La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Anarquistes i Exigim Espais evidencien les seves diferències sobre la gestió de Transformadors

Els joves llibertaris aposten per una assemblea d'individus que gestioni Transformadors i rebutgen integrar-se a la campanya Exigim Espais
Anarquistes i Exigim Espais evidencien les seves diferències sobre la gestió de Transformadors
La xerrada sobre Transformadors organitzada per Exigim Espais es va convertir en un debat entre els okupants de Transformadors i la campanya
juliol 20
10:00 2015

La campanya Exigim Espais i els joves anarquistes que van okupar dijous passat la sala Transformadors tenen diferències importants sobre com s’ha de gestionar la sala. Els desacords que ja s’havien posat de manifest en contactes privats ahir van sortir al carrer.

El primer diàleg públic entre els dos col·lectius va ocupar tot el torn de preguntes i micròfon obert de la xerrada organitzada per Exigim Espais sobre el futur de Transformadors. No es pot dir que el tema no interessi al Fort Pienc. La xerrada, en la que van participar membres de l’ateneu Flor de Maig del Poblenou i de Can Batlló de Sants, va arribar a congregar a més d’un centenar de veïns del barri a mesura que avançava el debat entre Exigim Espais i els okupants de Transformadors. Entre el públic, a més, hi havia presència de membres de Barcelona en Comú, ERC, la CUP-Capgirem Barcelona i representants del districte.

Els dos col·lectius no estan d’acord en qui ha de gestionar Transformadors. Si pels okupants ha de ser una assemblea de persones a nivell individual, Eixigim Espais aposta perquè els encarregats de gestionar Transformadors siguin els col·lectius i entitats que formen la campanya (l’Esplai i el Casal Xiroc, el grup de percussió La Bolxepienca, la Bastonera de l’Eixample, la coordinadora de músics L’Ampli i Arran Fort Pienc). “Volem participar de tota la gestió, no d’una assemblea”, va dir un membre d’Exigim Espais.

D’aquesta desavinença se’n deriva un altre punt de desencontre: els joves que van okupar Transformadors no volen que organitzacions polítiques participin de la gestió de l’espai, cosa que deixaria fora de Transformadors a Arran Fort Pienc. “No volem la participació de cap entitat política perquè som llibertaris. Volem la participació de les persones”, va dir una de les joves okupants de Transformadors, que va instar a tot el barri a assistir a l’assemblea oberta que es celebrarà aquesta tarda.“Des de Transformadors se’ns proposa fer una assemblea oberta però amb una entitat vetada d’entrada”, va lamentar un membre d’Exigim Espais.

“Nosaltres hem obert Transformadors per dur a terme activitats que considerem necessàries, no ens l’hem apropiat. La nostra intenció és establir un diàleg i comunicació amb tot el barri”, va defensar un llibertari de Transformadors. Tot i el to dialogant, ahir també es va posar de manifest que l’okupació de Transformadors no ha estat ben rebuda per Exigim Espais, que va qualificar l’okupació com “una política de fets consumats”.

En aquest retret d’Exigim Espais cap als llibertaris de Transformadors hi ha un component emocional que va més enllà de les desavinences polítiques sobre la gestió de l’espai: Transformadors és el símbol de tota una generació del Fort Pienc que porta bona part de la seva joventut batallant per aconseguir un espai permanent on trobar-se i realitzar activitats. “Portem dos anys batallant i duent a terme un procés de desobediència. Podríem haver okupat Transformadors, però el que volem és guanyar-lo i aconseguir un espai fixe pel jovent i les entitats del barri”, va recordar un membre d’Exigim Espais. Tampoc no ha agradat que els joves de Transformadors hagin rebutjat integrar-se a la campanya Exigim Espais com un col·lectiu més.

Els representants de Can Batlló i la Flor de Maig van intentar acostar les dues postures. “Es pot treballar com a individus i com a col·lectius tot alhora, us animem a fer-ho”, van dir des de la Flor de Maig. Per la seva banda, la ex integrant del moviment juvenil del Fort Pienc Paula Morey, una de les ponents de la xerrada que va precedir al debat, va reclamar que el debat entre Exigim Espais i Transformadors es dugui a terme “en una situació de respecte i igualtat”.

L’antropòleg Manuel Delgado, que també havia participat en la xerrada anterior, va voler dir-hi la seva, repartint a uns i altres. “Transformadors ha de ser un espai individualista, on només comptin els individus?”, va qüestionar -una pregunta que ningú va respondre. Delgado també va lamentar que no es parlés de Transformadors “com un espai, sinó com un territori”.

L’Ajuntament de Barcelona, el tercer actor en aquest conflicte (Transformadors és propietat municipal) encara no s’ha posicionat. En un calaix de l’Ajuntament hi ha informes que diuen que l’edifici de Transformadors està en mal estat i que necessita una remodelació. L’anterior govern de CiU havia apostat per enderrocar-lo, però no va complir el seu pla. Ahir el PP va demanar a l’Ajuntament que desallotgés els joves de Transformadors, i és probable que els sectors més conservadors de la ciutat utilitzin l’okupació de la sala per carregar contra el govern d’Ada Colau i projectar el missatge de falta d’ordre a la ciutat. El programa de Barcelona en Comú diu que vol “assegurar espais per a joves i també intergeneracionals a l’edifici Transformadors, en gestió cívica”.

Exemples d’experiències per a Transformadors

Abans del diàleg sobre la nova situació creada a Transformadors, Delgado, Morey i els membres de Can Batlló i la Flor de Maig van exposar els casos concrets de cada espai. Més enllà de les especifictats de cada espai, es va posar de manifest la importància de les confluències entre moviments socials, veïnals i juvenils a l’hora de construir espais autogestionats per fer front als interessos del mercat i de determinats partits polítics.