La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

El CSOA La Indústria a judici per la febre turística

El CSOA La Indústria, del barri de la Sagrada Família, s'enfronta a un judici promogut per l'empresariat turístic de la ciutat
El CSOA La Indústria a judici per la febre turística
Façana del CSOA La Indústria / @CSOALaindustria
novembre 26
09:22 2014

El CSOA La Indústria, situat al barri de la Sagrada Família, afronta una demanda de desnonament sol·licitada per l’empresa propietària de l’edifici. El jutjat de Primera Instància núm. 28 de Barcelona ha citat les parts a judici verbal el proper 2 de desembre a les 11 hores a la Ciutat de la Justícia.

La finca és una antiga sucursal de Catalunya Caixa que va ser venuda a la immobiliària Sir Apartments SL per 600.000 € l’octubre de 2011. La intenció de l’empresa, dirigida per Josep Maria Sentís Valls i destinada a l’explotació i administració d’allotajaments turístics extrahotelers (càmpings, turisme rural i apartaments turístics), és enderrocar l’immoble per construir-hi un nou bloc d’apartaments turístics.

El Centre Social ha de ser enderrocat per la construcció d’apartaments turístics

Tot i això, l’empresa no ha sol·licitat cap llicència d’obres, de moment. A més, a l’octubre l’Ajuntament va congelar la concessió de noves llicències per a pisos turístics a tota la ciutat, també coneguts com HUTS (Habitatges d’Ús Turístic). Per tant, a hores d’ara, si finalment es produeix el desallotjament, el centre social quedaria substituït per un solar o un edifici tapiat, que s’afegiria a les desenes de milers d’habitatges buits que hi ha a la ciutat.

Cinc mesos d’activitat

L’espai okupat situat al carrer Indústria 181, va ser alliberat a principis d’estiu d’enguany i va ser presentat al veïnat el 29 de juny de 2014. El projecte va néixer a partir de l’experiència i les afinitats forjades entre les membres de l’Ateneu Popular de l’Eixample que davant l’amenaça de desallotjament van optar per respondre amb noves okupacions i projectes renovats.

Durant aquests 6 mesos el centre ha acollit diversos col·lectius del barri com Arran Sagrada Família, l’ADSE-Dreta, la Cooperativa de Consum “I un rave”, el Grup Llibertari del Poblet i Voltants, el Grup de Dones de l’Eixample, Aseteatro o les reunions de la mateixa LA INTERVIA. Alhora, les membres del centre han desenvolupat tot tipus de tallers, xerrades i activitats infantils.

L’autogestió als barris contra l’economia del turisme i l’especulació

L’Ajuntament de Barcelona ha emprès una forta campanya antiokupacions que va començar al febrer de 2014 amb el desallotjament del CSO La Carboneria i aturada temporalment després de la forta resposta popular a l’enderrocament parcial del CSO Can Vies. Tot i això, l’ofensiva continuà amb el desallotjament de l’Ateneu Popular de l’Eixample al setembre. El moviment okupa va respondre amb noves okupacions, tres d’elles a l’Eixample: l’Ateneu el Rec, l’Ateneu La Porka i el CSOA La Indústria. Alhora, dos espais alliberats de la Vila de Gracia, el CP Tres Lliris i el Banc Expropiat, s’enfronten a imminents desallotjaments que s’han d’efectuar durant la darrera setmana de novembre.

Dos models de ciutat: Marca Barcelona o Autogestió veïnal

El desallotjament del centre social i el plantejament de la construcció de nous apartaments turístics s’inscriu en la dinàmica de lluita social entre dues formes d’entendre la vida i la convivència a la ciutat, en molts casos posicions antagòniques.

Per una banda, la posició de l’Ajuntament i l’empresariat turístic i immobiliari i la seva aposta per la “Marca Barcelona”. De l’altra, la forjada als barris i organitzada contra la imparable expansió d’un model turístic i econòmic, que en molts casos comporta l’expulsió de veïnes per acollir pisos turístics, com a la Barceloneta; la destrucció de comerços de proximitat i l’obertura de grans supermercats i tendes de souvenirs, com a la Sagrada Família; o la remodelació d’entorns populars per fer-los més acollidors al turisme de luxe, com al Poble Sec. Tots aquests casos han anat estenent la consciència de donar una resposta popular a la despersonalització i mercantilització dels barris de Barcelona.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari