La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

El Grup Llibertari del Poblet i Voltants es presenta al veïnat

El grup llibertari, amb seu al CSOA La Indústria, neix amb la voluntat de difondre les idees anarquistes al barri
El Grup Llibertari del Poblet i Voltants es presenta al veïnat
El públic a la presentació del grup llibertari / @CSOALaIndustria
octubre 27
09:00 2014

El dissabte 25 d’octubre a la tarda es va presentar oficialment el Grup Llibertari del Poblet i Voltants (GLPV) amb un acte al CSOA La Indústria, on té la seu, davant d’una cinquantena de persones.

L’acte es va iniciar amb la presentació formal del Grup Llibertari, en la qual un membre del grup va explicar els orígens, els objectius i les línies de treball que s’han plantejat. Aquest membre va comentar que la llavor del grup llibertari es remunta a la Xarxa de Suport Mutu de l’Eixample Dret, que des de feia 2 anys es dedicava a fer diverses activitats (mercat sense diners, ajuda i suport contra desnonaments, etc.), però sense tenir definida una línia d’actuació llibertària.

En vista que tothom que participava de la xarxa de suport mutu tenia unes inquietuds properes a l’anarquisme, es va decidir crear, el mes de maig d’enguany, el Grup Llibertari per “difondre la idea de l’anarquisme al barri”. El primer acte no oficial que va fer aquest grup va ser la projecció de la pel∙lícula Sacco y Vanzetti el passat 28 d’agost al mateix CSOA La Indústria.

Actualment, el grup es troba en un moment de definició interna i han començat a treballar diversos temes, com el turisme, el treball assalariat, la tecnologia i les presons, des d’una òptica llibertària. Un dels objectius que tenen és crear debats públics sobre aquestes qüestions i publicar opuscles i fer accions que reflecteixin el fruit del debat intern dins la lògica de “reflexió i acció”.

Un cop feta la presentació del grup llibertari, l’historiador Xavier Oller va fer una xerrada titulada “19 de juliol del 36, la veritable independència”. La tesi principal d’aquesta xerrada va ser que, lluny de les idealitzacions que s’estan fent recentment sobre el tricentenari de 1714 i la situació política catalana actual, el moment de major independència de Catalunya es va viure realment entre el juliol de 1936 i el maig de 1937.

En aquest període es va fer una revolució social sense precedents que va permetre que, en paraules d’Oller, “el dret a decidir fos sobre tot”. D’altra banda, Oller va reivindicar el paper protagonista del poble i de la militància anarcosindicalista, agrupada a l’entorn de la CNT i la FAI, a l’hora d’aturar l’alçament feixista de l’exèrcit a Barcelona; un paper que, segons l’historiador, la historiografia tradicional, incloent-hi la marxista, han tendit a amagar. Com va recordar Oller, “Barcelona va ser l’únic lloc on la població civil va derrotar un exèrcit sollevat”.

Oller, veí del Camp d’en Grassot, va assenyalar alguns dels indrets del barri en els quals es van fer forts els feixistes i hi va haver enfrontaments armats, com el convent dels claretians i la Sagrada Família, i també va recordar alguns col∙lectius llibertaris del barri. Un d’aquests va ser el grup de dones Amor y Libertad, amb seu al carrer de Castillejos entre Còrsega i Indústria, que en aquell esclat revolucionari va participar activament en l’enderrocament de la presó de dones que hi havia a l’actual plaça de Folch i Torres, a tocar de la ronda de Sant Pau.

Per tancar la xerrada, Oller va remarcar que és important recuperar i reivindicar els precedents històrics anarquistes, sense caure en la nostàlgia, i treballar i consolidar les solucions als problemes del present. El públic va seguir l’exposició amb molt interès i diverses persones van anar intervenint espontàniament al llarg de la xerrada. Per cloure l’acte, es va fer un sopar vegà i un “karaoke revolucionari amb cançons i himnes històrics anarquistes”.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari