La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

L’Ajuntament desatén les demandes del veïnat en el projecte per al solar de Germanetes

El consistori evita respondre al document lliurat per les entitats veïnals i envia un dossier a la premsa en què passen per alt les seves propostes
L’Ajuntament desatén les demandes del veïnat en el projecte per al solar de Germanetes
Suggeriment de les fases d'accessibilitat al solar / RECREANT CRUÏLLES
gener 07
09:00 2015

El col·lectiu Recreant Cruïlles i altres grups d’usuaris que integren l’espai Germanetes van fer arribar a l’Ajuntament una proposta detallada de gestió de Germanetes el passat 23 de desembre. La resposta de l’administració havia estat el silenci absolut fins al 2 de gener, data en què van fer arribar un dossier de premsa als principals mitjans de comunicació que no fa cap referència a la proposta de les entitats veïnals. Aquesta decisió ha caigut com un gerro d’aigua freda entre els col·lectius del barri, indignats amb la manera de fer del govern municipal, al qual acusen de menystenir-los constantment i tirar pel dret en les decisions que prenen sense consulta prèvia, malgrat que ja fa més d’un any que l’Ajuntament va cedir la gestió de l’espai a les entitats veïnals.

Aquestes s’han afanyat a emetre un comunicat en què consideren aquesta actitud un indicador del poc valor que es dóna a la participació veïnal quant a la gestió dels espais públics i del fet que el consistori “ni tan sols es digna a comunicar-se amb el teixit associatiu i el veïnat abans de prendre una decisió tan important per al barri”.

L’opacitat del govern municipal no ha estat, però, l’únic obstacle en les negociacions. “La màquina burocràtica porta una velocitat de cargol que en molts aspectes que fa impossible canviar les estructures del funcionament”, assegura Roger Pujol, membre de Recreant Cruïlles. “Aquest fet xoca directament amb les necessitats o iniciatives ciutadanes”, continua, “que són menys jeràrquiques, més orgàniques i sobretot més resolutives”. Pujol critica també la precipitació sobtada amb què comença a actuar ara l’Ajuntament, a causa de la proximitat dels comicis, mentre continua donant llargues als diferents col·lectius i l’únic que ofereix a les entitats preocupades pel projecte són, segons Pujol, “bones paraules per calmar els ànims”.

La passivitat —quan no immobilitat— de l’administració contrasta amb l’afany de participació de les diverses entitats i col·lectius de l’Esquerra de l’Eixample, com ara la ja citada Recreant Cruïlles, l’Assemblea de l’Esquerra de l’Eixample, l’Ateneu l’Entrebanc, o l’associació veïnal. En paraules de Pujol, “després de dotze anys d’abandonament, sembla que el solar i els seus entorns comencen a prendre vida i s’activen projectes oblidats als llimbs”. En aquest sentit, l’Ajuntament sí que va dir la seva i, després de les reivindicacions inicials, va cedir i va anunciar que es reprendrien els projectes aprovats feia anys i que restaven paralitzats: una escola bressol, un centre de dia, habitatges per a gent gran i habitatges de protecció oficial. Malgrat tot, la manera de fer-ho tampoc ha convençut les entitats veïnals, que es queixen de la manca de participació i transparència en la presa de decisions.

“Creiem que alguns d’aquests equipaments són necessaris, però també creiem que des que es va aprovar la Modificació del Pla General, al 2006, les necessitats del barri i de la gent han canviat.” Aquesta és la lectura que en fan des de Recreant Cruïlles, que no ha vist satisfetes les seves demandes malgrat que el col·lectiu no ha deixat d’interpel·lar a les institucions públiques. “Vam demanar a l’Ajuntament d’aturar l’inici de les obres tres mesos, per poder continuar amb el procés participatiu”, les primeres sessions del qual es remunten a l’any 2011, en què es van dur a terme les primeres reunions a la Casa Golferichs. La resposta va ser una altra negativa, malgrat que es van avenir a adaptar algunes de les propostes veïnals al seu projecte, l’oficial, que es manté pràcticament inalterable. Va ser aquesta actitud immobilista la que va empènyer Recreant Cruïlles a tirar pel dret i convocar una assemblea veïnal el passat 12 de desembre per decidir col·lectivament el futur de Germanetes, al marge del posicionament de l’Ajuntament.

Primeres conclusions dels tallers desenvolupats a Golferichs / RECREANT CRUÏLLES
Primeres conclusions dels tallers desenvolupats a Golferichs / RECREANT CRUÏLLES

Reunions infructuoses

Tot i que els contactes entre els col·lectius que reivindiquen la gestió de Germanetes i l’administració pública no han estat pocs, tampoc han estat exempts de tensions i desenteses. El darrer conflicte es va produir a causa de l’inici d’obres al solar el passat mes de novembre, una iniciativa unilateral de l’Ajuntament que no es va comunicar a les entitats i que, per aquest motiu, va provocar el desconcert i la indignació del veïnat. L’Associació de Veïnes i Veïns va exigir, davant d’aquests fets, una reunió d’urgència amb totes les entitats i els agents municipals per tal de donar explicació al que passava, la qual finalment es va celebrar el passat 25 de novembre.

A la trobada van assistir Gerard Ardanuy i Màxim López, regidor i gerent del Districte respectivament, entre d’altres càrrecs municipals, que van voler treure ferro a l’inici de les obres. Van comunicar, a més a més i davant la mirada atònita dels representants de les entitats veïnals, que havien dissenyat un projecte de parc públic a la zona afectada, que serà gestionat per Parcs i Jardins. Davant la demanada de més transparència, horitzontalitat i participació veïnal en la presa de decisions, l’Ajuntament es va negar a modificar el seu posicionament i va insistir que el procés participatiu ha de ser posterior a l’acabament del projecte, quan el parc estigui ja en funcionament.

L’AVVEE i Recreant Cruïlles, però, es mantenen fermes en la voluntat d’obrir el procés de gestió de l’espai al conjunt del veïnat i per aquest motiu van convocar un seguit d’assemblees i tallers amb aquesta finalitat. Durant els dies 12, 13 i 18 de desembre i sota el títol “Quin barri volem”, van tenir per objectiu elaborar tota una sèrie de propostes per a l’ús i el manteniment de Germanetes que sorgissin de les persones cap a les institucions i no a la inversa. Així es va fer i de les idees aprovades va sorgir un document de 20 pàgines (que es pot consultar íntegrament en línia) que van lliurar a l’Ajuntament el passat 23 de desembre. La proposta recollia tot d’instal·lacions per satisfer les necessitats del veïnat, com ara una ludoteca, un jardí mediterrani, l’ampliació de l’actual hort gestionat per Recreant Cruïlles, un espai dedicat a la creació artística, una zona esportiva i zones d’emmagatzematge per a material i mobiliari. Les propostes, a més, segons el propi document, s’adapten als usos futurs de l’espai (un institut i un centre per a gent gran), per la qual cosa no consideren justificada una negativa per part de l’administració.

L’espai Germanetes tornarà a l’activitat diària el 9 de gener, després d’una aturada temporal durant les festes de Nadal. El dia abans se celebrarà una assemblea de l’entitat per decidir la represa d’actes durant l’any entrant i l’estratègia a seguir després dels darrers moviments de l’administració. Falta saber per quant de temps serà possible continuar amb el projecte i si el pols amb l’administració permetrà finalment instaurar una gestió de l’espai de baix a dalt o si aquesta serà absorbida pels mecanismes burocràtics i les inèrcies administratives.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari