La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

La lluita contra la bifòbia i el monosexisme s’organitza a través d’un nou col·lectiu

Enrenou es presenta com un grup d'activistes pansexuals, bisexuals i 'bifriendly' que s'uneix per crear un espai de lluita amb incidència dins i fora de l'àmbit LGBTI
La lluita contra la bifòbia i el monosexisme s’organitza a través d’un nou col·lectiu
Enrenou es va presentar a l'Ateneu Popular El Rec, al Fort Pienc
juny 18
09:00 2015

Ara ja fa un any va aparèixer a les xarxes el col·lectiu Enrenou per crear un espai de debat, difusió i confluència virtual amb totes aquelles persones que desitgin informar-se o sumar-se per lluitar contra el monosexisme. Per això, un dels seus membres es va referir al projecte com una llavor que “més que néixer, el que fa és créixer”, durant la presentació del col·lectiu el passat 18 de juny a l’Ateneu Popular El Rec.

L’acte de presentació va servir per plantejar els objectius i les bases del grup d’activistes, que es defineixen com a “feministes, antifeixistes, anticapitalistes i pro-sex. Volem a més, tenir en compte altres estructures, com el racisme, el cissexisme, l’al·losexisme, el capacitisme o el classisme”.

Els principals objectius d’aquest col·lectiu són exercir d’altaveu ja que, diuen, no han trobat el reconeixement necessari en altres espais ja existents, fer xarxa i crear un espai de seguretat i empoderament per trencar estereotips al voltant de la bisexualitat, a través d’un activisme transversal i interseccional.

“Enrenou” va realitzar la primera Activitat BiSetmanal el passat 11 de juny, que es planteja com una activitat estable per a persones bisexuals, polisexuals i de qualsevol altra identitat plurisexual. Aquestes activitats tenen com a objectius “treballar les especificitats de la realitat de les persones no monosexuals, des de la no monosexualitat, compartir un espai d’intercanvi i (auto)formació sobre activisme/monosexisme/opressions des de la transversalitat i la interseccionalitat i reconèixer i visibilitzar les opressions del sistema monosexista col·lectivament”.

Un cop presentat el col·lectiu es va desenvolupar un taller sota el nom “Trencant amb el monosexisme: bisexualitat, pansexualitat i altres des/orientacions plurisexuals” per tal d’identificar les dinàmiques i actituds bifòbiques a través d’un teatre de l’oprimit en el qual van participar prop d’una vintena de persones. L’activitat va centrar-se en visibilitzar l’opressió i els privilegis que s’exerceixen des del monosexisme.

La presentació d’Enrenou s’ubica en el context del Dia per l’Alliberament LGBTI, organitzat a través de la Comissió Unitària 28J que ha convocat manifestació el proper dissabte 27 de juny a les 18.30 h a la plaça Universitat.

Més actes a La Cruïlla

Per la seva banda, Arran Sagrada Família i el Brot Bord, assemblea de lluita contra el patriarcat, l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia, organitzen conjuntament un taller sobre l’anomenat “euro rosa”. L’activitat està plantejada com una xerrada taller per reflexionar sobre els fets des de l’inici dels moviments d’alliberament sexual fins al que consideren “la mercantilització de les sexualitats” i hi participaran diversos membres del col·lectiu.

A més del taller, el Brot Bord aprofitarà l’avinentesa per presentar el darrer número de la seva publicació, l’aBORDatge, que elles mateixes defineixen com “periòdic desviat dels Països Catalans”. L’acte, que finalitzarà amb un sopar de pintxos vegans, està programat per al dijous 18 de juny, a les 20 h a La Cruïlla.

En l’àmbit de la ciutat, Arran també ha convocat una “columna juvenil” a la plaça d’Urquinaona el dissabte 27 de juny a les 18 h, mitja hora abans del començament de la manifestació unitària convocada per la CU28J a la plaça Universitat. La manifestació estarà encapçalada aquest any pel lema “El meu cos, un camp de batalla: els nostres cossos no estan al servei del sistema heteropatriarcal” i, com ja és tradició, en acabar els parlaments a la plaça de Sant Jaume se celebrarà una festa popular LGBTI a la plaça Universitat.