La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Arran commemora el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida amb unes jornades informatives i de debat

El cicle inclou la projecció del film 'Philadelphia' l'1 de desembre i una xerrada amb representants de diversos col·lectius el dia 11, ambdues a La Cruïlla
Arran commemora el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida amb unes jornades informatives i de debat
Pancarta de les organitzacions de lluita contra el VIH, dues de les quals participen a les jornades, durant la manifestació per l'alliberament LGTB d'enguany
desembre 01
09:00 2014

Combatre el virus d’immunodeficiència humana (VIH) i la malaltia de la sida és un punt programàtic que cada vegada pren més importància dins dels moviments socials. Arran Sagrada Família han donat un pas endavant en aquest sentit i han organitzat unes jornades centrades en aquesta problemàtica, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Lluita contra la Sida, el primer de desembre.

“Ja fa uns mesos que hem engegat una sèrie d’actes emmarcats en aquelles lluites amb les quals ens veiem identificades”, explica Miquel Massons, militant d’Arran Sagrada Família.  A més a més, considera el VIH “un tema molt preocupant i un veritable problema social de rigorosa actualitat. El jovent d’Arran ens hem volgut sumar a aquesta lluita començant per aquesta jornada de debat, xerrades i reflexió”.

És la primera vegada que l’Esquerra Independentista de l’Eixample posa aquest assumpte al centre del debat, i ho fa relacionant-lo amb dos aspectes que en són dues les principals causes: les retallades en matèria de sanitat i prevenció i les diverses discriminacions que hi tenen a veure, com ara el masclisme, l’homofòbia o fins i tot la serofòbia (rebuig envers les persones que conviuen amb el VIH) dins del propi col·lectiu LGTB. “Ni patriarcat, ni església, ni retallades, ni VIH-sida” és el lema que ha triat l’organització juvenil per difondre aquesta campanya que, en paraules del mateix Miquel Massons, es marca dos objectius principals a combatre: “el desconeixement i irresponsabilitat en molts joves que acaben per no prendre precaucions” i “l’estigmatització, discriminació i rebuig que reben aquelles que han contret la malaltia”.

La por és assenyalada com la principal causa d’aquest flagell, una por que d’una banda genera “falsos mites […] sobre la transmissió i símptomes de la malaltia” i, de l’altra, provoca “rebuig social en molts àmbits: en el món laboral, familiar, cercles propers…”. Per aquest motiu es mostra la informació com l’arma més poderosa en aquesta batalla, ja que el desconeixement es troba en la base de l’opressió.

En els darrers anys la lluita contra el VIH-sida ha anat prenent cada cop més protagonisme dins de diversos sectors dels moviments socials, i ha passat de ser un assumpte en mans gairebé exclusivament d’ONG i entitats assistencialistes a convertir-se en una de les reivindicacions recurrents dels col·lectius que lluiten al carrer. Un dels factors determinants en aquest canvi de mentalitat va ser la mort de Juan Andrés Benítez a mans dels Mossos d’Esquadra l’any passat, i la posterior campanya seròfoba engegada pels sindicats policials.

Poc després d’allò i també amb motiu del primer de desembre (del 2013), Arran ja va prendre-hi partit, a escala nacional, amb un manifest de gran combativitat que assenyalava el patriarcat, l’Església i les retallades com a principals causants del problema. També a causa de la indignació provocada pel posicionament de la policia catalana i els seus sindicats, la Comissió Unitària 28 de Juny (CU28J) va centrar en aquest aspecte el lema i les reivindicacions de la manifestació per l’Alliberament LGTB del 28 de juny d’enguany. Des de llavors i cada vegada més, la causa contra la sida ha anat cobrant protagonisme dins dels sectors més combatius, i la serofòbia és cada cop més visible com a discriminació a combatre.

Dos debats per reflexionar-hi

Les jornades s’estructuren en dos actes, tots dos a La Cruïlla, que convidaran al debat i la reflexió sobre les implicacions del VIH en la vida diària tant de qui hi conviu com de qui no. La primera jornada, que se celebra el mateix 1 de desembre, consisteix en la projecció de la pel·lícula Philadelphia, dirigida per Jonathan Demme, i un debat posterior sobre les diferents opressions i discriminacions que pateixen les persones que conviuen amb el VIH. El film, amb el qual Tom Hanks va guanyar l’Oscar al millor actor protagonista, es va estrenar al 1993 i reflecteix fidelment la societat de principis dels 90, un període en què la serofòbia estava molt estesa i tolerada arreu.

La segona jornada és una xerrada-debat que es farà l’11 de desembre i que comptarà amb membres de les associacions més importants que treballen contra el VIH a Catalunya. “Tot i ser la primera vegada que tractem el tema”, explica Massons, “hem volgut comptar amb tres grans professionals que abordin la qüestió des de diversos punts de vista”. Montse Pineda és membre de Creación Positiva, una ONG que aborda la lluita contra el VIH des de la perspectiva de gènere, i se centrarà en la relació entre el masclisme i la transmissió del VIH. Pineda és també membre del Comitè 1r de Desembre, una plataforma que aglutina les principals entitats de lluita contra la sida de Catalunya, va formar part de la comissió de sanitat de plaça Catalunya durant el 15M i ja ha participat en altres actes d’entitats de l’Eixample, com ara l’Assemblea de Drets Socials de l’Eixample (ADSE) o el Col·lectiu Gai de Barcelona (CGB). Quim Roqueta és el president de Gais Positius, associació de gais seropositius, i parlarà de la relació entre homofòbia i serofòbia, i finalment, Joan Cetó, de l’ONG Stop Sida, que fomenta el coneixement i l’empoderament del col·lectiu gai contra el VIH, se centrarà en l’autoorganització d’aquest col·lectiu per fer front a l’estigma.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari