La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

El futur del Niza: una decisió del veïnat

La plataforma veïnal Recuperem el Niza presenta un procés participatiu perquè les veïnes del barri de la Sagrada Família defineixin l'ús de l'espai i el tipus d'equipament públic que volen
El futur del Niza: una decisió del veïnat
Façana de l'antic cinema Niza / JUDIT PASTOR COSTA (Districte 11)
maig 29
16:00 2015

El procés de decisió, anomenat “Al Niza tu decideixes”, es presenta com l’últim esglaó d’una lluita veïnal que ara ja fa un any que està en marxa. El principal objectiu era impedir l’enderrocament de l’antic cinema Niza, on una empresa promotora i l’Ajuntament tenen la intenció de construir un supermercat Mercadona amb possibles places hoteleres als pisos de dalt.

Segons van explicar el passat dijous en roda de premsa membres de la plataforma veïnal, el procés participatiu “pivota entre dues potes: la participació individual dels veïns i veïnes i la participació de les entitats”. La participació individual es durà a terme a través de punts de votació ubicats en diferents espais del barri com l’Assoaciació de Veïns i Veïnes de la Sagrada Família, l’Espai 210, La Cruïlla, o el Mercat de la Sagrada Família, entre d’altres. Pel que fa a la participació de les entitats del barri, es realitzaran tallers per debatre les necessitats de cada col·lectiu i incorporar-les en la proposta col·lectiva que en resultarà. Aquest procés de participació es desenvoluparà durant els propers mesos de juny i juliol i al principi del següent curs es presentaran els resultats.

Durant la presentació de la campanya els membres de la plataforma van mostrar la seva voluntat de “recuperar el cinema com a espai comú del barri, integrat en un projecte de futur per als veïns i veïnes”. Es van presentar propostes concretes com la reubicació les veïnes afectades per l’enderrocament de les illes de cases situades als carrers de Mallorca-Aragó i Sardenya-Marina. Per aquest reallotjament caldria traslladar els usos d’equipament a altres espais del barri, i des de Recuperem el Niza es proposa aquest espai on, calculen, es podrien encabir més de 2.000 m².

Al llarg d’aquest any de lluites, Recuper el Niza ha convocat diferents mobilitzacions veïnals, concentracions i manifestacions, així com accions de boicot a la cadena de supermercats. Ara, afirmen que “ha arribat el moment de passar de la denúncia, de l’oposició a l’actual projecte, que hi seguirà sent, a que recuperem la iniciativa política, i ho fem en forma del procés participatiu ‘Al Niza tu decideixes'”.

Però les reivindicacions que es fan des de la plataforma van més enllà del cas de l’antic cinema Niza. El barri de la Sagrada Família, amb poc més d’1 km² de superfície, compta amb 50.000 habitants i rep més de 10.000 visitants l’any als voltants de la basílica. Existeix, per tant, una pressió turística que segons denuncien “engoleix cada vegada més espais públics i privats, i és per això que necessitem recuperar-ne de comunitaris per frenar la destrucció de la vida de barri”.

També es va denunciar des de Recuperem el Niza que no hi ha cap institut d’educació secundària al barri, els 20 anys d’espera per la construcció de l’IES Angeleta Ferrer al carrer de la Marina o el fet que el barri de la Sagrada Família ja compta amb 35 grans supermercats i concretament 4 de la cadena Mercadona, així com l’amenaça que representa la construcció d’un hotel de més de 300 places a la Henkel de Còrsega-Sicília.

A la roda de premsa van assistir una vintena de veïns i veïnes, moltes d’elles participants de la plataforma Recuperem el Niza, així com altres mitjans de comunicació com BTV o Districte 11.