La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Manifestació anticarcerària de punta a punta de l’Eixample

La mobilització va recordar diversos presos en lluita i també en vaga de fam, com José Antúnez Becerra, que 24 hores abans va fer pública la interrupció de la vaga de fam que feia 65 dies que mantenia
Manifestació anticarcerària de punta a punta de l’Eixample
La manifestació va creuar el passeig de Gràcia / KRASNYI BCN
març 31
09:00 2015

Els cartells, penjats en algunes parets de la ciutat i difosos per diverses xarxes socials, indicaven l’hora i el lloc de la convocatòria: a les set del vespre, davant la Model. Però el passat dissabte 28 de març no va ser fàcil arribar-hi. Algunes de les persones que s’hi dirigien en metro es van trobar, a la mateixa sortida, una corrua d’agents dels Mossos d’Esquadra que registraven motxilles, efectuaven algunes identificacions i que indicaven, a qui havien requisat alguna pertinença, que havia de passar per la comissaria de Les Corts si volia recuperar-la. La dificultat d’arribar al punt de convocatòria, per la presència policial que en dificultava l’accés, va fer que no fos fins gairebé les vuit del vespre que el poc més d’un centenar de persones que hi havia comencés a moure’s.

La crida s’emmarcava en un seguit d’accions en solidaritat amb el pres José Antúnez Becerra, en vaga de fam des del 23 de gener. Les dues últimes setmanes s’han dut a terme dues concentracions per denunciar la situació d’Antúnez Becerra: davant la Direcció General d’Institucions Penitenciàries de Barcelona i a l’Hospital de Terrassa, on va ser ingressat a causa de l’empitjorament del seu estat de salut.

Pintada feta durant la manifestació / KRASNYI BCN
Pintada feta durant la manifestació / KRASNYI BCN

Divendres, 27 de març, tal com indica un comunicat difós pel seu grup de suport, diverses persones es van reunir amb Antúnez Becerra, entre les quals destaca la jutgessa de vigilància penitenciària Remei Bona, per tal d’arribar a un acord per solucionar la seva situació. Finalment, va decidir abandonar la vaga de fam que feia 65 dies que mantenia per “donar una altra oportunitat, com altres vegades ha donat”, segons el comunicat difós, a les promeses fetes des de la institució penitenciària.

La convocatòria va seguir en marxa, ja que també volia incloure altres casos semblants, com el de Javier Guerrero Carvajal, en vaga de fam a la presó d’A Lama (Galícia) des del 12 de desembre i hospitalitzat a causa del seu estat de salud. Així com altres presos i preses en lluita i els morts en circumstàncies poc clares a les seves celes els últims tres mesos.

Contra les presons i el sistema penitenciari

La capçalera amb el lema “Contra les presons i la societat que les necessita. Solidaritat amb les preses en lluita” va iniciar la marxa rodejant la Model acompanyada d’una filera d’antidisturbis de la Brigada Mòbil que als primers instants era més nombrosa que els mateixos manifestants.

El nombre d'antidisturbis superava el de manifestants /<br /> KRASNYI BCN
El nombre d'antidisturbis superava el de manifestants /
KRASNYI BCN

Quan va arribar al carrer d’Entença la manifestació es va desviar fins arribar a Consell de Cent, carrer que ja no va abandonar fins a l’alçada de Bruc. Durant tot el recorregut un total d’onze furgons de la Brigada Mòbil van seguir de ben a prop el centenar de persones que es manifestaven.

Crits com “Mònica i Francisco, llibertat”, en relació als dos anarquistes en presó preventiva des de novembre del 2013, o “Antúnez Becerra, libertad”, exemplificaven casos concrets de presos en lluita. Durant tot el recorregut no es van deixar de sentir consignes contra el sistema penitenciari en general: “A terra els murs de les presons”, “Ni FIES, ni dispersió, ni malalts a la presó”, “CIES, rejas, redadas y fronteras, así se construye la riqueza europea”. Alguns d’aquests lemes també van quedar plasmats a les parets de l’Esquerra de l’Eixample.

Un total de 27 furgons, entre Brigada Mòbil i ARRO, van ajuntar-se davant de la seu d'Institucions Penitenciàries poc abans d'acabar la manifestació /<br /> KRASNYI BCN
Un total de 27 furgons, entre Brigada Mòbil i ARRO, van ajuntar-se davant de la seu d'Institucions Penitenciàries poc abans d'acabar la manifestació /
KRASNYI BCN

A l’alçada de Germanetes uns quants petards van fer més sorollosa la marxa i van aconseguir cridar l’atenció de més d’una veïna que va sortir al balcó per veure què passava. Mentrestant, a peu de carrer, es van repartir fulletons on s’explicava el motiu de la convocatòria a la gent que s’ho mirava.

La manifestació va finalitzar davant la seu de la Direcció General d’Institucions Penitenciàries de Barcelona, a la cruïlla del carrer d’Aragó amb Girona, on l’esperaven sis vehicles de les ARRO i deu furgons de la Brimo, a part de les onze que l’havien seguit durant tot el recorregut. L’estrèpit d’un últim petard va posar punt i final a gairebé dues hores de recorregut, crits i denúncia contra el sistema carcerari.