La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Concentració per la llibertat de José Antúnez Becerra

Més d'una cinquantena de persones es van solidaritzar amb el pres que fa 57 dies que està en vaga de fam
Concentració per la llibertat de José Antúnez Becerra
Durant la concentració es van desplegar dues pancartes en solidaritat amb José Antúnez Becerra / CARLA LEONA (LaTele.cat)
març 20
09:00 2015

José Antúnez Becerra és un pres de 58 anys en vaga de fam des del passat 23 de gener. En 57 dies ha perdut 25 quilos i té greus problemes per tolerar l’aigua. A causa de l’empitjorament del seu estat de salut, ahir a la tarda Becerra va ser traslladat a la infermeria. Un dia abans, la cruïlla dels carrers Aragó i Mallorca va ser el lloc escollit per dur a terme una concentració que va reclamar la seva llibertat i va exigir els permisos penitenciaris que se li neguen tot i que ja ha complert la meitat de la seva condemna.

En aquest encreuament de la Dreta de l’Eixample és on està situat l’edifici de la Direcció General d’Institucions Penitenciàries de Barcelona. Al davant, les persones concentrades van denunciar la responsabilitat d’aquest organisme en la situació que viu Antúnez a la presó de Brians 2 i que l’han portat a iniciar una vaga de fam, a la qual s’hi ha de sumar una vaga de set de cinc dies. Els més de cinquanta participants van denunciar la cadena perpètua encoberta que se li està aplicant a Becerra.

Al voltant de dos quarts d’onze del matí van començar a arribar les primeres persones que pocs minuts més tard van situar-se al mig de la calçada, impedint el trànsit de cotxes. Mentre cridaven a favor de l’alliberament d’Antúnez van desplegar dues pancartes on es llegia: “Las cárceles son centros de exterminio. No + cadenas perpetuas encubiertas” i “José Antúnez Becerra 7 semanas en huelga de hambre. Presos en lucha. Libertad!”.

La concentració va estar vigilada per cinc furgonetes de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra, situades davant l’edifici i a la vorera contigua, i dos agents van enregistrar amb càmeres de vídeo les persones concentrades.

A més, es va aprofitar per informar de la situació d’altres presos en lluita i del decés del pres gallec Borja Martín Gómez, trobat mort a la seva cel·la la setmana passada. “Rebel i reivindicatiu, que va participar, per exemple, molt activament en la campanya ‘Presó=Tortura’”, tal com explica el portal La Haine i en el qual es posa en dubte la versió oficial de la seva mort, per les denúncies que havia fet del sistema penitenciari. Precisament aquestes denúncies estaven emmarcades en la campanya “Presó=Tortura” en la qual també va participar Antúnez.

Crits com “Las cárceles son centros de exterminio” o “Antúnez Becerra llibertat” acompanyats de repics de cassoles es van poder sentir fins acabar la concentració quan es va recordar la convocatòria de manifestació contra les presons i de suport a les preses i presos en lluita del dissabte 28 de març i que començarà a la Model.

57 dies de fam i 40 anys de resistència

Membre de la Coordinadora de Presos Espanyols en Lluita (COPEL) durant els anys 70, Antúnez ha estat entrant i sortint de la presó des dels 16 anys. En total, acumula més de 40 anys a la garjola, dels quals els 13 últims hi ha estat ininterrompudament. Tot aquest temps s’ha mostrat combatiu i a punt per denunciar les vexacions i maltractaments que pateixen dins les presons.

Antúnez va participar al motí de la presó del centre penitenciari de Quatre Camins el 2004, quan els presos van denunciar les agressions a què estaven sotmesos. Anys més tard, el 2013, nou funcionaris van ser jutjats per tortures i sis d’ells quals van ser condemnats. La seva participació al motí li va comportar una pena de 19 anys que compleix actualment. La Coordinadora per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura i l’Observatori Penal i dels Drets Humans van denunciar el passat dimarts que els permisos que no se li concedeixen són una represàlia per la participació al motí.

No és la primera vegada que Antúnez inicia una vaga de fam, l’última la va dur a terme durant 36 dies el gener del 2013. Veient que la seva situació des d’aleshores no ha canviat va decidir començar aquesta vaga de fam, que ja fa 57 dies que manté i a la qual se sumen cinc dies de vaga de set. En una conversa telefònica gravada assegura: “Aquest decisió que prenc, la prenc perquè ja no vull patir més. El meu patiment continu és insuportable. Per això prenc aquesta decisió, perquè em deixin morir dignament. (…) Que si moro o emmalalteixo, serà per mi una victòria”.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari