La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Crida a la revolució de les dones

La celebració del Dia Internacional de les Dones va mostrar la presència dels feminismes en diversos fronts i els actes previs van denunciar l'explotació laboral i els estereotips patriarcals
Crida a la revolució de les dones
març 12
09:00 2015

La primera setmana de cada mes de març es respiren aires de reivindicació feminista. Els dies previs al 8 de març els carrers i les xarxes socials s’omplen de cartells, consignes i articles que aprofiten la data per deixar palès que el Dia Internacional de les Dones no és un dia més, sinó una celebració de les lluites que continuen la resta de l’any.
Un exemple d’aquesta constància són els grups de dones que fa mesos que s’organitzen als barris per promoure la iniciativa de la Vaga de Totes. A l’Eixample s’organitzen els comitès de l’Eixample esquerre, al barri de Sant Antoni i el de l’Eixample dret, als barris de Sagrada Família i Fort Pienc.

Aquest any no hi va haver excepció, tot i que la iniciativa de la Vaga de Totes va agafar l’embranzida per avançar-se als actes del diumenge dia 8, i va iniciar la celebració reivindicativa divendres dia 6.

La prèvia: Vaga de totes per reivindicar els drets de les dones

La iniciativa Vaga de Totes, formada per col·lectius i dones diverses, s’ha estès arreu de barris, viles i pobles de tot Catalunya i el País Valencià i el passat divendres 6 i dissabte 7 de març van convocar una jornada reivindicativa amb diversos actes arreu del territori previ a la jornada anual del 8 de març, dia de les lluites de les dones.

El divendres 6, un grup d’unes 40 dones es van concentrar al centre cívic La Farinera del Clot, a la plaça de les Glòries, per dur a terme una cercavila feminista pel centre comercial de Glòries. Entre les reivindicacions volien mostrar el seu rebuig a les limitacions, models, moda i estètica que s’imposen a les vides de les dones i als seus cossos. També van denunciar l’explotació que pateixen les dones que treballen en el sector tèxtil, així com els ritmes de treball insostenibles i les condicions de treball insalubres de moltes fàbriques del sector d’aquí i d’arreu.

La cercavila, encapçalada per una pancarta on es podia llegir “Vaga de totes contra l’explotació laboral i els estereotips patriarcals”, va entrar a botigues de diverses cadenes de roba tèxtil cridant càntics i enganxant adhesius amb lemes com “La talla 38 em té el cony cuit” o “Dona bonica és la que lluita”. L’acció va acabar a la plaça central del centre comercial amb la lectura d’un manifest cridant a la jornada de vaga general feminista que tindrà lloc el dia 19 de maig, i animant les dones a fer una vaga de consum, reproductiva i de cures.

El dia 8: molts mons, molts feminismes

La manifestació del dia vuit va començar a les dotze del migdia a la plaça de la Universitat. Amb la pancarta de la capçalera ja s’entreveia el to i el caràcter reivindicatiu: “La revolució serà feminista, o no serà”. La convocatòria, organitzada per la Comissió Unitària pel 8 de Març, va omplir els carrers del centre de Barcelona i va desbordar la plaça de Sant Jaume, que no va poder encabir tots els col·lectius i persones que diumenge al migdia van trobar-se allà per fer sentir la lluita feminista.

Un amalgama de grups feministes es va ajuntar durant el recorregut. Un dels més fotografiats va ser el bloc de les dones que reclamaven el dret a vestir-se com volen. L’encapçalava un grup de dones musulmanes que fa un any que s’organitza per fer sentir la seva veu, i compartien espai amb altres dones sense hijab. Volien deixar clar que no es tractava d’un acte en defensa de l’islam, sinó en defensa de les dones, ja que les que porten hijab són discriminades per dur-lo. “Amb el vel es pot treballar. Amb el vel es pot estudiar” i “Molts mons, molts feminismes” van ser algunes de les frases que no van parar de corejar durant tot l’itinerari.

Tot i que part de la manifestació no podia entrar a la plaça, els parlaments es van succeir entre crits i cançons que n’aplaudien el contingut. Des de la Vaga de Totes, passant per les reivindicacions dels col·lectius de Nou Barris Cabrejada a la lluita contra el TTIP es va evidenciar que el feminisme està present en diversos fronts. També es va fer èmfasi en la repressió que pateixen les dones que exerceixen la prostitució, la importància de fer del feminisme un eix bàsic en l’educació i la reivindicació del dret a l’avortament, i es va assenyalar la indefensió en què han quedat les menors d’edat després de l’aprovació de la Llei sobre la interrupció de l’embaràs. Les Percudones, situades a l’espai central de la plaça, van posar el punt i final a ritme de la batucada més feminista i lila de la ciutat.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari