La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

El 20 % dels pisos turístics de Barcelona es van legalitzar dos mesos abans de la moratòria

L'Ajuntament va donar llicències a 1.901 pisos turístics entre març i abril, 676 de les quals el dia abans de l'entrada en vigor de la moratòria a barris com l'Eixample
El 20 % dels pisos turístics de Barcelona es van legalitzar dos mesos abans de la moratòria
Gràfica evolució del total d'habitatges d'ús turístic a la ciutat de Barcelona
octubre 27
09:02 2014

L’Ajuntament va anunciar divendres que no concediria ni una llicència més per a apartaments turístics fins a nova ordre, i va fixar d’aquesta manera el número de pisos turístics a Barcelona en 9.606, segons les dades oficials. El mal, però, ja estava fet: el 20 % dels pisos turístics legals que hi ha avui a Barcelona es van regularitzar dos mesos abans de la moratòria decretada a finals del mes d’abril als barris amb més concentració d’aquest tipus d’allotjaments, com ara l’Eixample.

L’increment del nombre d’apartaments turístics (il·legals a banda) a Barcelona en els darrers anys ha estat exponencial; si al 2011 n’hi havia 2.059, avui en són 9.606. Igual de ràpida ha estat la celeritat de l’Administració a l’hora de tramitar les llicències: no només es van donar d’alta 1.901 llicències per a Habitatges d’Ús Turístic (HUTS) entre març i abril, just abans de la moratòria de pisos en els barris més afectats, sinó que el 7 % del total d’HUTS van ser donats d’alta el 2 de maig, un dia abans de l’entrada en vigor de la moratòria. 676 pisos legalitzats en un sol dia.

Evolució del creixement de HUTS per any entre 2011 i 2014
Evolució del creixement de HUTS per any entre 2011 i 2014

L’evolució del nombre de pisos turístics a la ciutat parla per si sola: 1.042 (2008), 1.621 (2009), 1.699 (2010), 2.059 (2011), 4.143 (2012), 6.627 (2013), 9.884 (juny del 2014) i 9.606 (octubre de 2014).

La moratòria del passat mes d’abril, i que ara s’ha ampliat a tota la ciutat, afectava tot el districte de l’Eixample i els barris de Poble Sec, Hostafrancs, Sant Gervasi-Galvany, Putxet-Farró, Vila de Gràcia, Gràcia Nova, Camp de l’Arpa, Poblenou, Diagonal Mar i els voltants de l’Hospital de Sant Pau, l’estació de Sants i el Park Güell. Aquesta moratòria se sumava a la que ja existia a Ciutat Vella.

Més del 95 % dels pisos turístics regularitzats entre el març i l’abril passat estaven situats en algun d’aquests barris. Dins d’aquests, el districte de l’Eixample en particular és dels que presenta més apartaments: de 1.901 llicències per a HUTS de tota la ciutat, l’Eixample en tenia més de 1.000. La situació es repeteix en altres barris: Gràcia va repartir 315 llicències abans de la moratòria, segons va avançar el mes d’agost passat el diari El País.

6 de cada 100 habitatges a la Dreta de l’Eixample són un pis turístic. A la Sagrada Família 3 de cada 100.

Avui, l’Eixample concentra 4.607 pisos turístics legalitzats, el 48% del total. La Dreta de l’Eixample, 1.747, el 18% del total. 6 de cada 100 habitatges en aquest barri són un pis turístic, mentre que a la Sagrada Família, Sant Antoni i l’Antiga Esquerra de l’Eixample el percentatge baixa al 3%.

A més, a l’Eixample i a la resta de barris on era vigent la moratòria es van seguir donant algunes llicències després de l’entrada en vigor de la suspensió. Aquesta explicitava que se suspenien per un any “les comunicacions prèvies d’inici d’activitats per a la instal·lació i/o ampliació de l’ús d’HUTS”, no les ja iniciades.

Els pisos turístics són una activitat molt lucrativa. I com més apartaments es tenen, més diners es guanyen amb el lloguer. Les dades sobre propietat en aquest sentit mostren una tipologia diversa de propietaris de pisos turístics: el 48% dels pisos turístics està en mans de propietaris que tenen 5 o més HUTS, mentre que el 35% pertanyen a propietaris que només tenen un apartament turístic.

Les protestes contra els pisos turístics, tant els legals com els il·legals, van esclatar aquest estiu a La Barceloneta i s’han traslladat a diferents barris de la ciutat com la Sagrada Família aquesta tardor. Els veïns de la Sagrada Família, però, ja han avisat que continuaran amb les mobilitzacions a pesar de la moratòria, ja que consideren que ha arribat massa tard i que no soluciona un problema que ha generat l’Ajuntament amb la seva gestió del turisme.

En un moment de confrontació total amb l’Ajuntament, tal com es va posar de manifest en el ple extraordinari sobre el turisme, el veïnat es pregunta què farà el consistori quan la moratòria acabi d’aquí a un any, i recorden que els pisos són només una de les molèsties derivades del turisme: encara estan per veure els plans municipals sobre la Sagrada Família, els autocars turístics i les botigues de souvenirs del barri.