La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

El mapa Pam a Pam presenta una xarxa de consum solidari i responsable

L’Eixample suma nou establiments integrats en aquest mapa col·laboratiu impulsat per SETEM i la Xarxa d’Economia Solidària
El mapa Pam a Pam presenta una xarxa de consum solidari i responsable
Mapa de la ciutat amb els diferents establiments de consum responsable / PAM A PAM
març 24
09:00 2015

Un mapa virtual que permet cercar iniciatives i establiments que practiquen el consum responsable i respecten els principis de l’economia solidària a Catalunya. Aquest és l’objectiu del mapa Pam a Pam, que va néixer el 19 de desembre del 2013 a Barcelona.

Aquesta eina interactiva permet realitzar la recerca en clau de territori o districte, en el cas de Barcelona, o bé per sectors econòmics i socials, i cobreix àmbits diversos com les cures, l’alimentació, la comunicació i la tecnologia, les finances o l’habitatge, entre d’altres.

D’aquesta manera, els usuaris disposen d’una xarxa d’establiments i serveis en què tenen la certesa que el seu consum afavoreix un altre tipus de desenvolupament econòmic i social, ja que els comerços respecten criteris que prioritzen les persones i l’entorn i difereixen de l’actual dinàmica d’enriquiment que afecta tots els aspectes del cicle econòmic.

Com s’assenyala Mònica Vega, membre de Pam a Pam, “es pot transformar la realitat a través de la cistella de la compra”.

Pam a Pam als barris de l’Eixample

Actualment el mapa conté prop de 100 establiments a Catalunya, 67 dels quals localitzats a Barcelona ciutat i 9 en els diferents barris de l’Eixample. D’aquests nou establiments, els àmbits socioeconòmics més estesos al districte són l’alimentació i les finances —les seus de Fiare i Triodos Bank—, tot i que també hi ha lloc per a la roba i la tecnologia.

A més, al districte s’hi troba la seu d’una de les impulsores del projecte Pam a Pam, juntament amb la federació d’ONG, SETEM: la Xarxa d’Economia Solidària (XES). La seu que tenen al carrer Casp serveix d’espai de trobada i coordinació d’entitats, col·lectius i empreses que generen i difonen formes de treball i economia alternatives al capitalisme.

Des de l’organització del mapa s’espera que més establiments i “consumidors responsables” se sumin a la xarxa per tal d’enfortir aquest nou mercat social. Per fer-ho, Vega remarca que “des de la creació del mapa, la tasca de la gent voluntària l’ha fet créixer sense parar, a més de mantenir-lo actualitzat”.

Aquestes persones voluntàries, anomenades “xinxetes grogues”, identifiquen i entrevisten iniciatives o establiments que tenen potencial per a adherir-se a la xarxa. Si aquests compleixen els criteris de l’economia social i solidària queden registrats en el mapa web. Entre d’altres, aquests criteris poden anar referits a la procedència del producte, el reciclatge o l’organització i presa de decisions a l’empresa.

Però a més del paper del voluntariat, aquesta progressió s’ha vist reforçada col·lectivament gràcies al mateix interès de molts establiments d’adherir-se a la xarxa, així com per l’acció de veïns i veïnes que proposen iniciatives dels seus barris que podrien formar part de la xarxa.

Un projecte que va més enllà: l’economia al servei de les persones i del bé comú

“Moltes persones se’ns apropaven i ens preguntaven com podien consumir de forma més responsable i viure d’una manera més coherent amb els seus valors”, explica Mònica Vega.

“SETEM i la XES decideixen trobar-se per pensar plegades com visibilitzar les alternatives existents a la ciutadania i, d’altra banda, la forma d’articular iniciatives de l’Economia Solidària al territori, conèixer-les millor i saber com podem treballar plegades”, afegeix. Com elles mateixes expliquen, el mapa és una eina emmarcada dins d’un projecte ambiciós de xarxes i sinergies territorials entre grups locals, que té com a darrer objectiu afavorir la transformació social.

“Pam a Pam no és només un mapa. La creació del mapa és l’excusa per detectar i localitzar tots els punts del consum responsable i l’Economia Solidària de Catalunya, un ambiciós projecte d’articulació territorial i visualització de dades”, destaca Vega. En aquest sentit, dinàmiques i eines com el treball cooperatiu, la comercialització justa, les finances ètiques o les monedes comunitàries busquen fomentar aquest mercat social emergent com a alternativa al capitalisme.

Llistat de botigues de la xarxa Pam a Pam a l'Eixample (la imatge s'expandeix en clicar-hi)
Llistat de botigues de la xarxa Pam a Pam a l'Eixample (la imatge s'expandeix en clicar-hi)

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari