La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Mig any de l’Ateneu l’Entrebanc al barri

Aquesta nova temporada continuen les activitats i l’autogestió. Al setembre va fer sis mesos que l’espurna de l’okupació de sucursals bancàries va arribar a l’Esquerra de l’Eixample. El passat mes d’abril es va inaugurar a una antiga oficina de Caixa Penedès, al número 98 del carrer d'Urgell
Mig any de l’Ateneu l’Entrebanc al barri
Una assemblea a l'Ateneu l'Entrebanc / ARXIU ATENEU L'ENTREBANC
octubre 16
17:00 2014

Primer mirant-lo de reüll i a poc a poc apropant-s’hi i fent-se’l seu, el barri ha acollit l’Entrebanc. Un espai que obre cada tarda de 18 a 21 h i que busca ser un espai social, cultural i polític encarat a la lluita veïnal. Es tracta d’un punt de trobada de veïnes i veïns, un espai alliberat per a moviments socials, associacions i assemblees vàries que participen i donen vida al projecte. Alguns dels col·lectius que l’alimenten són la Xarxa de Reciclatge d’Aliments de Sant Antoni i l’Esquerra de l’Eixample; el Grup de Treball Mapeo y Redes; l’Assemblea de l’Esquerra de l’Eixample i la Xarxa d’Estudis per l’Autonomia.

També és un espai per a persones que volen relacionar-se, aprendre i compartir. Aquesta idea ha fet que dins l’espai s’hagin generat tallers que permeten gaudir, entre d’altres, de classes de guitarra, d’anglès, de ioga o de massatges. Tot sense el intercanvi dels diners, sinó amb l’empenta dels talleristes i els participants.

Una altra de les protagonistes d’aquests primers mesos ha estat la botiga gratuïta, on es pot deixar el que ja no s’utilitzi i agafar el que es vulgui, i experimentar i fomentar l’intercanvi directe de roba. Però, sens dubte, la novetat que ha portat l’Ateneu al barri és la inauguració de la seva primera Biblioteca Social Conxa Pérez. LaConxa va ser una llibertària tota la vida i miliciana en temps de la guerra civil. Se li reconeix haver estat sempre una lluitadora inesgotable i es va pensar que, més que escollir el nom d’un personatge cèlebre, era preferible escollir algú que, malgrat que anònim, pertanyés a una generació tan compromesa i silenciada com ho va ser la generació que va participar a la revolució del 1936. El projecte de biblioteca va néixer de la concepció del coneixement com a eina de transformació social i de consciències, i va escollir l’educació lliure com a temàtica principal.

Alguns dels moments claus d’aquests primers mesos han estat el Cicle d’Alternatives d’Economia i Societat, la xerrada-debat sobre ecocidi, especisme i opressió humana; les exposicions sobre la pedagogia llibertària i sobre l’okupació “30 anys de centres socials okupats: recorregut pel moviment okupa des dels 80” (encara vigent) i, de caire més festiu, el dia del llibre i el vermut de benvinguda a l’estiu.

Un llistó molt alt que l’Entrebanc no vol abaixar. Per demostrar-ho, aquesta temporada la inaugura amb un cicle de cinema els diumenges a les 19 h a partir del 27 de setembre: “Influències socials en les relacions des d’una perspectiva de gènere”.

L’òrgan gestor de l’Entrebanc és una assemblea setmanal (els dimarts a les 20 h) on tots els veïns i veïnes són benvingudes i on l’objectiu amb què va començar segueix latent: crear i alimentar la xarxa veïnal i el suport mutu al nostre barri mitjançant l’autogestió, l’autonomia i l’horitzontalitat.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari