La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

El Xiroc celebra 40 anys d’educació en el lleure

Monitores i monitors del Xiroc han preparat una jornada de celebració el proper dissabte 18 d'octubre, en què participaran les famílies, infants i joves de l'esplai. El veïnat i altres entitats també estan convidades a celebrar-ho a la plaça del Fort Pienc
El Xiroc celebra 40 anys d’educació en el lleure
Assemblea durant els campaments d'estiu del 2013 organitzats per l'Esplai Xiroc / ARXIU ESPLAI XIROC
octubre 17
09:00 2014

L’Esplai Xiroc comença el curs amb molta energia: celebra 40 anys treballant per l’educació al barri del Fort Pienc. Les monitores de l’entitat han preparat diverses activitats per al proper dissabte 18 d’octubre. Durant el matí hi haurà una gimcana per a famílies, infants i joves, i també un dinar popular a càrrec dels Aspirulins, un grup d’edat de l’esplai, i del Casal de Joves. A la tarda hi ha previstos diversos tallers, com una pintada de mural, slackline, ball de bastons i percussió. L’esplai anima el veïnat i les entitats del barri a passar per la plaça del Fort Pienc i celebrar-hi aquests 40 anys.

L’Albert Cecília i la Sami Ventura, membres de l’entitat des de fa 20 anys i famílies actuals de l’esplai, recorden l’època en el món del monitoratge com “un període de la nostra vida en què vam fer-nos grans i vam aprendre uns valors que difícilment haguéssim après en un altre lloc”. D’altra banda, asseguren que, malgrat el pas dels anys i els canvis, “en essència el Xiroc no ha canviat tant. Hi ha joves compromesos, implicats, il·lusionats i responsables” i continuen explicant que l’esplai és “una entitat viva, activa i participativa de la qual és un orgull formar-ne part”.

Per la família, que els seus fills vagin a l’esplai és una oportunitat que tenen per aprendre, divertir-se i prendre consciència crítica, “una peça clau en el trencaclosques de l’educació dels nostres fills”, afirmen la Sami i l’Albert.

Al llarg d’aquests 40 anys, l’esplai s’ha trobat, i es troba, amb diverses dificultats i la falta de reconeixement per part de l’administració pública. “El casal està sotmès a condicions externes, tant polítiques com socials”, assegura en David López, exmonitor del Xiroc. Monitors i monitores consideren que no es troben aïllats socialment, sinó que tot allò que passa al seu voltant els influeix, “des de l’espai, fins a les polítiques de joventut”, diu en David, i afirma que, malgrat que sembli que l’esplai està en un bon local, la Casa Groga, al carrer d’Alí Bei, 120, “les condicions i restriccions per part de l’administració continuen sent un entrebanc a l’hora de desenvolupar un projecte que va més enllà”.

El Xiroc té la voluntat d’oferir eines de participació juvenil i l’equip monitor és un subjecte actiu i conscient que amb la voluntat de millorar aspira a la transformació social. És per això que el David afirma que “cal que l’administració destini recursos i eines per desenvolupar projectes que impliquin famílies, infants i joves, on la democràcia es fa plausible a partir dels diferents espais de participació”.

Actualment, l’Esplai Xiroc està format per un grup de setze responsables. Alguns porten força temps a l’entitat perquè hi participaven de petits. D’altres, però, hi han entrat recentment. L’Helena Tauler, monitora actual, assegura que, malgrat alguns canvis, “l’esperit del Xiroc es manté any rere any”.

A l’esplai hi ha més de 70 infants i joves apuntats, d’entre 6 i 17 anys. Una novetat d’aquest any és que el grup de joves s’està preparant per entrar a l’equip monitor a finals de curs. Aquest fet es viu amb entusiasme perquè “feia uns quants anys que no pujava un grup sencer dins l’equip”, explica l’Helena.

D’altra banda, s’han proposat revisar el projecte educatiu del centre (PEC) i l’ideari, fruit de la motivació que els acompanya i les ganes d’anar adaptant el seu discurs a la realitat social que els envolta. L’Andrea Gonzàlez té un any de rodatge dins del grup i afirma que “els esplais són una eina necessària per a la transformació social”. Així, pel Xiroc l’educació és un motor indispensable per construir una societat més crítica i lliure, amb “la perspectiva de gènere incorporada en les nostres accions educatives”, explica l’Andrea.

L’Esplai Xiroc es fa gran i s’omple de continguts a diari, planteja i replanteja cap a on vol anar, pren consciència de la societat que l’envolta i mira de trobar en l’educació en el lleure una forma d’aprenentatge per a infants, joves, famílies i monitores, que vol anar més enllà sense que res els aturi.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari