La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Un grup de joves okupa l’edifici Transformadors

L'okupació agafa per sorpresa la campanya Exigim Espais, que fa dos anys que reivindica Transformadors per al barri
Un grup de joves okupa l’edifici Transformadors
L'edifici Transformadors porta set anys buit
juliol 16
20:34 2015

Un grup de joves ha okupat aquest migdia la sala Transformadors, l’històric edifici municipal del carrer Ausiàs March, 60, al barri del Fort Pienc que fa set anys que és tancat. A preguntes de LA INTERVIA, un jove, des de l’interior de Transformadors, ha explicat que els okupants no formen part de cap grup organitzat del barri ni de la ciutat i que l’okupació té com a objectiu crear un centre social autogestionat “obert a tothom qui ho vulgui”.

En un comunicat emès posteriorment, els joves han explicat que són “un col·lectiu anarquista amb voluntat d’establir lligams al barri i tornar a donar vida a l’espai Transformadors”. Entre les activitats que volen realitzar hi ha xerrades, actuacions, menjadors populars, cinema o una biblioteca. “Volem conèixer les propostes i necessitats dels col·lectius del nostre entorn per col·laborar allà on sigui possible”, han afegit els joves, que han convidat a tot el barri a ajudar en les tasques de neteja de Transformadors per tal de poder començar a donar-li un ús el més aviat possible.

L’okupació ha agafat per sorpresa els promotors de la campanya Exigim Espais, el col·lectiu que aglutina diferents grups del barri com l’Esplai i el Casal Xiroc, el grup de percussió La Bolxepienca, la Bastonera de l’Eixample, la coordinadora de músics L’Ampli i Arran Fort Pienc. Des de la seva creació fa dos anys, per Exigim Espais, l’edifici Transformadors és la punta de llança de la reivindicació d’espais autogestionats al Fort Pienc. La campanya estava a l’expectativa que el nou govern municipal iniciés les negociacions per decidir conjuntament quin ús donar a l’espai.

Exigim Espais s’ha desvinculat d’aquesta okupació i es reunirà properament per expressar una posició oficial. Aquest diumenge el col·lectiu Exigim Espais ha preparat una jornada de debat i reivindicació davant de Transformadors per exigir al nou govern municipal que l’espai s’obri al barri.

L’edifici Transformadors, que porta set anys tancat, és una llarga reivindicació del moviment veïnal i juvenil del Fort Pienc. Abans de tancar, Transformadors era la seu del Consell de la Joventut de Barcelona, i durant els anys 80 havia estat un referent de la joventut i de la cultura punk de tota la ciutat. De fet, Transformadors va ser l’escenari del primer concert organitzat pel col·lectiu okupa de Barcelona. L’evolució de Transformadors és paral·lela a la transformació de Barcelona en ciutat marca i a la pèrdua de la seva identitat: de ser un espai promogut pel propi Ajuntament perquè els joves s’hi sentissin lliures i organitzessin concerts punk i rock, ha passat a un edifici buit i tancat des de fa set anys. Entremig, un augment del control municipal sobre les activitats que s’hi duien a terme, que va fer que molts d’aquells joves marxessin de Transformadors i es refugiessin en espais alternatius de la ciutat.

Tant CiU en el darrer mandat municipal, com PSC i ICV-EUiA en el mandat anterior van incomplir les seves promeses respecte a l’edifici Transformadors. Els socialistes i els ecologistes havien dissenyat un pla d’equipaments juvenils que entre els anys 2008 i 2015 preveia rehabilitar l’espai de Transformadors perquè fos la seu de l’Espai Jove de l’Eixample. El pla deia que les obres acabarien el 2011 però l’edifici va continuar buit i en mal estat.

Durant els quatre anys de CiU a l’alcaldia, Transformadors s’ha mantingut tancat. L’any 2013, dins de l’acord de reforma del passeig de Sant Joan pactada per CiU i el PP, s’hi van incloure 4,4 milions d’euros per convertir Transformadors en equipaments per al barri. En concret es van destinar 100.000 euros el 2013 per a la redacció del projecte, 2,1 milions l’any passat i 2,2 enguany. CiU volia enderrocar Transformadors i fer-hi un nou edifici per situar-hi equipaments intergeneracionals. L’enderrocament estava previst per al gener de l’any passat, però no es va arribar a executar, i CiU va marxar de l’alcaldia sense tocar ni un mur de l’edifici Transformadors.

El programa electoral de Barcelona en Comú, la coalició guanyadora de les eleccions del passat 24 de maig, diu que vol “assegurar espais per a joves i també intergeneracionals a l’edifici Transformadors, en gestió cívica”.