La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

El cine Niza: una lluita contra la massificació turística a la Sagrada Família

Xavier Monge, membre de la plataforma veïnal Recuperem el Niza, explica a LA INTERVIA en què consisteix el moviment que s’ha estat gestant aquests darrers mesos al barri contra la construcció d’un nou Mercadona i la vinculació amb els reclams veïnals per una gestió sostenible del turisme als voltants del temple de la Sagrada Família
novembre 05
09:00 2014

A finals de la primavera un grup crític de veïnes i veïns va crear la plataforma Recuperem el Niza per fer front al projecte urbanístic d’enderrocament de l’antic cinema Niza, situat en el número 12 de la plaça de la Sagrada Família. El projecte pretén construir-hi un supermercat Mercadona de 1.500 m2 i possibles places hoteleres a la part superior amb la connivència de l’Ajuntament de Barcelona. La plataforma, juntament amb l’Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrada Família, ha constituït una assemblea oberta que es reuneix cada primer dilluns de mes per parlar sobre els principals problemes que els afecten i trobar solucions conjuntes.

La deriva de l’assemblea ha sorprès fins i tot als seus promotors que no esperaven que esdevingués un nou espai organitzat molt més difús on treballar des de tots els àmbits els problemes que suposen el turisme a la Sagrada Família. El veïnat reclama un gestió més sostenible que resolgui els problemes de mobilitat que generen els grans grups de turistes que van i vénen des dels autocars aparcats a la Diagonal i la suspensió de la construcció de l’aparcament il·legal en un terreny qualificat com a zona verda.

També afronten problemes com la transformació del teixit comercial: la proliferació de botigues de records tot i haver-hi una suspensió de llicències, el creixement d’allotjaments turístics i la manca de suport al comerç de proximitat i de qualitat, com per exemple al mercat de la Sagrada Família, estan convertint el barri en un “parc temàtic”, afirmen. L’ocupació de la via pública per part del temple i les contínues obres amb horaris incompatibles amb el descans són temes que també els inquieten.

Segons Xavier Monge, membre de la plataforma, recuperar el cine Niza, un espai tan a prop de l’epicentre turístic que suposa el temple de la Sagrada Família, i transformar-lo en equipaments públics pel veïnat seria una mesura per frenar la massificació turística que està destruint el teixit comercial i la vida de barri. Monge explica que la situació al barri “comença a ser insostenible però nosaltres creiem que té solució” i avisa, això sí, que s’ha d’actuar com més aviat millor amb l’ajuda de l’Ajuntament o sense, si aquest no està disposat a col·laborar, perquè “en definitiva són els veïns i les veïnes els que hem de decidir què és el que volem per al barri”.

El regidor del districte de l’Eixample, Gerard Ardanuy, ja va manifestar en acabar el ple monogràfic sobre la gestió del turisme a la Sagrada Família que les mesures que reclamava el veïnat eren inviables. Tot i així va obrir la porta a formar una taula de negociació amb l’objectiu de trobar solucions conjuntes, però va remarcar que s’havia de partir d’un full en blanc. En aquest sentit Monge afirma que “li agafem la mà i volem asseure’ns per parlar de totes les mesures”, tot i que valora que la proposta és “una oferta bastant buida de mà estesa al diàleg”. “Si són viables o inviables, ho debatrem”, assegura.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari