La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

L’Eixample esdevé l’epicentre de la Diada amb la V

Èxit multitudinari de la convocatòria per omplir la Gran Via i la Diagonal l'Onze de Setembre
L’Eixample esdevé l’epicentre de la Diada amb la V
Diada 2014 / SANTI BONNIN
setembre 12
15:22 2014

El poble ha respost amb entusiasme a la convocatòria anual de l’Assemblea Nacional Catalana una vegada més. La V de la Diada, una concentració multitudinària de persones al llarg de la Gran Via i la Diagonal de Barcelona, en forma d’una V gegantina dels colors de la senyera a vista d’ocell, ha estat un èxit indiscutible al marge de la guerra de xifres entre les diverses fonts (1,8 milions segons la Guàrdia Urbana, al voltant de 500.000 segons la Delegació del Govern espanyol). La tria d’aquestes dues vies, les principals artèries del trànsit a Barcelona, ha convertit l’Eixample en el districte que més trams de la V ha acollit: per la Diagonal, des de l’11 (plaça de Francesc Macià) fins al 34 (plaça de les Glòries); per la Gran Via, del 43 (plaça d’Espanya) al 73 (plaça de les Glòries).

La V ha estat sens dubte el més massiu i espectacular dels actes de l’Onze de Setembre, si bé no l’únic. Multitud d’homenatges, ofrenes i marxes de torxes van tenir lloc la nit del 10, si bé la majoria d’aquestes convocatòries es concentraven fora dels barris de l’Eixample, especialment al Fossar de les Moreres, espai emblemàtic de l’independentisme. Posteriorment a la formació de la V, que arribava al seu clímax a les 17.14 h (en referència a l’any 1714, en què va tenir lloc la derrota de Barcelona davant les tropes borbòniques), l’Esquerra Independentista convocava la seva manifestació anual, que en aquest cas centrava el discurs en la desobediència com a eina per aconseguir la independència. Aquest any, però, han canviat el punt de trobada habitual, la plaça d’Urquinaona, per la de Tetuan, al bell mig de la Gran Via i formant part del traçat de la V. El recorregut començava cap a quarts de set, després d’un acte a la vora de la plaça amb la intervenció de Neus Tur, de l’Assemblea de Docents; Pau Llonch, de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell, i Maria Rovira, de la CUP de Barcelona, amb discursos que vinculaven els drets socials, laborals i de les dones al dret a l’autodeterminació dels pobles. La manifestació es va desplaçar sense incidents fins al Fossar de les Moreres, on es va celebrar l’acte tradicional que cada any se celebra en aquest espai, amb la participació de diversos activistes socialistes, feministes i independentistes d’arreu (Euskal Herria, Escòcia, Bretanya, Castella, Galiza i Andalusia), així com del diputat de la CUP-AE Quim Arrufat.

Mereix un esment a banda la particular iniciativa d’un grup llibertari, que ha participat a la Diada amb una proposta gens habitual. Sota el reclam “Una ratlla per la Diada”, el grup autoorganitzat ha convocat a través de les xarxes i telèfons mòbils una iniciativa consistent a complementar la V amb una cadena humana pel carrer Bruc que convertís la V en una A d’anarquia. Prop de 2.000 persones (exactament 1.742, segons el comptador manual que va fer servir una de les persones que hi participaven i que es va difondre per les xarxes) van celebrar l’Onze de Setembre d’aquesta manera tan àcrata com poc ortodoxa.

Els barris de l’Eixample s’impliquen en la Diada

El desplegament organitzatiu de la V ha estat gegantí i aquest fet ha tingut també ressò des dels barris de l’Eixample. Nombroses organitzacions i entitats veïnals, vinculades o no a l’ANC, s’han bolcat en els preparatius per fer possible l’esdeveniment i que aquest fos el més lluït possible. Diversos actes s’han desenvolupat en els dies previs a la Diada als barris de l’Eixample: la nit abans s’han fet marxes de torxes a Sant Antoni (plaça de Goya), la Sagrada Família (Mallorca amb Bailèn) i el Fort Pienc, on s’han coordinat amb Sant Martí per fer-la conjuntament, des de la plaça de Valentí Almirall fins al Fossar de les Moreres. A Sant Antoni, a més, van regalar estelades a qui va participar a la marxa. D’altra banda, Jordi P. Montardit, membre de l’assemblea territorial de la Sagrada Família, assenyala que “la il·lusió, la força, la determinació i el convenciment que veiem en la gent voluntària ha crescut moltíssim pel que fa a l’any passat”, i això es tradueix també en termes de participació: “Els quatre trams que passen per la Sagrada Família estan plens al 100 %, i cal afegir-hi tota la gent que no s’hi ha inscrit.” El mateix ha passat al barri veí, el Fort Pienc, on “els trams que hi passen estan totalment plens i han sigut dels més sol·licitats”, segons Pau Esteve, membre de Fort Pienc per la Independència, una altra de les sectorials de l’ANC.

