La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

L’Eixample crida a l’#efecteAPE després del desallotjament de l’Ateneu

El desallotjament de l'Ateneu fa aflorar el descontentament del veïnat per la situació del barri, mancat d'espais autogestionats i massificat pels turistes
L’Eixample crida a l’#efecteAPE després del desallotjament de l’Ateneu
Manifestació en resposta al desallotjament de l'Ateneu Popular de l'Eixample seguida per un fort dispositiu policial / VICENÇ MÁRQUEZ
setembre 04
01:05 2014

No per esperat ha resultat menys demolidor. El desallotjament de l’Ateneu Popular de l’Eixample s’ha consumat aquest matí després que els col·lectius que en formen part aturessin el primer intent de desallotjament el passat 8 d’abril. Vuit furgons dels Mossos d’Esquadra han tapiat l’edifici de l’APE del passatge de Conradí, número 3, que també ha estat parcialment enderrocat, i han segellat la fi d’aquest espai del barri després de gairebé deu anys.

El de l’APE suposa el primer desallotjament d’un centre social okupat des que el maig passat fracassés l’intent de posar fi a Can Vies, un dels centres okupats del barri de Sants i dels més emblemàtics de Barcelona. Les protestes derivades de l’enderrocament de Can Vies havien posat en suspens els desallotjaments als centres socials okupats de la ciutat, que avui s’han reprès amb l’APE.

De forma immediata i alertades pels veïns, una trentena de persones s’han concentrat durant el migdia davant de l’Ateneu per protestar contra l’acció policial. En aquesta i, sobretot, en la manifestació que ha recorregut el barri de la Sagrada Família i que ha arribat fins a la seu del districte al carrer Bruc, s’ha posat de manifest el descontent de bona part del veïnat pel desallotjament de l’Ateneu.

La manifestació, que ha aplegat unes 400 persones, ha arrencat a les 20 h a la plaça de la Sagrada Família i, fortament escortada per una quinzena de furgons de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra, ha recorregut el barri fins a arribar al passatge de Conradí, on s’ha llegit per primer cop el manifest.

El text, rebut amb aplaudiments per part dels manifestants, ha avisat l’Ajuntament que els barris “no seguiran callats i obedients i continuaran okupant espais”, tal com, de fet, ha passat a la Sagrada Família amb el Centre Social Okupat Autogestionari La Indústria, en actiu des d’aquest estiu.

El manifest també ha recordat l’Ateneu, “un referent per als col·lectius del barri, un focus de projectes anticapitalistes, feministes i autogestionats”, a més de situar-lo com a “un reducte alternatiu enmig d’un barri dedicat al turisme massiu, a l’especulació urbanística i al consum desaforat”.

En aquest sentit, de forma simbòlica la marxa ha acabat sobre les 22.30 h davant de l’antic cine Niza, que els veïns denuncien que serà un nou espai d’esquenes al barri si, tal com es preveu, acaba convertint-se en un gran supermercat de la cadena Mercadona.

Prèviament, alguns manifestants havien expressat el seu malestar llançant ous contra la seu del districte de l’Eixample, situat a la cruïlla dels carrers Aragó i Bruc.

A més de mostrar la contrarietat pel desallotjament de l’Ateneu, la manifestació ha servit per posar de nou al carrer les reivindicacions de diversos col·lectius al barri, com ara la falta d’espais autogestionats fora de les esferes oficials i administratives, la necessitat d’un barri per al veïnat i no avesat a un turisme depredador i la necessitat d’acabar amb l’especulació urbanística, que si abans es manifestava en la bombolla immobiliària, ara ho fa mitjançant la forta demanda turística. Una crida a l’#efecteAPE.

Manifest llegit pels col·lectius de l’Ateneu Popular de l’Eixample

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari