La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Ardanuy titlla d’inviables les mesures veïnals sobre el turisme

El regidor de l'Eixample insta el temple de la Sagrada Família a involucrar-se en la gestió del turisme
Ardanuy titlla d’inviables les mesures veïnals sobre el turisme
Veïnes amb cartells "No més autocars, si zona verda" a la sessió extraordinària / VICENÇ MÁRQUEZ
octubre 16
09:00 2014

Desacord total entre veïnat i Ajuntament en la gestió de la massificació turística a la Sagrada Família i l’ús que ha de tenir l’antic cinema Niza. Aquesta és la principal conclusió del ple extraordinari celebrat ahir després de les mobilitzacions veïnals de les darreres setmanes.

Les postures no sembla que puguin reconciliar-se a curt termini: preguntat per LA INTERVIA al final del ple sobre les mesures i la taula de negociació sobre el turisme i el Niza que els veïns van presentar durant la jornada d’ahir, el regidor del districte de l’Eixample, Gerard Ardanuy, va assegurar que “moltes de les coses que proposen no són viables i mostren desconeixement de la normativa”.

“Tinc per costum començar les taules de treball amb un full en blanc”, va explicar el regidor, que va afegir que les taules de negociació “no es fan per fer el que a un li doni la gana”. “A la vida no es pot demanar tot”, va concloure Ardanuy.

“Hi ha coses que demanen els veïns que encara que jo volgués no podrien fer-se”, va reiterar el regidor en finalitzar un ple extraordinari que va evidenciar les discrepàncies profundes entre veïnat i govern municipal a l’hora de gestionar el turisme i l’espai públic de la Sagrada Família.

Durant la seva intervenció al ple, Ardanuy va anunciar un “pla de mesures de millora de l’entorn del temple de la Sagrada Família” que es concretarà en les properes setmanes, i va oferir una taula de treball “específica” per implementar i avaluar les mesures d’aquest pla.

La proposta estrella del regidor, que va veure com durant gairebé dues hores els veïns realitzaven una esmena a la totalitat a la gestió del turisme de l’Ajuntament, és que la Sagrada Familia ajudi a mitigar el seu propi impacte turístic al barri.

“El temple té l’obligació d’implicar-se”, va afirmar Ardanuy, que, davant dels veïns, va assegurar que no defugirà cap mena de responsabilitat en la gestió del turisme i va instar-los a “deixar de banda percepcions particulars per mirar de solucionar la problemàtica”.

Ardanuy va reconèixer que la situació creada al barri és “punyent” i va assegurar que l’administració serà proactiva en la gestió del turisme: “Jo sóc l’Ajuntament de Barcelona”, va dir.

Les reclamacions dels veïns

Entre les propostes presentades per l’Associació de Veïns i Veïnes i l’associació Recuperem el Niza i que Ardanuy va criticar, hi ha la revisió d’ofici del pla de millora urbana de la reurbanització de l’interior d’illa de la plaça de la Sagrada Família, número 12, i l’antic cinema Niza, a més de la inclusió d’aquest en el llistat d’establiments emblemàtics subjectes a la suspensió preventiva de llicències.

Sobre el turisme, les mesures per a la constitució de la taula de negociació que els veïns van presentar durant el ple inclouen una suspensió de les llicències per un període mínim d’un any a comerços superiors a 400 metres quadrats de superfície neta (supermercats), a hotels i allotjaments per a turistes i per a comerços de records, “començant per la botiga del Barça”, va especificar el representant de Recuperem el Niza, Xavier Monge.

Monge va reclamar la creació d’una taula de negociació “vinculant, participativa i transparent” per abordar les mesures i impulsar “la sostenibilitat del turisme sense congestió ni massifiació”.

Per la seva banda, des de l’Associació de Veïns, Joan Itxasso va denunciar set botigues de records del barri a les quals se’ls han obert expedients però no s’han tancat, i va afegir que s’han obert establiments d’aquest tipus en la zona de moratòria.

Les intervencions veïnals van retratar un barri conquerit pel turisme i els efectes de la massificació, com per exemple els d’una veïna que ha de conviure amb un pis turístic.

Així, des del mercat de la Sagrada Família es va constatar que “el mercat està buit i fa pena”, cosa de la qual es va culpar els 38 supermercats que l’envolten. “Quin model de comerç volen?”, es va demanar al govern.

Per la seva banda, Lídia Escudero, membre de l’AMPA del CEIP Sagrada Família i del Camí Escolar, va criticar el pas per davant de l’escola d’un bus turístic cada cinc minuts “amb el conseqüent soroll i perill”, va afirmar.

A les crítiques dels veïns s’hi va sumar la representant de la patronal d’autocars de Barcelona, Elena Aguarta: “Quan la gent de l’associació d’autocars agafa el cartell dels veïns i se’l fa seu és que alguna cosa no estan fent bé”, va etzibar al govern municipal, i va avisar al consistori del perill de “trencar la gallina dels ous d’or” si segueix la massificació turística.

Desencontres entre govern i grups municipals

El ple extraordinari d’ahir havia estat forçat pel PSC, ICV-EUiA i UpB (que integra ERC) després de les nombroses protestes veïnals en contra de la massificació i els apartaments turístics i de la denúncia veïnal de l’aparcament per autocars que l’Ajuntament pretén construir de forma irregular en una zona verda.

En la proposició que CiU i PP van rebutjar, es recollien diverses reclamacions veïnals, com ara una nova regulació dels pisos turístics i la suspensió de llicències de forma permanent a l’Eixample, així com la revisió de les existents.

En referència al turisme, la proposta impulsada per PSC, ICV-EUiA i UpB també demanava que s’eixamplessin les voreres del voltant del temple per “pacificar” la zona i reduir l’accés d’autobusos.

A més, també es demanva que s’abordés la possibilitat de comprar l’antic cinema Niza (l’altra pota de les reclamacions veïnals juntament amb els problemes derivats del turisme) per convertir-lo en equipaments. El PSC i ERC van proposar durant el ple que es retirés el punt referent al Niza perquè la proposició tirés endavant però el grup de CiU ho va rebutjar.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari