La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Concentracions a Sant Antoni i a la seu del parlament Europeu durant una bicicletada antiracista

La pedalada homenatjava les 14 persones que van morir el passat 6 de febrer a Tarajal, Ceuta, atacades per la Guàrdia Civil quan intentaven travessar la tanca fronterera
Concentracions a Sant Antoni i a la seu del parlament Europeu durant una bicicletada antiracista
Lema de la concentració al mirador de Colom // SERGI RuGRAND TEKEDASDONDEKIERAS
febrer 12
09:00 2015

Una cinquantena de persones amb bicicleta i missatges adherits es van manifestar divendres per diferents punts de la ciutat, en un recorregut que tenia com a objectiu criticar el model turístic i denunciar les diferents institucions i organitzacions que s’enriqueixen amb el negoci de la immigració i la deportació.

La columna, convocada pel col·lectiu Tekedasdondekieras, es va concentrar inicialment al mirador de Colom, el qual es va criticar com a símbol de l’imperialisme i el colonialisme espanyol més devastador. Un cop en marxa, la primera parada va ser a la terminal de ferris del port, punt d’entrada i sortida dels 3’5 milions de turistes de creuer que visiten la ciutat cada any. Allá es va llegir un manifest i es van llançar consignes contra el model turístic imperant, a més de posar l’accent en la figura del “turista” i el “migrant”, en l’encreuament d’aquests dos fluxos de moviment tan desigual.

En aquest sentit, la marxa pretenia posar en evidència la contradicció que es viu a les societats occidentals, d’una banda blindades amb una complexa i milionària xarxa de recursos logístics i humans que impedeixin l’entrada de migrants, mentre de l’altra atorga totes les facilitats per a la mobilitat i el consum turístic, que és percebut des dels moviments socials i veïnals com una amenaça pel caràcter depredador i extractiu d’aquest model i per l’impacte que genera en la població local.

Seguidament es va pedalejar fins a la comandància de la Guàrdia Civil al Raval, a on es va llegir un manifest crític amb les seves actuacions als punts fronterers de l’Estat, i en què se’ls senyalava com a responsables de les polèmiques “devolucions en calent”, tortures, maltractaments i les diverses morts denunciades en els darrers anys. El pas següent va ser la Creu Roja, també denunciada i assenyalada pels manifestants pel seu paper còmplice en el tracte a la gent migrada, ja que sota els preceptes “d’assistència social i humanitària” gestiona diverses activitats dins dels CIE de l’Estat, amb un contracte que voreja els 400.000 € anuals.

Els últims punts del recorregut van portar la manifestació fins als barris de l’Eixample. La primera de les dues parades va ser a una oficina d’Halcón Viajes, a Sant Antoni. A l’oficina del carrer Manso es va llegir un manifest i es van repartir tríptics i adhesius entre les veïnes, que remarcaven números i “efemèrides” d’Halcon Viatges. L’empresa, que forma part de la multinacional Globalia, és una de les empreses satèl·lit que, rere l’acord amb el Ministeri de l’Interior, gestionen els serveis aeris que possibiliten la deportació de persones migrades i ofereixen els anomenats “vols reservats”, que són en realitat macrovols de deportació. Aquest gener s’ha obert de nou la convocatòria perquè les empreses gestionin un nou contracte de macrovols de deportació i, amb un pressupost de gairebé 12 milions d’euros, es preveu que s’apliqui al maig d’aquest mateix any. Es calcula que unes 10.000 ordres d’expulsió de migrants es fan efectives cada any a l’Estat espanyol.

Acabada l’acció, les bicicletes van enfilar fins a la seu del Parlament Europeu, situat a passeig de Gràcia amb Provença, sota el crit de “Presons, CIE, batudes i fronteres: així es construeix la riquesa europea”. Allà es van llançar acusacions contra les institucions de la Unió Europea de formar part de la cadena de responsables que posen en perill i sovint causen la mort a persones que intenten arribar a Europa. Es va posar en evidència el negoci del control de fronteres i es van difondre les xifres rècord que es mouen en els darrers anys en aquest camp. Els 130 milions anuals del Frontex, l’agència europea de control de fronteres que gestiona sistemes tecnològics i militars i té la competència d’organitzar macrooperacions policials en l’àmbit europeu o batudes; els 249 milions destinats a Espanya per Internal Security Fund (2014-2020) o els 2’9 milions d’euros mensuals per controlar les fronteres marítimes.

Finalment, la marxa va baixar la Via Laietana per denunciar l’estàtua d’Antonio López, un dels comerciants d’esclaus més importants de Catalunya, que va fundar el Banc Hispano Colonial al segle XIX.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari