d’equipament per ser aprovada després de l’estiu i així començar les obres a principis de 2017.

Accions contra la decisió del districte
La Plataforma ha convocat diverses accions de denúncia contra la decisió del Districte. La primera d’elles es va celebrar ahir, 4 de maig, durant la celebració del Consell plenari de l’Eixample, en el qual vàries persones activistes de la Plataforma van irrompre a sala de plens durant la sessió per denunciar l’actual situació.

D’altra banda, han declarat estar oberts a negociar la proposta del nou equipament i obrir un debat públic. Tot i això, volen aclarir que el nou equipament “no pot ser una moneda de canvi per acceptar el Mercadona al Niza”, i recorden que la lluita de la Plataforma va més enllà de les necessitats de les entitats veïnals, i que el petit comerç i el Mercat serien els grans damnificats.

La Plataforma Recuperem el Niza va començar a caminar al juny del 2014 amb tres objectius principals: evitar la construcció d’un supermercat a l’espai Niza, l’adquisició d’aquest espai per transformant-lo en un equipament pel barri i la defensa d’un model de barri per a les veïnes enfront un model de monocultiu turístic. Durant aquests dos anys s’han realitzat accions de pressió contra Mercadona i la promotora Cel urbà, un recurs davant del TSJC contra diversos punts del PMU (Pla de Millora Urbana) i alhora un procés participatiu amb veïnes i entitats, el resultat del qual va ser la proposta d’un ateneu a l’antic cinema.