La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

L’Hospital Clínic, un gran negoci per a la sanitat privada

Veïnes de l’Esquerra de l’Eixample, treballadores de la sanitat i usuàries denuncien les derivacions de pacients cap a centres privats
L’Hospital Clínic, un gran negoci per a la sanitat privada
Cadena humana encerclant l'Hospital Clínic / FOTOMOVIMIENTO.ORG
juny 16
00:09 2014

Sota el lema “Jo trio Clínic, jo trio 100% públic. Sí que hi ha llits, però estan tancats. Sí que hi ha diners, però els deriven a la privada” s’està portant a terme una campanya de recollida de reclamacions de pacients de l’Hospital Clínic que vulguin denunciar o negar-se a ser derivats a centres sanitaris privats, com al Sagrat Cor o al BarnaClínic, situat en el mateix recinte que el Clínic. S’han realitzat ja dues jornades per recollir reclamacions, i la següent es realitzarà el proper dijous 19 de juny de 10 a 14 hores a l’entrada de l’Hospital pel carrer Villarroel. Aquestes reclamacions seran enviades de forma col·lectiva al Síndic de Greuges i alhora seran entregades al servei d’atenció a l’usuari de l’Hospital.

Recollida de reclamacions | ASSEsqEixample
Recollida de reclamacions | ASSEsqEixample

La campanya, portada a terme per l’Assemblea d’usuàries, treballadores i estudiants de l’Hospital Clínic, amb el suport de la vocalia de salut de l’AVVEE, exigeix la reobertura immediata de llits, quiròfans i serveis amb la suficient dotació econòmica i de personal sanitari. En segon lloc, reclamen la paralització de les derivacions a entitats privades i el control públic de tots els centres privats rescatats, i dels centres públics sota gestió privada. Finalment, busquen que el recursos públics siguin destinats totalment a finançar els centres públics, i no a incrementar els beneficis dels privats substituint serveis.

L’Hospital Clínic promou la derivació de pacients a clíniques privades mentre incrementa les llistes d’espera, tanca llits i quiròfans

Ja fa temps que les veïnes organitzades, les treballadores i les usuàries de la sanitat lluiten contra la privatització encoberta d’un dels millors hospitals de Catalunya, l’Hospital Clínic i provincial de Barcelona. Fa gairebé un any, el 29 de juny del 2013, l’Assemblea Tancada Clínic van organitzar tota una cadena humana que va envoltar l’hospital per denunciar el traspàs de la gestió del pressupost i del patrimoni de l’hospital a un patronat privat.

Però l’estratègia de privatització encoberta no s’ha limitat només al canvi de model de direcció de l’hospital. Ni les conseqüències derivades afecten només a les relacions laborals internes. Segons el grup de treball d’estudi, difusió i denúncia del procés de privatització de l’Hospital Clínic, el pressupost de l’hospital s’ha reduït en 17,5 milions d’euros i s’han tancat 74 llits i un 9% dels quiròfans. A més a més, es denuncia el degoteig d’acomiadaments, la progressiva flexibilització de les plantilles i una major precarització laboral.

Així, el grup assegura que es donen incentius a les treablladores per acceptar trasllats als centres privats i denuncia, en especial, la política de “portes giratòries” de càrrecs públics que signen contractes amb entitats privades que més tard passen a dirigir, tal com va denunciar la CUP-AE el passat octubre de 2013. I el Clínic no és l’únic, altres centres sanitaris de l’ICS (Institut Català de la Salut) pateixen la mateixa desarticulació: l’Hospital de Bellvitge ha tancat 260 llits, l’Hospital de la Vall d’Hebron 130 llits i Can Ruti 115 llits des del 2009.

La conseqüència de tot plegat, tal com denuncia l’Hospital Clínic en Lluita, és la transferència d’activitats i recursos a les entitats privades. D’aquesta manera, grups sanitaris com IDCSalud (l’antiga Capio), que pertany a una multinacional sueca de serveis sanitaris privats, va duplicar els ingressos (127 milions d’euros entre 2010 i 2012) amb CatSalut en els dos primers anys en què la Conselleria de Salut i CatSalut estaven en mans de Boi Ruiz i Josep Maria Padrosa respectivament.

El grup privat IDCSalut ha augmentat els ingressos provinents de CatSalut un 98% en només dos anys

Cal recordar que l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) va concloure que el mateix Padrosa incompleix la Llei d’Incompatibilitats d’alts càrrecs de la Generalitat i la Llei d’ordenació de CatSalut, en tenir càrrecs de responsabilitat en sis empreses sanitàries privades sent membre del Govern de la Generalitat.

Un dels grans hospitals beneficiats és el Sagrat Cor, controlat per IDCSalud, però proveïdor de servei públic. El negoci funciona de la següent manera: la Conselleria paga amb diners públics a una entitat privada les proves i tractaments dels pacients derivats des dels ambulatoris o els hospitals públics, alhora que tanca llits, quiròfans i redueix salaris amb l’argument de falta de pressupost.

Es calcula que només des de l’Hospital Clínic s’han derivat 120.000 persones a aquest centre i 115.000 a la Clínica Plató, entre d’altres centres privats com l’Hospital General de Catalunya (també d’IDCSalud) o el BarnaClínic. Aquest darrer, tot i tenir un deute de pagament de 156.753 euros amb el Clínic, segueix rebent diners públics. Curiosament, els membres de la direcció del Clínic són alhora els consellers, apoderats i presidents de la privada BarnaClínic.

El Dr. Josep Maria Piqué, director general del Clínic, i el Dr. Josep Brugada, director mèdic, són presidents i consellers respectivament de BarnaClínic

D’altra banda, el pressupost de Sanitat des del 2010 s’ha reduït en un 20% i les llistes d’espera han augmentat un 51% entre el 2007 i el 2012. A hores d’ara, més del 60% de la xarxa d’utilitat pública ja és de gestió privada. I què comporta la gestió privada de la sanitat? Cap a on anem? Sota la gestió privada s’apliquen criteris de selecció de pacients no equitatius, en deriven els més complexos a la sanitat pública, tenen unes dotacions tecnològica i laboral més baixes alhora que es tanquen serveis sanitaris no rendibles econòmicament; s’incrementen les despeses, ja que els grups privats exigeixen beneficis per al seu accionariat; augmenta l’opacitat en l’ús del diner públic i es rescaten grups privats perquè tenen pèrdues fraudulentes.

Concentració a l'Hospital Clínic el 10 d'octubre del 2013
Concentració a l'Hospital Clínic el 10 d'octubre del 2013

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari