La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

El veïnat de l’Esquerra de l’Eixample ocupa els 5.000 m² del solar abandonat de Germanetes

Reclamen la seva participació en la gestió de l'espai
febrer 17
09:00 2015

Sota el lema “Fem nostre l’espai públic”, que ha representat el col·lectiu Recreant Cruïlles des dels seus inicis, el veïnat de l’Esquerra de l’Eixample van ocupar aquest dissabte, de manera festiva, la part central del solar on hi havia l’antic convent de les Germanetes dels Pobres. Amb l’obertura d’aquest espai volen enviar un missatge clar a l’Ajuntament: no s’aturaran fins que aconsegueixin l’ús públic del solar i la participació veïnal en la seva gestió.

L’acció va coincidir amb un cap de setmana ple d’activitats: el Mercat de Pagès, la celebració del Carnestoltes, un gran dinar de paella, diversos concerts, xerrades i tallers. Totes aquestes són activitats que es fan sovint al barri, al mig del carrer de davant del solar per reclamar-ne l’ús i la pacificació, i avalen la capacitat d’organització del teixit veïnal. A més, un debat entre membres d’altres espais autogestionats de la ciutat (l’Ateneu Entrebanc, l’Ateneu Popular de les Corts, Can Batlló, Can Masdeu i Can Vies) va servir per compartir experiències i demostrar un cop més que existeix un motor ciutadà amb ganes de ser partícips dels seus carrers, espais i equipaments.

Aquesta part de l’illa de cases que es troba al carrer del Consell de Cent, entre Borrell i Viladomat, fa anys que és objecte de la lluita de diversos col·lectius del barri, que reclamen un altre model urbà més proper als qui l’habiten. L’any passat van aconseguir l’autogestió de 580 metres de la cantonada de Viladomat, dins el marc del Pla Buits. Des d’aleshores hi han construït una cúpula, una zona de jocs infantils, una caseta i un hort, i no s’hi han parat de celebrar activitats de tot tipus.

Un altre dels objectius aconseguits pel grup que formen l’Assemblea de l’Esquerra de l’Eixample, l’Associació de Veïns i Veïnes i Recreant Cruïlles ha estat la construcció d’un nou institut per al barri, que començarà a funcionar el curs vinent en barracons i hauria de traslladar-se al curs 2016-17 en un edifici a l’espai Germanetes.

Però volen anar més enllà i ser-ne part tant ara com quan l’institut ja estigui construït, perquè sigui realment part del barri. Per això el mes de desembre van enviar una proposta detallada de gestió de l’espai. La resposta de l’Ajuntament, però, va ser treure el passat 2 de gener un dossier de premsa que menystenia la participació ciutadana i advocava per la construcció d’un “parc provisional” que costarà mig milió d’euros. Estarà gestionat per Parcs i Jardins i comptarà amb espais molt diferents als plantejats i organitzats per les veïnes.

El col·lectiu vol crear un espai que tingui en compte els futurs equipaments per a infants i per a gent gran. Per això volen posar en marxa una zona poliesportiva multiusos, un espai de creació artística, una cuina, una ludoteca, un cinema a la fresca, una zona de jocs infantils, uns murs de creació i ampliar l’hort. El més important, però, és que es reafirmen en el fet que el parc ha de ser un espai de participació i interacció.

Comparteix

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari