La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Les acomodadores de l’Auditori compleixen una setmana en vaga indefinida

Les treballadores, subcontractades per Manpower, denuncien condicions laborals precàries i reclamen contractes fixos
Les acomodadores de l’Auditori compleixen una setmana en vaga indefinida
Desplegament de pancartes durant una de les protestes del personal en vaga de l'Auditori
maig 08
09:00 2015

Les 40 persones que treballen al servei d’acomodació de l’Auditori de Barcelona estan en vaga indefinida des del passat 30 d’abril per la degradació continuada durant els últims set anys de les seves condicions laborals. La precarització s’ha accelerat amb l’entrada de Manpower Group Solutions, l’Empresa de Treball Temporal (ETT) que gestiona des del setembre del 2014 el servei. L’Auditori va donar el contracte a l’empresa per 274.000 euros, una xifra que queda lluny dels 455.300 estimats a l’inici del procés i dels 428.445,62 euros que va posar sobre la taula Magma Cultura el 2010, quan va adquirir la subcontractació. Les dues empreses han anat alternant-se els últims anys l’adjudicació de les contractacions de l’Auditori.

Les treballadores han pagat les conseqüències del nou pressupost: denuncien la normalització de jornades d’una hora i mitja i dues hores diàries, la reducció de la plantilla (62 % d’acomodadors menys en els darrers 5 anys i entre el 25 i el 47 % només la darrera temporada) i l’assignació de jornades sense respectar la disponibilitat horària de les treballadores.

A més, s’han produït noves retallades pel nou espectacle musical Cantània, en què participen diferents escoles de Catalunya. “Això ens va posar en una situació límit i vam demanar que es tornés a l’operatiu previ a aquest espectacle”, afirma Esther Fernández, una de les acomodadores en vaga, “el resultat va ser que van acomiadar una companya com a represàlia, i això ja va ser el detonant que va fer que iniciéssim la vaga indefinida”.

Contractació indefinida

En la taula reivindicativa, reclamen ser contractades de forma indefinida directament per l’Auditori i el reconeixement del conveni col·lectiu de Locals i Espectacles, a més de la recuperació d’un mínim de tres hores per servei i el respecte a les disponibilitats horàries de les treballadores, conegudes per l’empresa. També demanen la readmissió de la treballadora acomiadada.

No és la primera vegada que es feien aquestes demandes a l’Auditori: fa set anys, el servei de càtering també va iniciar una vaga indefinida per denunciar la seva precarietat, i van aconseguir en un principi un augment salarial i passar a contractació indefinida, fins que el canvi d’empresa de subcontractació va ­canviar les condicions.

Lluita contra la subcontractació

Les mateixes treballadores tenen clar que un dels objectius és, també, estendre la mobilització a altres centres de treball. “Al marge dels detalls de la nostra lluita específica, aquesta vaga s’emmarca en una lluita general contra la subcontractació i la precarietat laboral”, afirma un membre de la plantilla del sindicat SUT (Solidaritat i Unitat dels Treballadors), que dóna suport a la vaga. “Estem intentant que arribi la lluita a altres serveis de Manpower o empreses subcontractades, que altres plantilles lluitin també pels seus llocs de treball, ja que vivim la mateixa realitat”, afegeix.

Paral·lelament, la plantilla manté obert encara un procés judicial per aconseguir que l’Auditori les reconegui com a fixes i no recorri a les empreses subcontractades. La sentència dóna la raó a l’empresa, però segueixen a l’espera d’un recurs de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. L’Auditori s’empara en aquesta sentència i en el seu compliment del contracte del servei per no intervenir en el conflicte i deixar la negociació en mans de Manpower. La plantilla en vaga denuncia, però, que l’Auditori està cobrint les seves feines amb personal de serveis d’oficines, seguretat o regidoria de sala.

Després d’una setmana, treballadores com l’Esther Fernández afirmen que “els ànims estan intactes” i veuen que la seva “és una lluita molt important que no poden deixar córrer”. El 100 % de la plantilla aposta, de moment, per continuar la vaga indefinida.