La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

L’Ajuntament d’Ada Colau desallotja el CSOA Transformadors

 Un capítol més en la història del centre que ara serà enderrocat i convertit en un equipament gestionat pel govern municipal
L’Ajuntament d’Ada Colau desallotja el CSOA Transformadors
Façana tapiada del CSOA Transformadors/ MAR LÓPEZ
abril 05
09:11 2016

Feia dues setmanes que el col·lectiu que okupava el Centre Social Okupat i Autogestionat Transformadors havia comunicat la situació de perill de desallotjament en la qual es trobava. Malgrat l’amenaça imminent de fer-los fora, no havien aturat la seva activitat habitual. Finalment ahir, dilluns 4 d’abril al matí, operaris de la Guàrdia Urbana van executar l’ordre de desallotjament de l’edifici. Al llarg del matí també es va tapiar la porta de l’immoble per impedir-ne l’accés.

Al mateix temps que es coneixia la notícia començava a córrer la convocatòria d’una concentració a les vuit del vespre davant la seu del districte de l’Eixample per denunciar el desallotjament de l’espai. Prop d’un centenar de persones es van aplegar a la confluència dels carrers Aragó i Bruc i formant una manifestació van tallar els carrers fins arribar al recent desallotjat centre social al carrer Ausiàs March número 60. Durant el recorregut, les manifestants van repetir consignes com: “Aquest Ajuntament també desallotja” o “En Comú, res en comú”. Abans d’arribar al CSOA Transformadors, dos furgons de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra ja esperaven les manifestants, a la cruïlla dels carrers d’Ausiàs March i Nàpols.

Furgones de la BRIMO a un carrer del CSOA Transformadors quan arriba la manifestació/MAR LÓPEZ

Després de set anys sense vida, l’emblemàtic espai que va acollir el primer concert okupa de l’estat espanyol l’any 1984, va tornar a obrir les portes el 16 de juliol de l’any passat quan va ser okupat. Ahir dilluns, l’Ajuntament d’Ada Colau va desallotjar l’espai que aquest abril hagués celebrat el seu desè mes d’activitat oberta al barri i a la ciutat. La manifestació acabava amb la lectura del comunicat crític dirigit a l’actual Ajuntament de Barcelona en Comú. “Quan vosaltres topeu amb els límits que us marquen l’Estat i el capitalisme, nosaltres seguirem esquerdant-los, fins que la seva superació sigui una realitat. És en aquestes esquerdes on fem créixer una comunitat forta, on practiquem relacions igualitàries i assagem la llibertat que el Poder ens segresta” declarava una de les manifestants que ha llegit el text.

Pancarta de la manifestació en resposta al desallotjament del CSOA Transformadors a la porta de la seu del districte de l’Eixample/ MAR LÓPEZ

Durant aquest període Transformadors ha estat un espai “d’activisme polític i contracultural” tal i com plantejava en el seu inici el col·lectiu que okupava l’edifici. Entre totes les activitats que s’hi desenvolupaven s’hi podia trobar una programació de cinefòrum, tallers de reparació de bicicletes, xerrades, cafetes, concerts.

En el primer text de reacció, publicat al seu blog, el col·lectiu assegurava que el desallotjament tracta “de sepultar l’accés a una cultura lliure i llibertària per la que nosaltres seguirem lluitant”. I  denunciaven que “d’ara en endavant, només allò que pugui ser controlat i supervisat estarà permès a Transformadors”.

L’okupació de l’edifici va sorprendre el col·lectiu de joves del Fort Pienc que a través de la campanya Exigim Espais portava anys demanant al districte la cessió d’equipaments per al jovent del barri. Hores després del desallotjament van fer pública la seva reacció mitjançant un comunicat difós per xarxes socials: “Des d’Exigim Espais volem mostrar el nostre rebuig al desallotjament que s’ha produït avui al matí al CSOA Transformadors per part de l’Ajuntament de Barcelona”.

A l’escrit també deixaven clar el seu descontent amb la resolució del “procés participatiu” que defineix el futur de Transformadors. Després d’un suposat procés participatiu de dues sessions, l’Ajuntament ha dissenyat un nou equipament amb les mateixes característiques que presentava el projecte aprovat l’any 2014 pel govern municipal de CiU. L’espai albergarà un casal de gent gran, un casal de barri i un punt d’informació juvenil, que no satisfà les necessitats dels joves del barri segons ha denunciat Exigim Espais.

Material de construcció a la porta tapiada del CSOA Transformadors/ MAR LÓPEZ

El govern municipal ja havia fet referència a les patologies estructurals de l’immoble que obliguen a enderrocar-lo, segons el consistori, abans de construir-hi el nou equipament. El recent desallotjament del CSOA Transformadors permet aquest següent pas de demolició de l’edifici per engegar el projecte d’espai intergeneracional que planteja l’Ajuntament.