La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Dia d’acció global contra el TTIP

Unes 2.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, recorren el passeig de Gràcia fins a la plaça de Sant Jaume contra la ratificació d'aquest tractat de lliure comerç i d'altres com el CETA, el TiSA i TPP
Dia d’acció global contra el TTIP
Membres de la plataforma No al TTIP, dissabte al passeig de Gràcia // @JoanPeiro
abril 20
10:30 2015

Des de la plataforma No al TTIP s’havia assenyalat el 18 d’abril com a “prova de foc” per a la mobilització social contrària al tractat TTIP, les sigles en anglès amb què és conegut l’Acord Transatlàntic sobre Comerç i Inversió, que el mes de maig se sotmetrà al procés de ratificacions al Parlament Europeu.

Aquest dia d’acció global a Barcelona va ser un dels nombrosos actes convocats a un centenar de ciutats del món, que van posar de manifest l’impacte transnacional de l’acord. L’objectiu era generar protestes internacionals i massives a l’estil de les campanyes del “No a la guerra”.

No obstant això, i a l’espera de les valoracions per part de la plataforma No al TTIP, la convocatòria no va tenir el caràcter massiu esperat, tot i que entre 2.000 i 3.000 persones (segons la Guàrdia Urbana) van participar en aquesta marxa de caràcter intergeneracional, tranquil i festiu.

La manifestació va començar a les 17.00 h al passeig de Gràcia amb Provença, davant l’oficina de la Comissió Europea. Nombroses entitats, sindicats, ONG i partits polítics es van deixar veure al llarg de la marxa per mostrar el seu suport a la manifestació i a la campanya No al TTIP. Entre d’altres, destacava la presència de membres de sindicats de CCOO, USO i UGT, grups polítics com Podem, col·lectius procedents dels moviments socials com els Iaioflautes o entitats com Greenpeace.

Entre aquestes entitats també va destacar la Unió de Pagesos, que va encapçalar la marxa amb tres grans tractors, seguida per membres de la plataforma NO al TTIP amb el lema “Les persones i el planeta abans que el capital” .

La reivindicació d’aquest col·lectiu de pagesos va coincidir amb el dia de la lluita camperola, el passat 17 d’abril. Els agricultors van denunciar que el TTIP i els altres tractats de lliure comerç com el TISA, CETA o TTP amenacen a la pagesia i la sobirania alimentària i suposen la imposició de normes de lliure comerç que afavoreixen grans multinacionals.

Abans de posar-se en moviment, els convocants van llegir un manifest de crida per la unió de moviments socials, partits i entitats per “aturar els tractats i recuperar la democràcia i la sobirania”. Es van exhibir pancartes amb missatges com “Estem TTIPs d’estafes” o “Tindràs Transgènics Importats per Sempre”, i es van llançar algunes consignes com “Lliure comerç és lliure explotació”, “Fora lobbys dels parlaments” o “Violència és aprovar el TTIP”.

Un cop en moviment, la manifestació va baixar pel Passeig de Gràcia, i es va aturar a l’alçada de la Borsa de Barcelona per llegir un manifest crític amb el seu paper en la defensa d’interessos especulatius i financers, que acabar amb una potent xiulada per part dels manifestants.

Alhora, la jornada va servir de punt de confluència de diferents iniciatives i lluites que es duen a terme actualment, com la ILP d’educació o la vaga de Movistar. Un altre aspecte destacat a la manifestació va ser la cobertura mediàtica per part de nombrosos mitjans de comunicació, com les agències EFE i ACN o les televisions TV3 i BTV, després de mesos d’una situació de “debat silenciat”, com denuncia la revista Café amb llet en el seu especial sobre el TTIP.

I és que només des de certs mitjans i moviments socials s’han engegat campanyes i accions per la visibilització dels diferents tractats, entre els quals el TTIP, el CETA (negociat entre la Unió Europea i el Canadà i en un procés més avançat), el TISA (acord multilateral entre 50 estats sobre el comerç de serveis) o el TPP (tractat transpacífic entre 12 estats d’Amèrica, Àsia i Oceania).

Algunes de les pancartes de denúncia que es van poder veure a la manifestació
Algunes de les pancartes de denúncia que es van poder veure a la manifestació
Un dels tractors d'Unió de Pagesos que encapçalaven la manifestació
Un dels tractors d'Unió de Pagesos que encapçalaven la manifestació

Tot i que protegits per una alta opacitat en les negociacions, part d’aquests tractats han sortit a la llum amb les primeres filtracions a la premsa l’any 2013. Aquest fet ha forçat que nombrosos partits polítics es posicionin en relació al tractat. Grups com el PP, el PSOE i CiU han mostrat un suport explícit i li atribueixen nombrosos beneficis econòmics, mentre que partits d’esquerra i moviments d’oposició internacional hi han expressat el seu rebuig i les seves crítiques per l’impacte que els tractats poden tenir en els drets socials i laborals, el medi ambient o la sobirania alimentària.

La manifestació va ser vigilada des de la perifèria en tot moment i fins a la plaça de Sant Jaume per un desplegament de la Guàrdia Urbana i l’ARRO.