La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Protocol Sant Jordi a punt

Elena Guardiola, membre del consell redactor de LA INTERVIA i militant de Degenerades.
Protocol Sant Jordi a punt
Il·lustració: DAVID AGRIO
abril 30
09:00 2015

La diada de Sant Jordi s’ha convertit en una mena de bogeria col·lectiva. Els carrers s’omplen de gent que, alhora que celebra el dia de l’amor com cal, es dóna cops perquè la seva autora per excel·lència, a qui només fa cas un cop l’any, li dediqui una firmeta. Les escriptores més novelles treuen el cap com poden, algunes amb més èxit que d’altres, i les paradetes amb roses estrafolàries disparen la seva imaginació i creativitat any rere any. Per sort, al drac de la llegenda no li van encomanar aquesta tasca de papiroflèxia enginyosa. La imagineu, pobre bèstia?

El centre de Barcelona es converteix en una mena de cursa d’obstacles orgiàstica entre tanta suor compartida, i arribar a la feina esdevé tot un repte que, per assolir-lo, cal una bona estratègia i dues hores de marge.

De sobte, la cosa de la literatura es promou i la ciutat s’empatxa d’escriptores i llibres oblidats. Els cavallers i les princeses envaeixen els carrers i desprenen una mena d’amor subaltern digne d’estudi sociològic. Les roses van que volen i les expectatives no deixen lloc al més petit equívoc. I és que si per Sant Jordi no cau cap rosa, la princesa ha fracassat, també el príncep i la validesa del seu amor com cal es posen en dubte.

I no us penseu que la tradició té en compte les identitats i orientacions no normatives, que per això són tradicions. Ara bé, amb la mirada estratègica del màrqueting, aviat apareixeran els primers dracs queer i les primeres princeses marimachos de la història. Al servei del mercat, és clar. I és que ser inclusiu un cop l’any no fa cap mal. Dedicar l’atenció a la literatura, per un dia, tampoc ha generat cap erupció cutània. I jugar amb la compravenda de l’amor com cal fa que vagi in crescendo el nombre de tarades del país, el bon target per a la venda a mansalva d’antidepressius.

Així, per Sant Jordi, protocol a punt. El llistat de roses i llibres a regalar sobre la tauleta de nit o en l’aplicació de notes de l’iPhone. Pilot automàtic engegat pel motor del consum i ibuprofèn preparat per oblidar-ho tot durant els dies posteriors de ressaca literària i romàntica. La llegenda arriba per no deixar indiferent a ningú i és que, un cop l’any, toca fer el paperot.