El grau de participació ha estat un dels punts més comentats pel que fa a la V, perquè fins a darrera hora tot indicava que seria molt inferior al de la Via Catalana de l’any passat. Finalment, però, les inscripcions van fer un esprint i finalment s’han superat de llarg les expectatives. Roger Bujons, membre de l’assemblea de l’Ateneu Francesc Layret, espai independentista de l’Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni, incideix en la importància de la participació: “És molt important la mobilització massiva perquè els representants polítics acabin fent el que la gent demana”, i afegeix que “és una demostració de la força de la gent del carrer. L’Onze de Setembre no és només una commemoració, sinó que ha de servir per ratificar que el 9 de novembre volem fer la consulta”. En el mateix sentit, des de Sagrada Família per la Independència matisen que “més que una demostració de força és una demostració de la capacitat de mobilització, de la voluntat de la gent, que votar és democràcia, votar forma part dels drets fonamentals de les persones. I no deixar votar no és democràtic”, i conclou: “Volem votar i votarem”. A l’ANC de Sant Antoni comparteixen aquesta visió: “Un poble té el dret i el deure de manifestar-se”, afirma la coordinadora de la territorial, Carme Gil, que assegura que “ja no hi ha marxa enrere, ara és la societat qui tira del carro”. Des de La Cruïlla, casal independentista de l’Eixample, insisteixen en aquesta idea. Neus Ferrer, membre de la junta del casal, assegura que “no acatarem cap ordenament jurídic que ens negui el dret a decidir. Triarem el que vulguem nosaltres i no el que ens permetin des d’allà”, referint-se a la capital espanyola. “Volem decidir el nostre futur polític, econòmic i social de manera democràtica”, explica, però no es limita a l’àmbit nacional. Segons Ferrer, des de La Cruïlla conceben el dret a decidir com la capacitat d’anar “més enllà del que les institucions ens manen”, i fa una crida a “tot el teixit associatiu tant de l’Eixample com d’arreu dels Països Catalans a participar d’aquestes iniciatives”.

Tant La Cruïlla com l’Ateneu Layret, sense participar directament de l’organització dels actes, s’han implicat en la celebració de la Diada oferint els espais com a punt de trobada emblemàtic per tothom que hi participi. Ambdós locals han obert durant tota la jornada, a partir de les 11 h, per tal que la gent inscrita a la V pugui passar, conèixer els espais, abastir-se de menjar i beguda i descobrir els posicionaments ideològics d’aquest tipus de locals, que van més enllà de l’independentisme de masses i fan una aposta clara per un posicionament d’esquerres i crític amb el discurs oficial. La ubicació de La Cruïlla, al carrer de Sardenya entre Consell de Cent i Diputació, a mig camí entre els dos costats de la V i molt propera als trams que van del 26 al 30 per la Diagonal i del 64 al 68 per la Gran Via, ha afavorit que no deixés de passar-hi gent durant tot el dia: “Més enllà de ser un espai d’abastiment, volíem donar a conèixer el projecte del casal”, insisteixen. En el cas del Layret, situat entre els trams 52 i 53, al carrer de Villarroel, la Diada pràcticament coincideix amb l’aniversari de l’Ateneu, que es va inaugurar el 12 de setembre del 2009. Es tractava, doncs, d’una doble celebració, que ha comptat amb l’actuació de Josep Maria Cantimplora, l’alter ego humorístic del cantant Francesc Ribera Titot, a l’hora del vermut per donar el tret de sortida als actes de la Diada. A més a més, afegeixen, “hem donat el nostre vernís i el nostre to a l’acte. Al tram on hi ha el Layret es visualitzarà que estem per la independència tant sí com no”.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari