La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

L’Eixample es desperta amb oficines de Catalunya Caixa emPAHperades

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca intensifica les mobilitzacions i les mantindrà contra la venda d’hipoteques de Catalunya Banc (CX) a BBVA i el fons voltor Blackstone fins que se solucionin els més de 700 casos d’execució hipotecària oberts i s’eliminin els romanents amb préstecs hipotecaris en les dacions en pagament
L’Eixample es desperta amb oficines de Catalunya Caixa emPAHperades
Oficina de CaixaCatalunya empaperada / @PAH_BCN
octubre 09
09:00 2014

És usual en aquests dies que el veïnat de l’Eixample es llevi de bon matí amb oficines de Catalunya Caixa totalment empaperades per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). És una de les accions amb què la plataforma pretén pressionar Catalunya Caixa (CX) i alhora visibilitzar la lluita que duu a terme des de fa més de deu mesos per solucionar més de 700 casos oberts d’execució hipotecària. Les negociacions estan actualment aturades a voluntat de la pròpia entitat financera, i podrien haver-se complicat molt més amb la venda de les hipoteques implicades al fons d’inversió Blackstone i al BBVA.

Algunes de les famílies afectades van poder signar dacions en pagament en les primeres negociacions però amb l’inconvenient que l’entitat financera va imposar-los romanents en forma de préstecs personals molt elevats que s’havien de continuar pagant un cop perdut l’habitatge. Una solució que la PAH considera igualment insuficient ja que manté el sofriment de les famílies que no poden fer front al deute restant.

Una de les últimes mobilitzacions portades a terme per la PAH Barcelona va ser aquest passat divendres 3 d’octubre amb un cercabancs amb què es van ocupar fins a nou oficines de Catalunya Caixa durant tot el matí. Els manifestants van anar en cercavila visitant-les una per una successivament des de les 10 del matí i l’acció va concloure amb la novena ocupació passats dos quarts de dues del migdia. Durant el recorregut algunes de les oficines van decidir tancar als clients en veure arribar els manifestants.

En un comunicat de la PAH Barcelona, la plataforma exigeix a Catalunya Caixa que es responsabilitzi i es faci càrrec de totes les afectades per les hipoteques que van firmar en el seu dia, sigui quin sigui el nou titular, BBVA o Blackstone. També demana que l’entitat sigui resolutiva amb els casos i apliqui la dació en pagament, condoni el deute i faciliti els lloguers socials amb un preu d’entre el 20% i el 30% dels ingressos de la unitat familiar, tal com estableix l’ONU. Finalment anuncia que continuaran amb les accions amb la resta de PAH contra les entitats financeres Catalunya Caixa i el BBVA i el fons d’inversió Blackstone fins que no es trobin solucions mínimes per a les famílies afectades.

Venda de les hipoteques dels afectats a Blackstone i al BBVA

Blackstone Group, el major fons de capital risc del món, va comprar el passat 17 de juliol la cartera de 6.375 milions d’euros en hipoteques tòxiques de Catalunya Banc per 3.500 milions. El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) va decidir desfer-se’n abans de procedir amb l’inici de la venta de l’entitat. La resta de la cartera es va vendre al BBVA per un valor de 1.187 milions. La PAH denuncia que la major part de les hipoteques tòxiques que es van vendre a Blackstone per un 50% del seu valor són les que tenen més dificultat de cobrament. Aquestes hipoteques inclouen les de les famílies que participen a la PAH.

La plataforma assenyala que amb l’operació “els ciutadans hem perdut 11.000 milions d’euros en el rescat i venda de Catalunya Banc” a BBVA. També afegeixen que el FROB i la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (SAREB) han servit només als poders financers per convertir habitatge públic en gangues per als fons de capital risc que continuen amb els desnonaments de les famílies sense oferir-los de nou a uns preus similars. Denuncien públicament aquest tipus d’operacions com “una estafa anomenada crisi” i l’engany que ha suposat per a totes les afectades que estaven disposades a encetar processos de negociació amb l’entitat.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari