La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Trenquem dinàmiques al barri!

Vivim en un barri on ningú coneix ningú, fet i dissenyat per separar les persones en lloc d’ajuntar-les, un barri dissecat per l’asfalt i els cotxes, creat intencionadament per generar individualisme i desconfiança, impedir el teixit veïnal i aïllar les persones a les seves pròpies cases, un barri on l’espai públic ja no és públic, sinó una mera zona de pas com el corredor d’un aeroport, un barri que no ens acull sinó que ens abandona en el núvol de l’anonimat i ens fa més vulnerables, indefensos, tristos (L'Entrebanc, 2014)
Trenquem dinàmiques al barri!
Un dels mapes elaborats pel grup Mapeo y Redes
novembre 13
09:00 2014

La fisonomia urbanística de l’Eixample condiciona la nostra forma de vida i de relacionar-nos. Si bé és cert que el pla d’Ildefons Cerdà fou fonamentat en el socialisme utòpic, ho és encara més la perversió que va patir el seu projecte. El que havia d’esdevenir un nou barri dissenyat pel benestar del ciutadà, avui en dia ho és per al trànsit, el consum desmesurat i el turisme.

L’individualisme com a mitjà per mantenir el capitalisme —i el lucre (propi)— no deixa espai per a l’autoorganització. Cooperació, suport mutu, solidaritat, son conceptes basats en la cohesió de les persones i del barri. Si no ens coneixem, si no tenim on trobar-nos, mai ens podrem organitzar. Si no ens organitzem, no podrem defensar el guanys socials dels nostres avantpassats i el capitalisme es seguirà alimentant de nosaltres: generant crisis, misèries i guerres, privatitzant i reprimint impunement, prioritzant els diners a les persones…

Per sort, en el últims tres anys hem pogut veure un ressorgir dels moviments socials a l’Esquerra de l’Eixample. Aquest moment d’efervescència iniciat al 2011 ha donat pas a la resposta davant la privatització del Clínic (assenmblea Tancada Clínic); a la manca de places públiques a l’àmbit educatiu (Coordinadora d’AMPA); a la pujada sistemàtica del preu dels transports (campanya Stop Pujades); a la manca d’espais de gestió ciutadana (Espai Germanetes i Ateneu l’Entrebanc)… i seguim creixent.

Tot plegat gràcies a l’existència de l’Assemblea de l’Esquerra de l’Eixample, l’Entrebanc i Germanetes, i la eterna AVVEE (Associació de Veïnes i Veïns de l’Esquerra de l’Eixample). Entre tots hem anat creant confluències i punts de trobada on poder canviar la realitat del nostre barri.
Alhora, fa uns mesos, hi ha un grup de persones que s’ha proposat visibilitzar els agents actius al barri i millorar les seves relacions. El Grup Mapeo y Redes es reuneixen cada dos dilluns a les 20 h a l’Ateneu l’Entrebanc (carrer del Comte d’Urgell, 98).

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari