La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

El districte de Sant Martí amenaça de precintar el nou espai La Clandestina

L'administració vol evitar que se celebrin els actes d'inauguració del centre okupat, destinat a tot tipus d’activitats socioculturals, d’estudi i d’autogestió del coneixement
El districte de Sant Martí amenaça de precintar el nou espai La Clandestina
Sala d'estudi de La Clandestina
setembre 05
11:06 2014

La Clandestina, Espacio de la Libre Ignorancia, situat al passatge del Dos de Maig, 14-16, entre els carrers de la Indústria i de Sant Antoni Maria Claret, es presenta al barri amb un programa inaugural amb activitats de tot tipus durant els dies 5, 6 i 7 de setembre. Abans de la inauguració oficial, però, aquest nou centre social ja ha rebut una amenaça de tancament per part del districte de Sant Martí.

La Guardia Urbana va presentar el dimecres 3 de setembre una notificació del Departament de Serveis Jurídics-Secretaria del Districte de Sant Martí  als okupants i promotors del centre, advertint-los que si es duien a terme els concerts programats per a la inauguració es procediria al “cessament immediat i provisional de l’activitat no autoritzada”. A més, es comunicava que en cas d’incompliment es procediria al “precinte de l’activitat o instal·lació com a mitjans de l’execució forçosa i expedient sancionador”. Els agents també van comunicar que “si es feia soroll o festa, o rebien les queixes dels veïns” desallotjarien l’espai.

El Districte de Sant Martí amenaça de precintar el local si s’hi fan les actuacions musicals

Les okupants, però, ja s’havien posat en contacte amb el veïnat per mitjà d’una carta comunicant que de forma excepcional, en el marc de la inauguració, se celebrarien concerts a les 21 h i que es procediria a tancar les actuacions en el cas que el veïnat es queixés. Les promotores volen seguir endavant amb el programa inaugural tot i les amenaces de Rocío Benito Arranz, cap del Departament de Serveis Jurídics-Secretaria, i de David Escudé Rodríguez (PSC), president del Consell Municipal de Sant Martí.

Espai destinat a les activitats esportives abans de ser habilitat
Espai destinat a les activitats esportives abans de ser habilitat

El programa d’inauguració del cap de setmana començarà amb una cercavila a l’avinguda de Gaudí, cantonada amb Sant Antoni Maria Claret, a les 17 h de divendres. Durant el cap de setmana tindran lloc les actuacions musicals dels grups Mateolika, Pogo sobre mi Madre (divendres 5), Alejo Huerta i DJ MariKarmen Free (dissabte 6). També s’hi projectaran documentals i s’hi oferiran espectacles de clown i monòlegs, a més d’exposicions i sopadors.

L’espai La Clandestina, okupat des del passat mes de juliol, està situat en un edifici abandonat des de fa més de set anys, segons els okupants. Anteriorment era una sucursal de Caixa Laietana, actualment integrada a Bankia, entitat rescatada amb fons públics i gestionada pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB). Aquest, al seu torn, participa en un 45 % a la SAREB (Societat de Gestió d’Actius procedents de la Reestructuració Bancària), l’entitat coneguda popularment com a “banc dolent” i que aglutina els actius tòxics, majoritàriament provinents de l’activitat immobiliària, de les antigues caixes d’estalvis nacionalitzades.

Els diferents espais de l’edifici estaran destinats a un gimnàs on s’oferiran tallers de boxa i de circ, una galeria on fer exposicions i xerrades, una sala d’estudis per al treball individual i de grups d’investigació, una sala polivalent per a acollir reunions de col·lectius i tallers, i una kafeta, un espai destinat a la celebració de les primeres activitats, habilitat amb una barra.

L’espai es destinarà a tot tipus d’activitats socioculturals, especialmente a l’estudi i el coneixement
Galeria per a exposicions, projeccions i xerrades
Galeria per a exposicions, projeccions i xerrades

L’objectiu del centre és materialitzar un projecte “sociocultural i autogestionat”, centrat especialment en l’“intercanvi de coneixements i d’estudis lliures emancipats del sistema contemporani d’aprenentatge”. Segons el comunicat de presentació, defineixen La Clandestina com a “Espai de la Lliure Ignorància, el qual pretén trencar amb el concepte del saber acumulat propugnat per les elits sustentadores de programes de coneixements universals estabornidors”. La primera assemblea oberta se celebrarà el dijous 11 de setembre a les 20 h, i fan una crida al barri per apropar-s’hi i participar-hi: “Aquí no hi ha alumnes ni mestres. Som persones ignorants i curioses, constituint-nos en col·lectivitat, en un espai comú i propici a una comprensió del nostre entorn per a poder transformar el dia a dia.”

Cartell de la inauguració
Cartell de la inauguració

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari