La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Sagrada Família diu ‘no’ al turisme de masses

La plataforma Recuperem el Niza i l'Associació de Veïns i Veïnes convoquen centenars de persones per exigir "un barri per viure-hi"
Sagrada Família diu ‘no’ al turisme de masses
Capçalera de la manifestació / VICENÇ MÁRQUEZ
setembre 19
19:38 2014

Una consigna clara, “Recuperem el barri: aturem la massificació turística”, ha congregat més de 200 persones al barri de la Sagrada Família per exigir al Districte i a l’Ajuntament que posin solució a un problema endèmic del veïnat que, lluny de pal·liar-se, ha anat cada vegada a més. Farts de les aglomeracions als semàfors, de la invasió de les voreres per part de les terrasses, de l’apropiació dels carrers per part de ramats de turistes que es desplacen sense interrupció des de les diverses parades d’autocars fins al temple i viceversa, veïns i veïnes han acudit a la crida realitzada per la plataforma Recuperem el Niza i l’Associació de Veïns i Veïnes.

La concentració, convocada a les 19.30 h a una de les cantonades del temple de la Sagrada Família, al carrer de Mallorca amb Marina, es va convertir en una cercavila reivindicativa en què hi va participar gent de totes les edats. Tallant els carrers i al crit de consignes com ara “Aturem el turisme: recuperem el barri!” o “Si el Niza va a terra, el barri en peu de guerra”, la protesta va recórrer els carrers de la Marina, Provença, Nàpols, València i Mallorca, passant per dos dels punts més emblemàtics de la lluita veïnal: l’illa Myrurgia i l’antic cinema Niza.

El recorregut de la cercavila va acabar al parc de la Sagrada Família, davant de l’entrada del temple expiatori, on diversos membres de les plataformes convocants van llegir les reivindicacions de la protesta i un document molt específic amb les demandes concretes que proposen a l’administració per solucionar el conflicte. Per continuar amb el debat veïnal i facilitar la participació de tothom que hi tingui interès, s’ha convocat una assemblea oberta al local de l’associació veïnal (València, 415) el dimecres 1 d’octubre a les 19.30 h.

Deu exigències per arribar a una solució

Lluny de limitar-se a identificar el problema, l’AVV ha elaborat un programa de deu punts a través dels quals considera que l’Ajuntament de Barcelona i el Districte de l’Eixample poden intervenir per arribar a un acord amb la plataforma. El text també assenyala les problemàtiques concretes que es deriven, segons el document, d’un “model de ciutat aparador”. L’excés d’apartaments turístics, els grups de turistes que es desplacen amunt i avall als volts del monument, les cues enmig de les voreres o les infraccions dels acords amb l’Ajuntament per part dels operadors turístics són algunes de les causes de la indignació del veïnat.

Per arribar a un acord, la primera exigència del programa és l’abolició dels apartaments turístics, no només a la Sagrada Família sinó al conjunt de la ciutat, seguida de l’eixamplament de les voreres i la conversió en zona de vianants dels carrers de Sardenya, Marina i Provença. El text també demana responsabilitats a l’entitat gestora del temple, a la qual exigeix limitar les cues i pagar la taxa d’ocupació de la via pública (punt 3), que assumeixi les despeses de la construcció d’un aparcament subterrani d’autocars (punt 4) i que limiti l’aforament del recinte (punt 5). En els punts següents s’insisteix en l’aplicació de la normativa municipal tant a les botigues de records (punt 6) com als busos turístics (punt 7), i critica la manca d’interès de l’administració a fer-la complir. També el dret a l’habitatge té cabuda dins de les reclamacions de l’AVV, ja que exigeix a l’Ajuntament que garanteixi el reallotjament al barri de totes les persones afectades per la futura reordenació del temple, que podrien ser desallotjades per enderrocar alguns edificis. La recuperació de l’antic cinema Niza com a equipament per al barri i la protecció legal del petit comerç al barri clouen la llista de demandes.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari