La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

S’inaugura el bloc d’habitatge okupat de la Kan Tonada a l’Eixample

L’empresa propietària, Tonim SL, després d’expulsar tots els inquilins ha amenaçat les okupants i ha intentat subornar-les
S’inaugura el bloc d’habitatge okupat de la Kan Tonada a l’Eixample
Façana de la Kan Tonada / @HORTIOKUPA_BCN
febrer 24
09:00 2015

Kan Tonada és el nom del nou bloc d’habitatge okupat del districte de l’Eixample. Situat a la la cruïlla dels carrers Indústria i Castillejos i l’avinguda Gaudí, al barri de la Sagrada Família, es va presentar al veïnat aquest diumenge, 22 de març, en unes jornades lúdiques i de denuncia de l’especulació i dels casos de corrupció urbanística del barri, així com de recordatori dels principals punts de lluita veïnal.

El projecte de les okupants és viure en comunitat i fer vida de barri, vinculant-se a les diverses lluites veïnals, i fer front a la febre turística que afecta a la Sagrada Família. Les okupants provenen dels espais en favor de l’habitatge i el suport mutu formats a la Vila de Gràcia. A partir d’aquest grup d’afinitat s’han unit diverses persones: des de joves a gent gran, i des d’estudiants a assalariades i precàries. Per la major part de les okupants és el primer cop que engeguen un projecte d’aquesta naturalesa.

Assetjament immobiliari i amenaces

Les okupants van entrar a l’edifici a finals del 2014. No estava buit, però poc li quedava. Totes les famílies que habitaven l’edifici havien marxat després d’anys d’assetjament immobiliari, excepte una dona de la tercera edat. Aquesta però, també s’ha vist obligada a marxar després de 60 anys vivint a l’edifici. El veïnat del bloc ha hagut d’aguantar persianes trencades durant anys, goteres, talls elèctrics i trucades amb amenaces, entre d’altres practiques.

Les “males arts” de Tonim SL, la societat propietària, no s’acaben aquí, segons denuncien els nous habitants del bloc: asseguren que, en un primer moment, l’empresa els va amenaçar amb tapiar l’edifici amb ells a dintre. Després, les okupants expliquen que Tonim va oferir-los 40.000 euros a canvi d’abandonar l’edifici. Anteriorment, els Mossos d’Esquadra ja havien identificat membres de Kan Tonada i denunciat per la via penal, però el cas es va arxivar mentre la propietat negociava amb les okupants. Finalment, després de dos mesos, les okupants asseguren que la propietat ha optat per destinar aquells diners en advocats de cara a la denúncia civil.

Tonim SL és una societat de cartera, més conegut com a holding, la funció dels quals és la participació accionarial en altres empreses filials i el control o gestió d’aquestes. En el cas de Tonim SL, l’empresa acapara la tinença, comerç i explotació tant de béns mobles com immobles. Tot i això, l’activitat principal és la del lloguer de béns immobles.

Viure en comunitat i vida de barri

La presentació de la Kan Tonada va començar al matí de diumenge amb activitats infantils i xocolatada per al veïnat. Tot seguit es va realitzar l’Expo-gimcana, una ruta pels principals punts de lluita veïnal del barri contra la corrupció, l’especulació i el negoci turístic. Es va visitar el cinema Niza, la botiga del FCB i l’Ateneu Popular, entre d’altres.  Després d’un dinar vegà, elaborat al CSOA La Indústria a causa de la pluja, es va poder continuar amb el programa i fer diversos tallers a l’avinguda Gaudí.

La voluntat de les okupants és viure al bloc d’habitatge amb total normalitat, de forma comunitària i fer vida de barri vinculant-se a les lluites veïnals contra l’especulació urbanística i la febre turística que pateix el barri del Poblet-Sagrada Família. L’edifici consta de 12 pisos on s’han instal·lat ja més de 20 persones. La planta baixa és una antiga sucursal bancària de Caixa Penedès que serà transformat en Centre Social. Tot i això, el projecte d’adaptació d’aquest espai resta a l’espera que se solucioni la situació judicial del bloc d’habitatge i del desenllaç del CSOA La Indústria, situat a 150 metres i sota amenaça de desallotjament.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari