La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

El barri de la Sagrada Família planta cara al turisme per salvar el Niza

La plataforma veïnal Recuperem el Niza vol evitar l'enderrocament i reclama un procés participatiu per decidir quin ús se'n farà
El barri de la Sagrada Família planta cara al turisme per salvar el Niza
Concentració 'Recuperem el Niza' / VICENÇ MÁRQUEZ
juliol 11
09:00 2014

Prop de 300 persones han assistit a la concentració a favor de recuperar l’edifici històric dels cinemes Niza, a la plaça de la Sagrada Família, per reclamar que sigui la ciutadania qui en decideixi el futur, i no pas les grans empreses, aliades amb les institucions del districte, segons denuncia la plataforma convocant. El manifest de la plataforma Recuperem el Niza critica “un model de barri que ens està portant a una voràgine del turisme depredador, on la manca d’equipaments és flagrant” i denuncia la nul·la transparència de l’administració, que ha adjudicat la venda als supermercats Mercadona. Per tirar endavant amb la campanya, Recuperem el Niza posa sobre la taula tres punts irrenunciables que pretén negociar amb l’Ajuntament. En primer lloc, que no s’executi l’enderrocament de l’edifici; en segon lloc, l’aturada immediata de qualsevol procés de requalificació del terreny, i finalment, que s’obri un procés de negociació en què la plataforma actuï com a mediadora entre l’Ajuntament i les diverses entitats del barri.

Ha estat la primera concentració convocada per Recuperem el Niza, que ha valorat positivament l’assistència. L’acte ha estat el punt de trobada de membres de l’AAVV de Sagrada Família, l’Assemblea de Drets Socials de l’Eixample o l’Ateneu Popular de l’Eixample, encara sota amenaça de desallotjament, entre altres entitats i assistents a títol individual. Després de desplegar una pancarta en què es podia llegir “Ni hotels, ni Mercadona. Recuperem el Niza per al barri”, han començat els parlaments. La primera intervenció ha estat la de l’activista històric de la Sagrada Família Joan Itxaso, que ja havia participat activament en una de les lluites veïnals del barri més recordades per salvar l’Illa Myrurgia. Micròfon en mà, ha carregat contra la complicitat de les institucions amb les grans empreses i grups hotelers, atenent a la possibilitat que al damunt del supermercat s’ubiquin places hoteleres. Ha denunciat també que la decisió de l’Ajuntament respon a la promoció d’un model específic de ciutat, centrat en criteris economicistes i que està “enfocat en el turisme i no pas en la ciutadania”. Simultàniament a aquesta intervenció, s’han penjat dos cartells a les parets laterals de l’edifici per assenyalar dos dels principals culpables d’aquesta situació. D’una banda, l’empresari Juan Roig, president de la cadena de supermercats Mercadona i recentment esquitxat pel cas Bárcenas; d’altra, el regidor del districte, Gerard Ardanuy.

La lectura del manifest per part d’una de les integrants de la plataforma ha servit per clausurar l’acte, al temps que s’enganxava un tercer cartell de suport a la façana del Niza, a l’espai on antigament s’anunciaven les pel·lícules que s’hi projectaven. Després de fer èmfasi en aspectes com el “suport al comerç de barri, de proximitat, del mercat, front al model de les grans superfícies que l’ofeguen econòmicament fins a la desaparició”, ha fet una crida a la implicació de tot el veïnat, treballadores i treballadors, col·lectius i entitats del barri, per fer de l’autoorganització i el suport mutu la principal arma d’aquesta lluita. I abans de finalitzar, ha afegit amb contundència que “no es tracta d’una demanda ni d’una petició: és l’anunci d’una decisió que ja està presa i que no és negociable”, i que faran servir els recursos que siguin necessaris per tal de salvar l’edifici històric, incloent-hi l’okupació.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari