La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

L’Ateneu La Porka, nova seu bancària ocupada al barri de Sant Antoni

Una antiga seu de Caja Madrid abandonada es transforma en l’Ateneu La Porka.
L’Ateneu La Porka, nova seu bancària ocupada al barri de Sant Antoni
Obertura de l'Ateneu La Porka
juny 10
13:50 2014

El dilluns 10 de juny al vespre un grup de veïnes del barri de Sant Antoni van fer pública la okupació d’una antiga seu de Caja Madrid. L’espai okupat ha estat batejat com a Ateneu La Porka. La presentació va anar acompanyada d’un concert de hip hop de mans de Sound Anthony Family. A les 11 del matí del dimarts, els Mossos d’Esquadra van identificar alguns dels okupants i van marxar poc després.

En només tres dies s’han presentat dos okupacions d’antigues sucursals bancàries al districte de l’Eixample. El passat divendres 6 de juny, les joves del barri del Fort Pienc van inaugurar l’anomenat Ateneu Popular El Rec i van començar les activitats de presentació. Cal recordar que al barri de l’Eixample Esquerra hi ha també l’Ateneu Entrebanc, okupat l’abril d’enguany. Així doncs, el districte de l’Eixample té a hores d’ara tres sucursals bancàries okupades de les sis que hi ha al conjunt de la ciutat. LEs altres tres seus són a la Vila de Gràcia (Casal Popular Tres Lliris i El Banc Expropiat) i un al barri de Congrés (CSO La Vaina)

El  19 de febrer, els Mossos d’Esquadra desallotjaven l’històric CSO La Carboneria amb un fort desplegament policial i càrregues durant la manifestació de protesta. A finals de maig, el barri de Sants es revelava en contra del desallotjament i enderrocament del també històric CSO Can Vies. Tot i la ofensiva de l’ajuntament de Barcelona, la reacció per part del teixit veïnal i les organitzacions ha estat imprevisible. L’onada d’okupacions i d’alliberament d’espais no sembla que es vagi a aturar de forma immediata. Enmig d’aquest estira i arronsa, l’Ateneu Popular de l’Eixample segueix pendent del desallotjament, previst per aquest mes de juny.