La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

La botiga-museu del Barça tanca per incompliment de la normativa

La superfície comercial declarada era de més del doble del màxim permès per la legislació vigent
La botiga-museu del Barça tanca per incompliment de la normativa
La botiga ja no va obrir les portes el matí del dijous / SANTI BONNIN
desembre 05
09:00 2014

La botiga-museu del Barça de davant de la Sagrada Família va tancar ahir les seves portes en el que suposa una victòria del moviment veïnal de la Sagrada Família des que fa uns mesos l’Associació de Veïns i la plataforma Recuperem el Niza fessin front comú en la seva lluita contra el model turístic promogut per l’Ajuntament de Barcelona i els principals empresaris hotelers i turístics.

Des que va obrir el passat mes d’agost, la botiga s’havia convertit en un cavall de batalla del moviment veïnal ja que incomplia la normativa municipal: a la zona on està situat l’establiment —una illa de cases de davant de la Sagrada Família al carrer Mallorca que haurà d’anar a terra per continuar amb les obres del temple— no s’hi poden obrir noves botigues de records.

El portaveu de Recuperem el Niza, Xavier Monge, celebra el tancament de la botiga, però recorda que encara queden set establiments més a la zona de la Sagrada Família que incompleixen la normativa.

Com havia pogut obrir la botiga? Emparant-se en l’article 7 del Pla especial d’ordenació dels establiments comercials destinats a la venda d’articles de record o souvenirs a la ciutat de Barcelona, que no obstant també vulnerava. Segons aquest article, els museus, esglésies o sales de concert de les zones turístiques on es va prohibir l’obertura de noves botigues de records poden tenir un espai destinat a la venda d’articles “sempre que guardin relació amb l’activitat de l’establiment” i que la zona dedicada a la venda d’articles no superi el 10% de la superfície total de l’establiment.

És aquest darrer punt el que la botiga del Barça incomplia abastament, ja que la planta baixa de l’establiment estava dedicada a la venda de samarretes i altres productes del club.

Segons la queixa que va presentar el veïnat al districte, l’espai de venda de la botiga, gestionada per l’empresa textil Galceran 2000, ocupa el 40% del total de la superficie de l’establiment, mentre que el propi propietari declara una àrea de venda de 101,4 m² sobre una superfície total de 430 m² (gairebé un 25% del total).

Monge es mostra escèptic sobre la possibilitat que l’empresa adapti l’espai de venda de la botiga a la normativa, ja que considera que d’aquesta manera no li sortiria a compte obrir-la. “Amb un 10% de la superfície gairebé no hi ha lloc ni per a l’estampat de samarretes”, subratlla. A més, Monge qüestiona l’ús museístic de l’establiment, ja que el Museu del Barça és al Camp Nou. Tot i això, afegeix que el veïnat “seguirà atent” per si la botiga-museu torna a obrir-se.

La botiga del Barça és un dels punts del conflicte que pateix el veïnat de la Sagrada Família en la seva lluita diària contra els efectes del turisme massiu, però encara queden per solucionar molts altres temes, com ara els autocars i la seva ubicació per deixar i recollir els turistes que van al temple, o els problemes que generen els apartaments turístics.

Precisament la bateria de mesures que es proposen des del veïnat s’exposaran en la reunió amb el districte que tindrà lloc el proper dia 15 , encara que després del ple extraordinari sobre el turisme que es va celebrar fa unes setmanes el regidor de l’Eixample, Gerard Ardanuy, va qualificar les propostes veïnals com a “inviables”. A més, Monge critica que el districte no assegui en una mateixa taula veïns, temple i Ajuntament, sinó que ho faci en negociacions separades: “No acceptem que se segreguin en espais diferents veïns i temple”, subratlla.

A més, Monge assenyala que existeix el perill que els aspectes “claus” de la problemática turística —la reordenació de l’espai i l’afectació i l’impacte de la Sagrada Família al barri— siguin acordats entre el temple i el Districte al marge de la taula de negociació amb el veïnat.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari