La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Nova campanya en suport a les encausades de Sant Antoni

Un atac clar al moviment associatiu juvenil que proposa alternatives polítiques a l'Eixample.
Nova campanya en suport a les encausades de Sant Antoni
octubre 18
13:05 2014

La nit del 27 de juny de 2014, després de celebrar un acte de la Festa Major d’Estiu de Sant Antoni, una vintena de joves van ser encerclats per agents de la Guàrdia Urbana, dos d’ells van ser denunciats i bona part del material utilitzat, que es disposaven a guardar, va ser requisat.

El concert habitual organitzat per l’Assemblea de Joves, des de fa cinc anys en el marc d’aquestes festes populars, enguany no tenia el permís corresponent per realitzar-se. Davant les dificultats creixents per organitzar actes a la via pública, van decidir obrir un solar abandonat a la cruïlla Floridablanca/Urgell per fer-hi el concert.

L’Assemblea de Joves de Sant Antoni fa onze anys que participa activament a la vida associativa del barri, realitzant activitats lúdiques, veïnals, esportives, culturals i polítiques, contribuint a crear un teixit social que enforteix el barri.

Aquell dia, van negociar al llarg de tota la tarda amb la Guàrdia Urbana i van obtenir el seu compromís verbal de respectar aquesta activitat. Un cop acabada, quan el gruix d’assistents ja havia marxat, un dispositiu de vuit furgons va encapsular les persones que retornaven part del material utilitzat. Durant prop de dues hores, a quatre cruïlles del lloc on s’havia celebrat el concert i amb agents sense identificació visible, membres de l’organització, veïns i fins i tot els artistes convidats van restar retinguts.

Com a conseqüència de les nombroses identificacions, dues persones van ser denunciades per la Guàrdia Urbana, amb el resultat que una d’elles afronta dos processos penals i l’altra una sanció econòmica administrativa.

Una nova campanya de denúncia social

Arran d’aquests fets, un cas relativament discret dins dels moviments socials, s’ha engegat un projecte nou dirigit a tot tipus d’entitats i al veïnat de Barcelona en general. Es pretén, així, experimentar novament el suport mutu entre les persones i els barris de la ciutat, els impulsors recalquen que aquesta petita repressió a les organitzacions populars dels barris es repeteix arreu de la ciutat.

La campanya exigeix l’absolució i la clausura de l’expedient administratiu en marxa dels dos membres de l’Assemblea de Joves, però també vol posar en entredit el paper que juga l’Administració a la nostra ciutat. En aquest sentit, denunciaran l’altra cara de la ciutat, la que no surt a la publicitat de l’Ajuntament, mitjançant, en gran mesura, material gràfic que faci palès aquesta realitat més fosca que denuncien i la hipocresia amb què la marca Barcelona intenta amagar aquesta veritat social existent.

En la mateixa línia, dissabte 18 d’octubre es realitzarà un concert al Casal de joves del Clot La Traca, sota el lema  “Karcelona asfixia” -en contraposició crítica a la campanya institucional “Barcelona Inspira”-, amb l’actuació del grup Root Diamonds i diversos punxa discos. Els beneficis aniran destinats a cobrir part de les despeses dels processos judicials oberts als dos membres de l’Assemblea de Joves de Sant Antoni.