La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

El controvertit enderrocament de l’edifici Transformadors s’endarrereix un cop més

El Districte diu que preveu destinar l'espai a equipaments per al barri en un edifici de sis plantes
El controvertit enderrocament de l’edifici Transformadors s’endarrereix un cop més
Fotografia de la campanya Exigim Espais / @exigimespais
febrer 23
09:00 2015

Transformadors està a l’espera de ser enderrocat: les obres havien de començar el passat gener, però l’edifici segueix en peu. El solar que deixarà serà ocupat per un edifici de sis plantes on es preveu fer-hi equipaments intergeneracionals per al barri del Fort Pienc (Eixample). “El projecte no s’ha aturat, només hi ha hagut una reprogramació de la licitació” diu Gerard Ardanuy, regidor del districte. Assegura que el retard es deu a l’endarreriment de planificació pressupostària i que l’enderrocament tindrà lloc ben aviat.

Set anys tancat

Transformadors, un edifici de l’Ajuntament situat a Ausiàs March, 60, és buit des que el consistori va tancar-lo l’any 2008 pel mal estat de la infraestructura.

El Pla d’Equipaments Juvenils 2008-2015 assignava una partida de gairebé 14 milions d’euros per habilitar infraestructures per als joves de Barcelona. Dins d’aquest pla s’incloïa la rehabilitació de Transformadors per tal d’emplaçar-hi un Espai Jove per a l’Eixample, llargament reivindicat per les associacions juvenils del barri. El Pla calculava que la intervenció acabaria el 2011.

L’any 2011 va passar amb Transformadors encara tancat i un nou Ajuntament.

Reformulació de l’ús futur de Transformadors

El pla va canviar amb l’arribada de CiU a la regidoria. El futur del projecte ara passa per enderrocar la construcció i fer-hi un nou edifici per a habilitar-hi equipaments intergeneracionals. El nou espai inclouria plantes per a les entitats juvenils, per a gent gran i un auditori. “Intentem gestionar eficientment els equipaments del districte, i vam especificar que no creiem en equipaments d’un ús exclusiu”, explica Ardanuy a Districte 11 .

El regidor defensa els equipaments intergeneracionals dient que “hem tingut aquest debat moltes vegades amb les entitats juvenils del districte i sempre diem el mateix. Quin és el projecte? No n’hem tret mai l’entrellat.”

Àlex Garcia, membre d’Arran Fort Pienc, assegura que la interlocució entre el regidor i les entitats és mínima i demana que “mostri les actes d’aquestes reunions”. Explica que no es pot dir que no hi ha projectes al barri quan el Casal de Joves Xiroc, una de les entitats que comptava amb l’ús de Transformadors, té 40 anys d’història al barri.

Transformadors és un edifici emblemàtic de l’autogestió i el teixit associatiu juvenil al barri / @bcndistricte11
Transformadors és un edifici emblemàtic de l’autogestió i el teixit associatiu juvenil al barri / @bcndistricte11

Controvèrsia entre els joves

Paula Morey ha crescut dins el teixit associatiu del barri i opina que els espais intergeneracionals no han funcionat mai bé. “Els espais multifuncionals on es fan barreges estranyes eviten la possibilitat d’autogestió i fan que cap projecte es pugui tirar endavant.”

Les entitats juvenils de Fort Pienc reclamen que es compleixi amb el Pla d’Equipaments i que Transformadors sigui l’Espai Jove que estava previst. “Les associacions ens acabem desgastant molt per haver-nos de canviar de lloc constantment”, es queixa Àlex Garcia.

El Consell de Joves de Barcelona (CJB), la darrera entitat en ocupar Transformadors abans del seu tancament, també demana el compliment del Pla d’Equipaments per tal de solucionar el “dèficit històric d’equipaments públics per a la joventut”.

Manca d’espais juvenils

L’Eixample és el districte amb més població jove, i només compta amb un Punt d’Informació Jove. Les infraestructures urgeixen. Paula Morey sap que el barri sempre ha estat mancat d’espais, en part perquè els equipaments són molt cars i perquè l’Eixample és un barri on les lluites es dispersen. És per això que les associacions juvenils del Fort Pienc (entre elles Arran i Xiroc) van engegar la campanya Exigim Espais. Manifesten que “exigim espais perquè hi tenim dret. Perquè no entenem que es destinin pressupostos milionaris al mercat del turisme i, en canvi, el veïnat no podem comptar amb equipaments on desenvolupar els nostres projectes en condicions.”

En resposta a la manca d’espais, els joves van decidir ocupar a principis de l’estiu passat una antiga seu de Bankia per fundar El Rec, un ateneu popular per al barri. L’objectiu: dinamitzar el teixit veïnal del Fort Pienc des d’un projecte autogestionat.

Article publicat originalment el 19 de febrer del 2015 a Barcelona Districte 11 per Mar Romero (@Mar_RomeroS)

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari