La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

La Plataforma Recuperem el Niza fa públic els resultats del procés participatiu

Veïnat i entitats es pronuncien sobre les seves preferències en la reconversió de l'antic Niza i critiquen l'impacte del turisme massiu al barri del Poblet
La Plataforma Recuperem el Niza fa públic els resultats del procés participatiu
Manifestació reivindicativa per reclamar el Niza per al barri / @bcndistricte11
octubre 30
09:00 2015

Ja es coneixen els resultats del procés participatiu del barri de Sagrada Família. L’enquesta, realitzada durant la primavera d’enguany i sota el nom “Al Niza, tu decideixes”, va recollir les preferències de més de 400 veïnes i d’entitats del barri com els Castellers de Sagrada Família, l’AE Antoni Gaudí, La Farfolla o Retumba vers la potencial reutilització de l’espai, així com la seva percepció de l’afectació del turisme massiu sobre el barri.

Una de les principals conclusions que se’n deriven és la reclamació d’un equipament per al barri en forma d’ateneu o centre cívic, segons expressen un terç de les enquestades. La següent opció és una escola o institut (18,65) i una escola bressol (16,3 %). Encara més clara és la preferència del veïnat pel que fa als equipaments interiors que hauria de tenir el futur espai Niza; una proposta en la qual coincideixen veïnes i entitats. El 52 % considera que l’espai hauria d’estar equipat amb una sala gran polivalent, el 12 % que disposi d’espais per a les entitats del barri i en menor mesura, la presència d’una ludoteca i de zones enjardinades.

D’altra banda, l’acte va posar en xifres l’extens malestar latent al barri a causa de la massificació turística. Els principals efectes que el veïnat percep són la massificació de la via pública (71 %), les molèsties derivades dels autocars (68 %) i l’afectació sobre el petit comerç (65 %). En aquest sentit, una de les treballadores del Mercat Municipal i ponent de l’acte va voler posar l’accent en l’afectació que el Mercadona del Niza podria tenir sobre aquell: “tenim 4 mercadones a la zona, un a cada cantonada del Mercat, i 30 supermercats més al barri”. D’altres problemes esmentats van ser l’encariment del preu de l’habitatge al barri i la proliferació de pisos turístics

Els passos següents anunciats per la plataforma són la convocatòria d’una trobada amb entitats i veïnes per començar la redacció d’una proposta concreta pel que fa als equipaments, la distribució de l’espai i el model de gestió del futur Niza.