La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Estudiants de medicina es mobilitzen contra el Reial decret de la troncalitat

Protesten contra la troncalitat, un model que capgira l’actual sistema de residència. Durant els dies 19, 20 i 21 de juny han realitzat unes jornades de tancament per mostrar el seu rebuig davant la nova normativa, que agreuja la precarietat laboral de les futures professionals
Estudiants de medicina es mobilitzen contra el Reial decret de la troncalitat
juny 26
09:00 2014

L’estudiantat de medicina de diverses facultats de l’àrea metropolitana de Barcelona (UAB, UB, UPF i UIC) van iniciar una tancada contra la troncalitat el passat dimecres 18 de juny, que ha seguit els dies 19 i 20. Així doncs, l’Assemblea d’Estudiants Contra la Troncalitat s’ha trobat, durant aquests tres dies al vestíbul de l’Hospital Clínic de Barcelona per traçar un full de ruta davant el nou Reial decret, que reforma l’actual sistema d’especialització mèdica MIR.

Després de les assemblees, algunes estudiants han ocupat la 5a planta de l’Edifici d’Estudiants del Clínic, on s’hi han habilitat dues aules d’estudi i una zona per a dormir. D’altra banda, cada matí durant les tres jornades han tallat el carrer d’Urgell amb Rosselló per fer visible la protesta. La Laura Balcells i en Ferran Badenes, membres de l’Assemblea d’Estudiants Contra la Troncalitat, expliquen que l’ocupació de la universitat ha estat pactada i cedida pel Deganat del Clínic. Totes dues asseguren que “no és casualitat que l’aprovació de la nova llei es tramiti a final de curs, quan estem d’exàmens i arriben les vacances”, i és per això que se’ls fa molt difícil plantejar-se d’aturar la reforma que, segurament, s’aprovarà de forma imminent, tal com han assegurat els responsables ministerials. L’objectiu pràctic de la tancada, per tant, és que els deganats i les juntes de les diverses facultats es posicionin. L’estudiantat s’està coordinant per fer-los arribar un manifest on demanen el seu posicionament oficial i contrari a la nova reforma.

El Reial decret de la troncalitat planteja un canvi en l’actual sistema de residència. Fins ara, en acabar la carrera les estudiants de medicina han de fer l’examen MIR per triar una especialitat. Durant quatre o cinc anys, depenent de l’especialitat, l’estudiant es forma mentre treballa a un hospital. La nova normativa pretén agrupar les especialitats en diversos troncs (grups d’especialitats). Així doncs, les estudiants hauran de triar entre els troncs mèdic, quirúrgic, psiquiàtric, el d’imatge clínica i el de laboratori. Durant els primers dos anys, doncs, totes les estudiants que hagin triat un tronc tindran la mateixa formació i no sabran quina especialitat faran. Serà passats els dos anys de formació bàsica que, en funció de la nota que hagin tret al MIR, triaran l’especialitat.

Les estudiants rebutgen la implantació d’aquest nou sistema perquè, d’una banda, pensen que l’oferta d’especialitats en els troncs està descompensada. D’altra banda, expliquen que és molt provable quedar-se fora de l’especialitat triada ja que la demanda és a escala nacional. Un altre aspecte que critiquen és que moltes especialitats que tenen algunes semblances es troben en troncs diferents i, per tant, en cas de no entrar a l’especialitat que desitgen des d’un inici, haurien de tornar a cursar dos anys més de formació en un nou tronc per arribar a una nova especialitat, o resignar-se i fer-ne una altra que es trobi dins el tronc cursat. A més a més, amb l’actual sistema de residència, les estudiants, en triar una especialitat, pertanyen a un servei amb què tenen un contracte i saben des d’un principi amb qui treballaran durant els quatre o cinc anys de formació. Amb el nou sistema de troncalitat, en triar un tronc amb diverses especialitats, no pertanyen a un servei concret i les estudiants aniran rotant. A més a més, les condicions laborals de les residents en aquest nou sistema no estan definides.

La Laura Balcells i en Ferran Badenes expliquen que aquesta nova metodologia s’empara en l’argument que és important la rotació en les diverses especialitats per assolir un ventall de coneixements més ampli. Les estudiants, però, pensen que aquest argument no és vàlid ja que, en un tronc amb 22 especialitats diferents —com és el cas del tronc mèdic— és inviable que durant els dos anys de formació bàsica arribin a rotar per totes les especialitats que ofereixen els hospitals, que formen part d’unitat docent, amb la qual cosa denuncien la pèrdua de qualitat formativa. A més a més, en l’actual sistema MIR, malgrat que pertanyen a una especialitat concreta, en la formació bàsica de l’estudiantat també es toquen diversos camps de la medicina.

Per les estudiants, la nova normativa provoca grans incerteses en l’àmbit laboral i, a més a més, deixa moltes portes obertes que s’aniran definint entre els 18 i els 24 mesos després de la publicació al BOE, fet que agreuja encara més aquest sentiment dubitatiu. Segons elles, l’ambigüitat que acompanya aquests canvis no és casual i pensen que és una forma més d’agreujar la precarietat laboral, ja que el nou pla d’estudis evidencia una forma més de retallades en els pressupostos de la sanitat pública. I és que la falta de professionals especialitzats portarà a un gran nombre de residents menys formats i, de retruc, l’abaixada en el sou de les treballadores del sector públic.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari