La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

L’ADSE Dreta recorda les dones llibertàries de la Revolució del 1936

L’Assemblea de Drets Socials de l’Eixample Dreta ha recordat el llegat de les dones llibertàries que van lluitar al front i a la rereguarda durant la Revolució del juliol del 1936
L’ADSE Dreta recorda les dones llibertàries de la Revolució del 1936
Dones llibertàries durant la revolució del 36
maig 26
16:54 2014

L’Ateneu Popular de l’Eixample va acollir el divendres 23 de maig l’acte en record a les dones llibertàries en la Revolució del 1936 organitzat per l’Assemblea de Drets Socials de l’Eixample Dreta (ADSE-Dreta). L’acte va consistir en la projecció del documental …De toda la vida (All our lives) i la xerrada posterior a càrrec de Lisa Berger, productora i directora del documental juntament amb Carol Mazer, i amb Ferran Aisa, poeta i historiador especialitzat en el món llibertari.

Reunió de Mujeres Libres l'any 1937
Reunió de Mujeres Libres l'any 1937

El documental …De toda la vida, realitzat el 1986 en el 50è aniversari de la Revolució, recull el testimoni de les protagonistes de Mujeres Libres, la primera organització anarcosindicalista de dones. Dolors Prat, Lola Iturbe, Hortensia Torres, Sara Guillen, Concha Pérez, Suceso Portales i Federica Montseny són algunes de les històriques dones llibertàries que en van formar part. Totes elles són testimonis de la lluita al front, del treball a la rereguarda organitzant i recuperant hospitals, escoles, refugis… però també de la reorganització i tornada a la militància anarquista a mitjans dels anys 70, després de la mort del dictador Francisco Franco.

Ferran Aisa i altres historiadors que van participar en l’acte van voler subratllar la gran importància que va tenir la plataforma anarcosindicalista de dones tot i els seus pocs anys de vida. Va significar un avenç discursiu molt important en aquells temps, i va difondre reivindicacions que serien recollides anys més tard pels moviments feministes dels anys 60. La dona deixava de ser un complement de la Revolució i passava a donar-hi un nou accent. L’organització era autònoma de la resta d’organitzacions llibertàries com la CNT i la FAI, fet que  va provocar enfrontament i oposició pels companys del món llibertari.

Les dones de Mujeres Libres i les feministes d’avui en dia encara comparteixen lluites, com l’avortament, i obstacles dintre del moviment, com l’organització autònoma i no mixta

Cal tenir en compte, a més a més, les enormes dificultats i traves que aquestes dones van haver de superar, no només pel tradicionalisme imperant, sinó per la poca consciència feminista entre els seus companys de la CNT i la FAI, als quals no poques vegades hi van haver de fer front. En aquest sentit, diverses activistes que van assistir a l’acte van remarcar la trista actualitat de les seves experiències. D’una banda, per la regressió en els drets a l’avortament lliure i al propi cos, lluita que Mujeres Libres ja va abanderar; i d’altra banda, pels conflictes i incomprensió que encara avui dia moltes dones troben en les organitzacions polítiques en què participen.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari