La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

La botiga-museu del F. C. Barcelona reobre mantenint la part comercial com a protagonista

L'Ajuntament farà una nova inspecció a l'establiment per garantir que compleix amb la normativa
La botiga-museu del F. C. Barcelona reobre mantenint la part comercial com a protagonista
Imatge de l'interior de la botiga el diumenge 21
desembre 23
18:30 2014

La botiga-museu del Barça de davant de la Sagrada Família que va tancar el 4 de desembre passat per incompliment de la normativa comercial ha tardat poc més de dues setmanes a reobrir. Amb tot, manté l’essència del que va fer-li tancar portes: el protagonisme de la zona comercial dedicada a la venda de samarretes i souvenirs del F. C. Barcelona.

Quan va tancar, la botiga-museu incomplia el Pla especial d’ordenació dels establiments comercials destinats a la venda d’articles de record o souvenirs a la ciutat de Barcelona, ja que la botiga-museu dedicava un 25% de superfície de l’establiment a la venda de productes, quan el màxim permès per a museus, esglésies o sales de concerts de les zones turístiques on es va prohibir l’obertura de noves botigues de records és del 10% de la superfície total de l’establiment.

No obstant això, a pesar de les obres que s’hi han dut a terme les dues últimes setmanes, l’essència, el reclam i l’espai més visitat de l’establiment continua sent, de llarg, la part dedicada a la venda de samarretes i altres productes de merxandatge del F. C. Barcelona.

El pis de baix de la botiga segueix dedicat a la venda de productes del club i a l’estampat de samarretes, i al pis de dalt, on s’ubica el pretès museu, continua sense haver-hi cap trofeu. De fet, aquesta planta superior conté un únic element expositiu: unes botes desgastades que daten, segons indica un cartell, dels anys 60. La resta de l’espai el configuren uns plafons on s’explica la història i altres elements de la cultura blaugrana i catalana i uns auriculars per escoltar l’himne del Barça.

La inexistència de l’activitat museística va ser un dels elements que constaven en l’informe dels tècnics municipals que va propiciar, juntament amb la pressió veïnal, el tancament de la botiga. Això no ha canviat malgrat la “millora de les instal·lacions” anunciada pels gestors del local, l’empresa Galceran 2000, quan l’establiment va tancar.

Segons va poder comprovar LA INTERVIA el diumenge 21 (el darrer d’obertura comercial permesa a Barcelona aquest any), la majoria de clients de la botiga, que durant el migdia va gaudir d’una abundant afluència de públic, especialment turistes, no pugen al pis de dalt per admirar l’exposició dedicada al club, sinó que es queden al pis de baix per comprar.

L’activitat comercial i la venda de souvenirs blaugranes segueix sent, malgrat els canvis, el reclam principal de l’establiment i el motiu de visita per part dels clients, més que no pas la part “museística” de la botiga. A més, a diferència de la major part dels museus, per accedir a la zona d’exposició del pis de dalt no hi ha ningú cobrant entrada ni gestionant-ne l’accés.

Fonts veïnals critiquen l’opacitat municipal en la reobertura de la botiga, ja que, asseguren, el districte de l’Eixample no els ha facilitat la resolució ni l’informe que avalen la reobertura de la botiga. Les mateixes fonts no descarten una denúncia contra la botiga-museu del F. C. Barcelona, una possibilitat que va propiciar el tancament temporal de l’establiment a principis de desembre.

D’altra banda, fonts del consistori assenyalen que els promotors de la botiga-museu han sol·licitat un “comunicat d’activitats per obrir un museu amb activitat complementària de botiga que compta amb un informe favorable d’una ECA (Entitat de Control Ambiental)”, i que la normativa ja permet posar en funcionament l’espai. A més, afirmen que des del districte s’està revisant la documentació presentada per comprovar que l’establiment compleix amb els requisits necessaris per fer de museu amb activitat complementària de botiga i que “es durà a terme una inspecció per comprovar que el que s’ha acabat executant a l’espai correspon amb el projecte presentat”.

En cas que no fos així, sostenen les mateixes fonts, des del districte es procediria a obrir un expedient de disciplina urbanística i a dictaminar una ordre de precinte de l’espai.

Protesta veïnal al solar del carrer Lepant

A banda de la botiga del Barça, un altre dels cavalls de batalla veïnals és el solar del carrer Lepant amb Aragó. En aquest sentit, prop d’un centenar de persones van participar a l’acció de protesta per reclamar més zones verdes al barri de la Sagrada Família, el dissabte 20. Convocat per l’Associació de Veïnes i Veïns i per la plataforma Recuperem el Niza, l’acte va consistir en una plantada col·lectiva d’arbres i plantes per visibilitzar el desaprofitament del solar on abans hi havia el concessionari de Peugeot. La protesta combinava reivindicació, celebració i, sobretot, empoderament del veïnat quant a la gestió dels espais comuns: la plantada en si convertia el solar, de facto, en un nou espai verd al barri.

Tant l’associació com la plataforma ja es van afanyar a denunciar un ús il·lícit d’aquest solar en assabentar-se que hi havia la intenció d’ubicar-hi un aparcament per a autocars turístics. La protesta va servir per forçar l’administració a rectificar, davant l’evidència que el projecte no havia passat pels tràmits necessaris ni compliria la legalitat vigent.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari