La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Les reivindicacions feministes prenen els carrers de Barcelona amb la Vaga de Totes

Darrere d'una pancarta que deia “Les dones hem perdut la por. Deixa el drap, encén la flama!” al voltant de mig miler de persones es van manifestar ahir a la tarda pels carrers del centre de Barcelona
Les reivindicacions feministes prenen els carrers de Barcelona amb la Vaga de Totes
Manifestació Vaga de Totes a pl. Universitat ./ @La_Directa
maig 20
09:00 2015

El col·lectiu Vaga de Totes, format per diferents comitès de vaga als barris de Barcelona i d’altres poblacions, va celebrar ahir una vaga de consum de tot tipus de serveis i mercaderies, des de l’electricitat i el gas fins el supermercat. L’objectiu era visualitzar el treball de cures que realitzen les dones quotidianament i “tocar i bloquejar el sistema productiu i els seus beneficis”, tal com s’indicava en el manifest de la jornada.

La jornada va donar el tret de sortida el dilluns 18 de maig a les 22 h amb una apagada elèctrica i cassolades descentralitzades durant 30 minuts a cada barri i ahir, des de primera hora del matí, es van organitzar en alguns carrers de la ciutat com ara la Diagonal i, finalment, una multitudinària manifestació.

Durant tot el dia es van desenvolupar accions en diferents barris i espais de la ciutat, com per exemple un dinar popular al Poble Sec i tallers de danses africanes i d’autodefensa a la Zona Universitària. Finalment tots els col·lectius, associacions i persones es van aglutinar a la plaça de la Catedral.

La marxa va sortir sobre les 19 h cap al Portal de l’Àngel. Prop de mig miler de persones van assistir a la manifestació que va suposar un punt clau en aquesta lluita que es va iniciar fa més d’un any a la ciutat de Barcelona i s’ha estès per diferents pobles i viles de Catalunya i d’altres indrets dels Països Catalans com la ciutat de València, Xàtiva o Mallorca.

Ambient festiu i combatiu

Amb un ambient festiu i combatiu, la manifestació va continuar pel Portal de l’Àngel, on es van succeir diverses accions directes protagonitzades per un grup de dones amb davantals, perruques i antifaços contra diferents botigues del carrer, com per exemple H&M, Zara o Calzedonia, per denunciar la pressió estètica com una de les formes de control i opressió que pateixen les dones. S’hi van fer pintades amb missatges com “Ni un pas enrere, contra el patriarcat acció directa”, i pluges de pintura amb pistoles d’aigua contra les façanes.

En arribar al final del carrer, a l’alçada de la plaça de Catalunya i amb un fort dispositiu policial es van succeir les pluges de pintura a la façana del Mobile World Center, seu de Telefónica Movistar, en solidaritat amb la vaga de treballadors i treballadores que fan vaga des de fa 52 dies.

La manifestació va continuar fins a la plaça de Catalunya, on es va llegir el manifest, i es va aturar durant una estona a l’alçada del Corte Inglés, on es van denunciar les condicions de treball i polítiques contractuals que té aquesta empresa.

Entre crits i càntics diversos denunciant els baixos salaris i la desigualtat de sou i càrrega de treball que pateixen les dones respecte als homes, el rebuig a la pressió consumista que el sistema patriarcal exerceix sobre les dones, la denúncia a l’increment del cost dels serveis bàsics o l’objectualització que la moda fa dels cossos de les dones, la marxa va arribar fins a la plaça de la Universitat malgrat la forta pluja.

Una diada amb quatre talls de trànsit i accions contra el consum

Igual que la passada jornada de lluita del 22 d’octubre, des de les 8 h, diferents comitès de barri de Vaga de Totes van tallar el trànsit amb accions breus que es van produir a la Diagonal, a l’alçada de la facultat de Químiques de l’UB; a la Gran Via, al costat de l’edifici La Campana; a l’avinguda del Paral·lel amb la ronda de Sant Pau i a la ronda de Dalt, a l’alçada del hospital de la Vall d’Hebron.

Més tard, a la plaça de Navas del Poble Sec, un grup d’unes 20 noies van entrar a un supermercat Condis i van aturar durant 20 minuts el funcionament de les caixes en protesta mentre repartien fulls de mà i parlaven amb veïns i veïnes que, curioses, miraven el que estava passant.