La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Els cossos LGBTI lliuren batalla a l’heteropatriarcat

Més de 5.000 persones es van aplegar per commemorar el Dia de l'Alliberament LGBTI el passat dissabte
Els cossos LGBTI lliuren batalla a l’heteropatriarcat
La plaça de la Universitat es va omplir ràpidament de milers de manifestants
juny 29
09:00 2015

Sota el lema “El meu cos, un camp de batalla. Els nostres cossos no estan al servei del sistema heteropatriarcal”, la manifestació anual pels drets de lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals reivindicava el dret al propi cos i la sexualitat com a mecanisme de defensa contra les imposicions d’un sistema de gènere desigual i opressiu. Milers de persones van acudir a les 18.30 h a la convocatòria de la Comissió Unitària 28J, que cada any és l’encarregada d’organitzar la manifestació i la festa posterior a la mateixa plaça.

Enguany l’organització de joves Arran havia convocat una columna juvenil a la plaça d’Urquinaona mitja hora abans de la convocatòria oficial amb l’objectiu de visibilitzar la implicació del jovent en la lluita LGBTI. Des d’allà van avançar tallant carrers fins a Universitat, on es van ajuntar amb la resta de col·lectius convocants. La capçalera de la manifestació estava ocupada com cada any per membres de la Comissió Unitària, així com per alguns representants de partits polítics (ICV, EUiA, la CUP i BeC), i aquest és el primer any que l’alcaldessa de la ciutat ha caminat al capdavant de la manifestació.

Després d’una breu espera a la plaça, que no va estar exempta d’algunes tensions entre manifestants i policia que no van transcendir, el grup va començar a avançar pel carrer de Pelai passades les 19 h. La presència en augment de turistes i curiosos a partir de la plaça de Catalunya i al llarg de les Rambles va suscitar consignes com ara “No som un circ, uneix-te al combat” per marcar el caràcter reivindicatiu i subversiu de la convocatòria. El pas per l’entrada del Teatre del Liceu, el servei d’acomodació del qual està en vaga des de del 4 de juny, va generar una forta ovació i crits de solidaritat per part dels manifestants: “Mariques i bolleres també som classe obrera” i “Visca la lluita de la classe obrera”.

El recorregut, com és habitual, va finalitzar a la plaça de Sant Jaume, on diverses representants dels diferents col·lectius de lluita LGBTI van prendre part en la lectura del manifest unitari, així com d’alguns manifestos d’altres grups que hi havien participat. La reivindicació d’enguany recorda la importància de l’aplicació de la Llei contra l’LGBTIfòbia, aprovada fa més d’un any però, segons denuncien, encara poc desplegada per part de l’administració. Intenta també recollir les diverses proclames dels col·lectius que integren l’heterogènia comunitat LGBTI, incloent-hi la despatologització de la transsexualitat, el dret a la reproducció assistida de les dones lesbianes, bisexuals i pansexuals i el dret a la salut i a la prevenció universal i gratuït, tot sota el paraigua del concepte del propi cos com a “camp de batalla” contra el sistema heteropatriarcal.

Entre els altres textos que es van llegir, destaca el de l’autoanomenat “bloc SNOFT”, que compta entre els seus membres amb l’activista feminista Brigitte Vasallo, i que es defineix com un “manifest canalla per uns vincles no monògams, inclusius i caspa-free”. Sota la suggerent consigna “Si ens organitzem, follem totes”, el bloc SNOFT fa una crítica corrosiva al sistema d’opressions “heteromonopatriarcals” i una crida a l’autoorganització del moviment per reclamar “una sexoafectivitat dissident, resistent, orgàsmica i reapropiada”. Enguany la manifestació s’ha caracteritzat per la diversitat i originalitat de les propostes polítiques que s’han pogut veure a les pancartes, com ara crides contra “la islamofòbia dins (i fora) del col·lectiu LGBTI”, al boicot al Circuit Festival (festival comercial que se celebra cada agost a Barcelona, molt enfocat al públic gai masculí, turista i de classe mitjana-alta) o la visibilitat de les lesbianes i de les persones bisexuals.