La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

L’Eixample engega el debat sobre el TTIP

L'ADSE i Endavant organitzen dues ponències sobre el tractat transatlàntic el dissabte 7 de febrer
L’Eixample engega el debat sobre el TTIP
febrer 06
09:00 2015

Dues xerrades-debat en el marc de la campanya “No al TTIP” tindran lloc aquest dissabte, 7 de febrer, en espais de la Dreta de l’Eixample. L’objectiu dels actes, que començaran tots dos a les 19 h, és difondre la lluita engegada per organitzacions i moviments socials contraris a l’aprovació d’aquest tractat. Una de les xerrades es farà al CSOA La Indústria sota el nom “Desmuntant el TTIP”. Organitzada per l’Assemblea de Drets Socials de l’Eixample dret (ADSE), comptarà amb la ponència de Carmen Murias, de la Marxa Mundial de les Dones, i de Diego Duran d’Ecologistes en Acció. L’altre acte, “El TTIP i la dictadura de les multinacionals”, tindrá lloc al Casal Independentista La Cruïlla, a càrrec d’Arnau Carné, militant d’Endavant-OSAN.

Els actes, que ja s’han anat celebrant als barris des de les primeres filtracions de les negociacions el 2014, volen donar a conèixer els impactes que pot generar en la població l’aprovació d’aquest acord econòmic. En aquesta línia, des de “Desmuntant el TTIP” s’assenyala que “l’acumulació de forces socials i populars és bàsica per aturar la ratificació d’aquest tractat”, que es troba ja avançat, ja que les negociacions van començar el 2013. Val a dir que la Comissió Europea negocia amb els representants de la Cambra de Comerç dels Estats Units i amb representants de la indústria, i que el 93% de les reunions preparatòries van ser amb lobbies influents, com l’Associació de Constructors Europeus d’Automòbils, segons La Directa.

El TTIP (acrònim en anglès de l’Associació Transatlàntica pel Comerç i la Inversió), és un tractat de lliure comerç que s’està negociant amb opacitat entre la Unió Europea i els Estats Units, i que suposa un pas més en l’escalada per a la imposició d’un model econòmic hegemònic de caràcter neoliberal. Nombrosos països i polítics europeus, entre els quals el govern espanyol, ja han defensat el tractat com a una “necessitat per millorar el creixement econòmic i la competitivitat”. I és que gran part del terreny per fer-ne efectiva la pràctica s’ha propiciat gràcies a les retallades en la despesa social dels últims anys i que han servit per facilitar les privatitzacions.

Dues perspectives diferents

En la xerrada al CSOA La Indústria, es parlarà del context global d’aquest tractat de lliure comerç i d’altres que s’estan negociant en paral·lel. També s’aprofundirà de manera particular en els aspectes de “l’harmonització reglamentaria”, que afectarà els drets socials, laborals i ambientals, reforçarà la lògica patriarcal de divisió del treball i permetrà la liberalització dels serveis públics o privatització.

Alhora, s’analitzarà l’amenaça democràtica i l’efecte que poden causar vers la sobirania popular aspectes com el Consell de Cooperació Reguladora o bé l’ISDS, mecanisme de resolució de conflictes entre l’inversor i l’Estat. Aquest mecanisme ha generat molta polèmica, ja que es basa en la utilització de tribunals privats que arbitrin conflictes jurídics entre l’Estat i les empreses inversores, en què aquestes puguin reclamar indemnitzacions milionàries a l’Estat en cas que alguna llei pública (drets socials, laborals, política energètica i ambiental, sobirania alimentària, protecció de dades, patents…) les perjudiqui en les seves previsions d’obtenció de beneficis.

Així, un dels objectius del TTIP, filtrat fins a la data, és l’establiment d’una estructura judicial aliena al poder dels Estats per tal de protegir les inversions de les empreses multinacionals. Per tant, es blindarien els drets jurídics de les transnacionals i se’ls situaria per sobre del dret internacional i de les prerrogatives de les institucions públiques, així com per davant de possibles canvis legislatius i normatius dels Estats.

D’altra banda, l’acte de La Cruïlla anirà a càrrec d’Arnau Cabré, que a més de ser militant d’Endavant és també membre d’Ítaca, l’organització internacionalista que, des de la perspectiva dels Països Catalans, fomenta la solidaritat entre pobles i col·labora amb diferents entitats del món amb una visió de classe i no eurocentrista. La intenció d’aquestes iniciatives, segons el nucli de l’Eixample d’Endavant, és que les xerrades siguin “espais de debat i intercanvi per veure com, des dels barris, pobles i viles, podem organitzar-nos per fer retrocedir aquests atacs”.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari