La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

La Vaga de Totes comença a aturar el món

Durant el dia s’han realitzat diverses accions i la jornada ha acabat amb una manifestació multitudinària a la plaça de Catalunya
octubre 24
11:27 2014

La iniciativa Vaga de Totes, sorgida des de diferents espais feministes i anticapitalistes de la ciutat de Barcelona per donar visibilitat a les condicions de desigualtat en què es troben les dones, es va celebrar dimecres passat en un dia farcit d’accions que va voler ser la primera jornada de lluita “cap a una vaga general —social i laboral, productiva i reproductiva, feminista i radical— a la primavera de 2015”.

Entre els motius per dur a terme la jornada de lluita segons les seves convocants, destaquen les “lleis retrògrades com la de l’avortament o la de la reproducció assistida, la violència masclista, retallades criminals de serveis públics i de benestar social, l’exclusió sanitària o les lleis d’estrangeria”.

Mitjançant un procés assembleari que ha tingut lloc durant alguns mesos d’aquest any, les convocants van fer una crida a la mobilització a “les aturades, treballadores en precari, jubilades, treballadores domèstiques, estudiants, mestresses de casa, immigrants o treballadores sexuals” per realitzar “una vaga productiva que desbordi els clàssics patrons androcèntrics”.

Talls de trànsit matinals a diversos barris de Barcelona

Dones, lesbianes, trans i persones encoratjades amb la convocatòria de la jornada de lluita, iniciada i organitzada per diferents espais feministes, van emprendre el dia amb l’aturada del trànsit a diversos punts principals de la ciutat de Barcelona. La Diagonal, el Paral·lel, la Gran Via i l’avinguda de la Meridiana es van tallar a les 7.30 h, hora punta d’entrada a la capital.

Des de la Meridiana, una seixantena de persones van col·lapsar el trànsit durant gairebé 30 minuts. Després, es va iniciar una cercavila pel passeig de Fabra i Puig que va continuar fins el mercat  deFelip II, al barri de la Sagrera. Allà, es va penjar la pancarta que encapçalava l’acció del matí i es va llegir el manifest de la Vaga de Totes, una iniciativa que reivindica els drets de la dona i dels diferents fronts de la lluita feminista, amb la reapropiació de la vaga “per trencar amb la concepció de la vaga que situa l’economia de mercat com a eix central i que considera l’home assalariat i blanc com el vaguista per excel·lència”, declaren en el manifest.

Ocupació de la seu del Cercle d’Economia de Barcelona

La jornada va continuar a les 10.30 h amb un esmorzar a la plaça del MACBA, que servia de punt d’unió entre els diversos grups que havien tallat la circulació per anar, més tard, cap als Jardinets de Gràcia, on hi havia la tercera crida del dia, un vermut itinerant. Més d’un centenar de persones van acudir a la convocatòria, que es va desplaçar, minuts després, davant el Cercle d’Economia, situat al carrer de Provença.

Allà, un grup de quinze dones organitzades va ocupar el Cercle durant una hora i mitja. Des de fora, al carrer, es va llegir un manifest en què es va voler denunciar el paper d’aquest “club de poderosos que juga a perpetuar un sistema de mercat devastador, que atempta contra la justícia social i l’equitat de gènere”. El text explica que el Cercle d’Economia té vincles amb el Círculo de Empresarios, la presidenta de la qual, Mónica Oriol, va assegurar el 3 d’octubre que no volia contractar dones d’entre 25 i 45 anys “per evitar el problema que quedin embarassades”.

Durant l’ocupació es van penjar a la façana de l’edifici cubells, escombres i regadores com a estris simbòlics de les feines domèstiques. Després de l’acció i encapçalades per una pancarta amb el lema “Patriarcat i capital, aliança criminal” es va baixar pel carrer de Pau Claris fins a la plaça de Catalunya, on hi havia convocat un dinar. Més tard es va fer una xerrada sobre el sexisme en el llenguatge de signes i una classe oberta de dret.

La plataforma Stop Pujades Transports se suma a les mobilitzacions

La plataforma Stop Pujades Transports, formada per diversos moviments socials de l’àrea metropolitana de Barcelona contra la pujada del transport públic, es va sumar a les mobilitzacions durant la jornada de lluita cap a la Vaga de Totes amb diverses accions de no pagar el bitllet, per visibilitzar que les principals afectades per la pujada del preu del transport públic són les dones, usuàries majoritàries del metro un —25% més que els homes. També van voler posar de manifest que les persones grans, dones amb càrregues familiars i aturades són les més afectades per l’eliminació de línies d’autobús de barri.

Una manifestació a la tarda

Més d’un miler de persones es van manifestar durant dues hores per diversos carrers de l’Esquerra de l’Eixample, vigilada per un fort dispositiu policial, com a punt final de la jornada de lluita.

La mobilització va començar a les 19 h a la plaça de Catalunya amb la lectura d’un manifest en el qual van voler denunciar les mesures i polítiques socials, econòmiques i jurídiques que atempten contra els drets, la dignitat i la llibertat de les dones.

El recorregut va continuar pel carrer de la Diputació entre crits en contra del patriarcat i el capitalisme, la reproducció assistida, pel dret a l’avortament i al propi cos i reivindicacions a favor d’una sexualitat lliure i desitjada entre d’altres, en un ambient festiu i de lluita.

Entre algunes accions que es van dur a terme, un grup d’unes vuit noies amb disfresses van realitzar diverses performances durant el recorregut per visibilitzar el treball reproductiu i de cures invisibilitzat que fan les dones al llarg de la vida.

Finalment, la mobilització va acabar a Jardinets de Gràcia, on les organitzadores van mostrar el seu entusiasme cap a l’èxit de la jornada i van animar a crear grups promotors i nodes a cada barri de cara a la mobilització de vaga general de totes que tenen pensada cap el març de 2015.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari